Danıştay’dan Emsal Karar: Sahte Engelli Raporuyla Memuriyete Girişin Dönüşü Yok!
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), kamu personeli alımlarında liyakat ve dürüstlük ilkelerini pekiştiren kritik bir karara imza attı. Kurul, sahte engelli raporuyla memuriyete girdiği tespit edilen bir hizmetlinin görevine son verilmesini hukuka uygun buldu. Kararda, kişinin ceza mahkemesinde beraat etmiş olmasının, memuriyet şartlarını taşımadığı gerçeğini değiştirmeyeceği vurgulandı.
Arşivde Bulunmayan Rapor, Değiştirilmiş Kimlik Numaraları
Olay, Bitlis’teki bir ilkokulda yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan bir personelin, 2015 yılı EKPSS yerleştirmesi sırasında sunduğu sağlık kurulu raporunun incelenmesiyle başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmada, Tatvan Devlet Hastanesi adına düzenlenen raporun hastane arşivinde hiçbir kaydına rastlanmadı. Yapılan teknik incelemede, rapordaki protokol numarasının başka bir hastaya ait olduğu ve T.C. kimlik numarasının el yazısıyla değiştirildiği ortaya çıktı.
Mahkemeler Arası "Usul" ve "Gerçek" Çatışması
İlk derece mahkemesi ve bölge idare mahkemesi, idarenin "eksik inceleme" yaptığını savunarak memurun görevden atılma işlemini iptal etmişti. Mahkemeler, personelin daha sonra aldığı gerçek raporlarda engel oranının yüksek çıktığını ve ceza mahkemesindeki beraat kararını gerekçe göstererek "kazanılmış hakkın" korunması gerektiğine hükmetmişti.
Ancak Danıştay, hukuk sisteminde "yok hükmündeki" bir belgenin hiçbir şekilde kazanılmış hak doğurmayacağını hatırlattı.
Danıştay: "Ceza Mahkemesi Beraat Ettirse de Memuriyet Biter"
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, verdiği nihai kararda şu temel hukuk derslerini verdi:
Objektif Şartın Yokluğu: Memuriyete girişte aranan %40 engel oranı bir "özel şarttır". Adli Tıp Kurumu incelemesinde, kişinin atama tarihinde bu oranı taşımadığı kesinleşmiştir.
Beraat Kararı Bağlamaz: Ceza mahkemesinin "şüpheden sanık yararlanır" diyerek verdiği beraat kararı, idari hukukun "şartların varlığı" denetimini engellemez. Kişi suç işlememiş olsa dahi, memur olma şartını taşımıyorsa o koltukta oturamaz.
Hukuk Dışı Statü Korunmaz: Sahte belgeye dayanarak elde edilen statüler, üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin hukuk tarafından korunmaz.
"Külliyen Sahte" Tespiti Son Noktayı Koydu
Kriminal laboratuvarın "belge külliyen sahtedir" raporu ve Adli Tıp’ın "2009 yılında engel oranı %40’ın altındaydı" tespiti üzerine Danıştay, yerel mahkemenin iptal kararını bozdu. Bu kararla birlikte, sahte beyan veya belgeyle kamu görevine girenlerin, bu durum yıllar sonra ortaya çıksa dahi görevlerine son verileceği tescillenmiş oldu.
Memuriyete girişteki objektif şartları taşımadığı sonradan anlaşılan kişinin görevi, 657 sayılı Kanun’un 98/b maddesi uyarınca derhal sona erdirilir.

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz