Tutuklu Personele Aylığından Kesilen Miktarlar Ne Zaman Ödenir?

Tutuklu Personele Aylığından Kesilen Miktarlar Ne Zaman Ödenir?

Kamuajans.Com – Sayıştay 6. Dairesi, tutuklu personelin aylığından yapılmış olan 1/3 oranındaki kesintilerin, ancak mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra ödenebileceğine karar verdi.

Sayıştay Temyiz Kurulu, tutuklu personelin aylığından yapılan 1/3 oranındaki kesintilerin ancak, mahkeme kararının kesinleşmesinin akabinde ödenebileceğini belirtti.

Sayıştay 6. Dairesinin 2012/554 nolu kararı

Tutanak tarihi: 20.9.2018

Tutuklu Personel Aylığından Yapılan 1/3 Kesinti

....tarih ve ....nolu asıl ilamın ..... ile tazminine hükmolunan konuyla ilgili olarak Temyiz Kurulunun ...tarih ve .....tutanak numaralı kararı üzerine 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 56'ncı maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi hükmü gereğince yargılamanın iadesi yoluyla görüşülmesine karar verildi.

... tarih ve ..... nolu İlamın .... ile .....Genel Müdürü .........'ya yapılan ödemeler üzerinden, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 141'inci maddesi uyarınca, yargılanmakta olduğu davada tutuklu kaldığı süreler için yapılan 1/3 oranındaki kesintilerin, hakkında henüz kesinleşmiş bir hüküm bulunmamasına rağmen faiziyle birlikte kendisine iade edilmesi sonucu kamu zararına neden olunduğu gerekçesiyle .......- TL'nin tazminine kararı verilmişti.

Bu tazmin hükmüne karşı Harcama Yetkilileri ...... (Özel Kalem Müdürü) ve ..... (İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dai. Bşk) ile Gerçekleştirme Görevlileri: .... (İşçi) ..... (İnsan Kaynakları ve Eğt. Şb. Md.) ve ........ (Yazı İşleri ve Kararlar Müd.) tarafından Sayıştay Temyiz Kuruluna yapılan temyiz başvurusuna binaen anılan Kurulca .... tarih ve ... tutanak sayılı Kararın 1'inci maddesiyle söz konusu tazmin hükmünün tasdikine karar verilmesi üzerine .... (Özel Kalem Müdürü) .... (İşçi) ve ..... tarafından bu kez bu tasdik kararına karşı karar düzeltilmesi talebinde bulunulmasına istinaden bu defa aynı Kurulca ... tarih ve ... tutanak sayılı İlamla sorumlular tarafından .... hakkında ..... 2. Ağır ceza mahkemesinde devam eden kamu davasının ...... tarihinde beraat kararı ile sonuçlandığı belirtilerek buna ilişkin mahkeme kararının fotokopisinin dilekçe ekinde gönderildiği, ancak gönderilen belgelerin incelenmesi temyiz konusu olmadığından, söz konusu belgeler yargılamanın iadesini gerektirir nitelikte görüldüğü takdirde bu yolda işlemin ifasını teminen dosyanın ilgili dairesine tevdiine karar verilmiştir.

Temyiz Kurulunun anılan kararına istinaden Dairemize gönderilen söz konusu dosyanın incelenmesi sonucunda gereği düşünüldü;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun; "Görevden uzaklaştırılan veya görevinden uzak kalan memurların hak ve yükümlülüğü" başlıklı 141'inci maddesinde;

"Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir..."

"Memurun göreve tekrar başlatılması zorunlu olan haller" başlıklı 143'üncü maddesinde ise;

"Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:

a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;

b) Yargılamanın men'ine veya beraatına karar verilenler;

c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;

ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmıyacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır."

denilmektedir.

Anılan hükümler uyarınca; görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan memurlara bu süre içinde aylıklarının 2/3'ü ödenecek olup, bunlara maaşlarından yapılan 1/3 oranındaki kesintilerin iade edilebilmesi için; haklarında beraat kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Genel Müdür .....'nın da yargılandığı davada hakkında ..... 2. Ağır Ceza mahkemesince beraat hükmedildiği ve bu hükmün ...... tarihinde kesinleştiği anlaşıldığından, 657 sayılı Kanun'un 143/b maddesi gereğince 1/3 oranındaki maaş kesintilerinin kendisine iade edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.

Bu itibarla ....... tarih ve .... nolu İlamın ..... bendi ile verilen ..... TL'nin;

......-TL'sine ilişkin tazmin hükmünün; Harcama Yetkilisi (Özel Kalem Müdürü) ..... ve Gerçekleştirme Görevlisi (İşçi) ......'nin,

......-TL'sine ilişkin tazmin hükmünün ise; Harcama Yetkilisi (İnsan Kay. ve Destek Hizm. Daire Bşk.) ......... ve Gerçekleştirme Görevlisi (İnsan Kayn. ve Eğit. Şube Müdürü) ......'nın,

uhdelerinden kaldırılmasına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 55'inci maddesi uyarınca ek ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.