657 Sayılı Kanunun Bu Maddesi Ne İşe Yarıyor?

657 Sayılı Kanunun Bu Maddesi Ne İşe Yarıyor?

KamuAjans.Com-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Devlet memurları için konut kredisi” başlıklı 192. maddesi memurlar için hiçbir anlam ifade etmiyor.

Memurların uygun şartlarda konut kredisinden yararlanmasına imkan tanıyan söz konusu maddenin uygulanmasına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamış olması nedeniyle, bu madde ile tanınan haktan memurlar yararlanamamaktadır.

Kanunun 192 nci maddesi neyi düzenliyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Devlet memurları için konut kredisi” başlıklı 192. maddesi;

**T.C. Emekli Sandığına tabi hizmeti 10 yıl ve daha fazla olan Devlet memurlarına, talepte bulunmaları halinde Toplu Konut Fonundan özel şartlarla ve öncelikle konut kredisi verilebileceğine,

**Bu krediden faydalanma şartları ile kredi borcunun memurlardan tahsili ve her yıl ödenecek toplam kredi tutarı gibi diğer hususların ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirleneceğine

hükmetmiştir.

Bu haktan yararlanılamıyor

Hizmeti 10 yıl ve daha fazla olan memurların, istekleri halinde özel şartlarla ve öncelikli olarak konut kredisi alabilmesine imkan tanıyan düzenlemeden memurlar yararlanamıyor.

Çünkü, söz konusu Kanun maddesinde sözü edilen “Toplu Konut Fonu” kaldırılmış olup, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca çıkarılan ve toplu konut uygulamalarının kredilendirilmesi ile fonun diğer kullanım sahalarına ilişkin esas ve usullerin belirlendiği “Toplu Konut Kredileri Uygulama Yönetmeliği”nde ise 657 sayılı Kanunla tanınan konut kredisi hakkının kullanımına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Ancak, memura Kanunla tanınan ve yürürlükte olan bir hakkın uygulanmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması konusunda somut girişimlerin olmadığı görülürken, özellikle memur sendikalarının bu hakkın kullanımının sağlanması için çaba göstermeleri gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Öte yandan, 2013 yılında çıkarılan 6495 sayılı Kanunla, harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlanmış olanlara bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından faizsiz kredi verilmesi imkanı getirilmiş olup, zaten 657 sayılı Kanunda var olan düzenleme gereği Devlet memurları için de benzer bir uygulamaya gidilmesinin sağlanabileceğini düşünmekteyiz.


Memurunyeri.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.