OHAL Komisyonu Kararıyla Göreve İade Edilenlere Dair Yeni Görüş Yazısı

OHAL Komisyonu Kararıyla Göreve İade Edilenlere Dair Yeni Görüş Yazısı

Kamuajans.com - Devlet Personel Başkanlığı tarafından 31292642-045.00-E.3284 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu İle İade konulu 14 Mayıs 2018 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Kamuajans.com - Kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli kadrolarda görev yapmakta iken FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibatı/iltisakı bulunduğu gerekçesiyle kamu görevinden çıkarılan ve sonrasında Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından iade başvurusu kabul edilerek Başkanlığımız tarafından yapılan atama teklifine istinaden atama işlemi gerçekleştirilen ilgililerin, kamu görevi dışında geçirdiği sürelere dair mali ve özlük haklarının ödenmesi hususunda görüş talep eden 3 Mayıs 2018 tarihli ve 02/7/EBS/593 sayılı yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının kamu hizmeti görevi ile ilgili genel ilkeleri düzenleyen 128'inci maddesinde, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Anayasa hükmü doğrultusunda, Devlet memurlarının atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işleri 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir.

Diğer yandan, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin ardından Anayasanın 120'nci maddesi kapsamında ilan edilen ve 21/7/2016 tarihli ve 1116 sayılı TBMM Kararıyla onaylanan olağanüstü hal kapsamında, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu tespit edilenlerin başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kamu görevinden çıkarılmaları hakkında çeşitli kanun hükmünde kararname hükümleri ile düzenleme yapılmıştır.

Ancak, yapılan incelemeler neticesinde terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verile yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olmadığı tespit edilenler çeşitli kanun hükmünde kararnameler ile yine doğrudan başka bir idari işlem tesis edilmesine gerek olmadan kamu görevine iade edilmişlerdir.

Söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamelerin ''İade Hükümleri'' başlıklı maddelerinde; daha önce çeşitli OHAL kararnameleri ile kamu görevinden çıkarılan ilgililerin kamu görevine iadeleri hususundaki usul belirtilmiş olup; iade olan kamu görevlileri hakkında anılan OHAL kararnamelerinin tüm hüküm ve sonuçlarının yayım tarihinden itibaren ortadan kalkmış sayılacağı, ilgililerin kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklarının ise ödeneceği ifade edilmiştir.

Öte yandan 23/1/2017 tarihli ve 29957 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 685 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ''Komisyonun Oluşumu'' başlıklı 1'inci maddesinde; ''Anayasanın 120'nci maddesi...

Devlet Personel Başkanlığına 20 Temmuz 2016 tarihinde yapmış oldukları basın açıklamasında "Suçsuz bulunan kamu görevlileri mahrum bırakıldıkları hakları ile birlikte görevine iade edilmektedir." açıklaması yer almaktadır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.