Kıdem Aylığının Kamu Görevlilerine Etkisi

Kıdem Aylığının Kamu Görevlilerine Etkisi

Kamuajans.com – Kamu görevlilerinden bazılarının aylık ücret hesabına, kıdem süreleri esas alınarak hesaplanan kıdem aylığı miktarı da dahil edilmektedir.

Kıdem aylığı, kamu görevlilerinden bazılarının sadece emeklilik haklarını etkilerken, bazılarının ise aynı zamanda aylık maaş miktarını da etkilemektedir.


Kıdem aylığı

Kamu görevlilerinden bazılarının kazanılmış hak aylık derece/kademesinin tespitinde göz önünde bulundurulan hizmet süresinin (kıdem süresi) her tam yılının, belli bir gösterge rakamı ve aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutara kıdem aylığı denilmektedir. Kıdem aylığı hesabında esas alınan kıdem süresi 25 tam yıldan fazla olamamaktadır.

Aylıklarını; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa göre alan kamu görevlilerinin maaş hesabına kıdem aylığı da dahil edilmektedir.

Kıdem aylığının hesaplanması

Kıdem Aylığı miktarı (brüt) = Kazanılmış hak aylığında değerlendirilen hizmet süreleri X 20 X Aylık Katsayısı

375 sayılı KHK’da kıdem aylığı göstergesi “15” olarak belirlenmiş ve bu göstergeyi üç katına kadar artırma konusunda Bakanlar Kuruluna verilen yetki çerçevesinde, bu gösterge rakamı 01.01.1995 tarihinden geçerli olarak “20”ye yükseltilmiştir.

Hesaplanan brüt kıdem aylığı tutarından; gelir vergisi, damga vergisi ve emekli primi (sosyal güvenlik kesintisi) kesintisi yapılmaktadır. Öte yandan, 15 Ekim 2008 öncesi veya sonrası görev başlama hali, kıdem aylığının miktarını etkilemektedir.

Kıdem yılındaki artışının aylık maaşa etkisi

Kamu görevlilerinin kıdem yılındaki artış; kıdem aylığı miktarını ve dolayısıyla, aylık ücretleri ile emeklilik haklarını da artırmaktadır. Ancak, ücret ve tazminat göstergesine göre veya sözleşmeye dayalı ücret alan kamu görevlilerinin kıdem yılındaki artış, emeklilik haklarını artırırken, kesenekteki artıştan dolayı aylık ücretlerini düşürmektedir.

Kıdem süresindeki deki 1 yıllık artışın kamu görevlilerinin aylık net ücretlerine etkisini görebilmek amacıyla, memurunyeri.com olarak hazırladığımız tabloya aşağıda yer verilmiştir. Tablo, 2020 yılı ilk yarsında geçerli olan aylık katsayısı ve %15 gelir vergisi oranı uygulanarak hazırlanmıştır.

Her 1 kıdem yılı artışının aylık maaşa etkisi

İlgili Personel

Aylık Maaşa Net Etkisi

15/10/2008 Öncesi işe girenler

15/10/2008 ve Sonrası işe girenler

Personel kanunlarına göre maaş alanlara etkisi

2,06 TL

2,11 TL

Ücret ve tazminat göstergesine veya sözleşmeye dayalı ücret alanlara etkisi

(-0,40 TL)

(-0,35 TL)



memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.