Sağlık Raporu Kesintisi, Sözleşmeli Personelin Maaşına Da Uygulanır Mı?

Sağlık Raporu Kesintisi, Sözleşmeli Personelin Maaşına Da Uygulanır Mı?

Kamuajans.Com – Devlet memurlarının sağlık kurulu raporları üzerine verilen hastalık izinleri, kanser verem gibi uzun süreli tedavi gereken hastalıklar ile yatarak tedavi dışında bir takvim yılında kullanılan hastalık izinlerinin yedi günü aşması halinde, aşan süreye isabet eden zam ve tazminatlar yüzde yirmibeş eksik ödenir.

Sözleşmeli personelle ilgili düzenlemeler “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”‘da yer almaktadır. Esasların 10 uncu maddesinde resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için sözleşmeli personele ücretli hastalık izni verileceği hükme bağlanmıştır. Hastalık sebebiyle, SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik tazminatının ilgilinin ücretinden düşüleceği de bu maddede yer almaktadır.

Esaslar’ın 10 uncu maddesindeki düzenlemeye göre, rapor alan sözleşmeli personelin ücretinden SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik raporu kadar düşüş olacaktır.

Geçici iş göremezlik raporu 5510 sayılı yasanın 18/b maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre , kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu almış olan sözleşmeli personele geçici iş görmezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için iş göremezlik ödeneği verilmesi gerekmektedir.

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.

Ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazancın nasıl hesaplanacağı ise 5510 sayılı yasanın 17 inci maddesinde düzenlenmiştir. İş görmezlik ödeneğinin verilmesine esas teşkil edecek günlük kazanç bu madde hükmüne göre hesap edilerek ödenir.

5510 sayılı yasa geçici işgörmezlik ödeneğinin kamu işverenleri tarafından Kurum adına sigortalılara ödenip daha sonra Kurum ile mahsuplaşmasına olanak sağlamıştır. Mahsuplaşma işleminin nasıl yapılacağını ise 2013-33 sayılı Genelge ile izah etmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre, kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu almış olan sözleşmeli personelin maaşı ödenirken geçici iş görmezlik ödeneği düşülecektir. Kişinin geçici iş görmezlik ödeneği ise ya SGK tarafından ödenecektir. Bu ödeneğin ödenmesindeki ikinci yol ise sözleşmeli personelin kurumu tarafından ödendikten sonra SGK ile mahsuplaşmasıdır. Mahsuplaşma işlemi ise 2013-33 sayılı Genelge’de yer aldığı şekilde yapılacaktır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.