Kpdk, Memurların Acil Ve Temel Sorunları Gündemiyle Toplanmalı, Karar Almadan Dağılmamalıdır!

Kpdk, Memurların Acil Ve Temel Sorunları Gündemiyle Toplanmalı, Karar Almadan Dağılmamalıdır!

Kamuajans.com – BASK Genel Başkanı Bayram ZENGİN, bir basın açıklaması yaparak, Mart ayında yapılması gerektiği halde Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının (KPDK) gündemine sadece acil ve temel sorunların alınmasını, Kurulun karar almadan dağılmamasını ve taleplerin komisyonlara havale bahanesi ile ötelenmemesini istedi.

BASK olarak 5 Ağustos tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurarak Kurulun acilen ve gündemli olarak toplanmasını istediklerini belirten Zengin, şöyle dedi:

“Bilindiği gibi Mart ayında yapılması gereken KPDK toplantısı Koronavirüs salgını nedeni ile yapılamamıştır.

BASK olarak, KPDK toplantısının acilen ve kısa gündemle yapılması ve karar almadan dağılmaması için 5 Ağustos 2020 tarihinde Bakanlığa başvuruda bulunduk.

Geçen hafta içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından sosyal tarafların Bakanlığa çağrılarak hazırlık toplantısı düzenlendiği, taraflardan gündem önerisi istendiği, gündeme alınacak konuların netleştirilmesi için ikinci kez bir araya gelineceği basına yansıdı.

İKİ HAZIRLIK TOPLANTISI HAYRA ALAMET DEĞİL

Gündem belirlenmesi için iki toplantı yapılması pek hayra alamet gözükmemektedir.

2020 ve 2021 yılları için toplu sözleşme yetkili sendikaların Ali Cengiz oyunu ile imzalanmadı ve memurların talepleri hakemliği tartışmalı olan Hakem Kurulunun insafına bırakılmıştı.

Öteden beri Kurul toplantılarının mesai bitimine yakın saatlerde gündemsiz yapıldığını, tarafların birkaç saatlik konuşmalarının ardından herhangi bir karar almadan Kurulun dağıldığını biliyoruz. Bu kez de aynı hataların tekrarlanmaması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Memurların acil ve temel sorunları bellidir. Gündem belirlemek için iki hazırlık toplantısı yapılması, gündeme alınacak konuların komisyonlara havale edileceği ve memurların bir kez daha oyalanacağı kuşkumuzu artırmaktadır.

Kurul üyeleri klasörler dolusu talep yerine acil ve temel talepleri gündeme getirmelidir.

KURUL GÜNDEMİNE ACİL VE TEMEL SORUNLARI TEKLİF EDİYORUZ

Bu nedenle BASK olarak, Kurul gündemine aşağıdaki acil ve temel sorunların alınmasını ve Kurulun karar almadan toplantısına son vermemesini istiyoruz:

1. MEMURLARA İKRAMİYE HAKKI TANINMALIDIR.

Toplantının en acil gündemi 4688 sayılı Yasadan kaynaklanan ikramiye hakkı olmalıdır.

Kamuda çalışan işçilerin 6772 sayılı Yasa kapsamında 1956 yılından beri ikramiye aldıkları, kadroya geçen taşeron işçilerinin de halen bu haktan yararlandıkları, buna karşılık memurların da 4688 sayılı Yasa gereği ikramiye hakkı olduğu ancak bugüne kadar sürüncemede bırakıldığı hatırlanmalı ve hatırlatılmalıdır.

2. EMEKLİ AYLIKLARINDA DÜŞÜŞ ÖNLENMELİDİR.

Memurların emekli olmaları durumunda emekli aylıkları, çalışırken aldıkları aylığa yakın oranda olacak şekilde yasal düzenleme yapılmalıdır.

3. EHLİYET, LİYAKAT VE SADAKAT İLKESİNE UYULMALIDIR

Kamuda yapılacak atamalarda artık bir evrensel ilke olan ehliyet, liyakat, Anayasaya ve Devlete sadakat kuralının eksiksiz olarak hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

KPSS puanını işlevsiz hale getiren mülakat uygulanmasına son verilmelidir.

4. 3600 SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR

Yaşadığımız salgın süreci kamu görevlilerinin ne denli önemli olduğunu, başta sağlık çalışanları olmak üzere gerektiğinde canı pahasına ve fedakarca çalıştıklarını tekrar hatırlatmıştır.

Kamuoyunda 3600 ek gösterge sorunu olarak bilinen katsayı ve ek gösterge adaletsizliğine çözüm bulmak amacıyla, verilen sözler tutulmalı, tüm kamu görevlilerini kapsayacak bir katsayı ve ek gösterge sisteminin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

5. HAYATINI KAYBEDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞEHİT SAYILMALIDIR

Yaşadığımız salgın sürecinde görevi başında ve görevi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının ‘şehit’ sayılması kararının alınması sağlanmalıdır.

6. SÖZLEŞMELİ PERSONEL UYGULAMASI KALDIRILMALIDIR

Kamu çalışanlarının farklı istihdam modelleri ile çalıştırılması, farklı özlük haklarına sahip olması doğru değildir. Devletin asli ve sürekli görevleri olarak tanımlanan kamu hizmetleri kadrolu çalışanlar eliyle yürütülmelidir. Bu nedenle kamudaki kadrolu-sözleşmeli ayrımına son verilmelidir.

7. VERGİ MAĞDURİYETİNE SON VERİLMELİDİR

Tüm kamu görevlilerini kapsayan vergi dilimi mağduriyetine, vergi oranının % 15’te sabitlenmesi veya artış miktarının Devlet tarafından sübvanse edilmesi ile son verilmelidir.

8. MEMUR EMEKLİLERİNE DE AİLE YARDIMI YAPILMALIDIR.

Memurlara çalışırken ödenen eş ve çocuk yardımı emeklilikte de devam etmelidir.

9. YARDIMCI HİZMETLER SINIFI KALDIRILMALIDIR.

Taşeron işçilerinin kadroya geçirilmelerinden sonra özellikle anlamı kalmamış olan, zaten tamamına yakını lise, ön lisans ve lisans eğitimini tamamlamış olan yardımcı hizmetler sınıfı (YHS) personelinin eğitim durumlarına uygun kadrolara geçirilmesi ve YHS’nın kaldırılması sağlanmalıdır.

10. YILLIK İZİNLER İŞGÜNÜ OLARAK VERİLMELİDİR.

İşçilerde olduğu gibi kamu görevlilerinin yıllık izinleri de işgünü olarak verilmelidir.

11. ÖZÜR GURUBU KAPSAMI GENİŞLETİLMELİDİR.

Özüre bağlı tayin ve nakil taleplerinde hakkaniyetin sağlanması; engellilerin, engelli çocuğu olanların ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin özel durumlarının yönetmelikte özür gurubu kapsamına dahil edilmesine ilişkin düzenleme yapılmalıdır. Kadroya geçirilinceye kadar sözleşmeli statüde çalışan kamu görevlilerinin aile birlikteliği sağlanmalıdır.

12. ÜYELİK VE ÇEKİLME İŞLEMLERİ e-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILIDIR.

Kamu görevlileri sendikalarına üyelik ve üyelikten çekilme işlemlerinin işçi sendikalarında olduğu gibi e-Devlet Kapısı üzerinden ve elektronik ortamda gerçekleştirilmelidir.

Yukarıda sıraladığımız temel sorunlar acil çözüm beklemektedir.

BASK olarak açıkladığımız temel sorunların gündeme alınması ve kara alınmadan toplantının sonlandırılmamasını istiyoruz.”

BASK BASIN BÜROSU

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.