Levent’teki camide gerçekleşen törene siyaset, sanat ve edebiyat dünyasından çok sayıda isim katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma töreninin ardından camiye getirilen Önder’in cenazesi, İhsan Eliaçık’ın önderliğinde kılınan namaz sonrası defnedilmek üzere son yolculuğuna uğurlandı.
İhsan Eliaçık Namaz Nasıl Kılınır: Cenaze Törenindeki Uygulama
İhsan Eliaçık namaz kıldırırken törene katılanlar duygusal anlar yaşadı. Eliaçık, cenaze namazını İslami geleneklere uygun şekilde dört tekbirle kıldırdı. Birçok kişi İhsan Eliaçık namaz nasıl kılınır sorusuna yanıt bulmak için töreni dikkatle izledi. Cenaze namazı sırasında Kur’an-ı Kerim okunmaması ve imamın cenazenin göğüs hizasında durması gibi geleneksel uygulamalar dikkat çekti. Törende cenaze namazı nasıl kılınır konusunda geleneksel uygulamalar takip edildi.
Eliaçık, namazın ardından yaptığı kısa konuşmada, “Sırrı Süreyya Önder, hayatı boyunca adalet ve eşitlik için mücadele etti. Onun bu mücadelesi hepimize örnek olmalı,” dedi. İhsan Eliaçık cenaze namazı sırasında geleneksel İslami ritüelleri modern bir yaklaşımla birleştirdi.
Sırrı Süreyya Önder: Hayatı ve Mirası
Sırrı Süreyya Önder için düzenlenen törene siyasi ve kültürel çevrelerden birçok önemli isim katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve çok sayıda milletvekili törende hazır bulundu. Sırrı Süreyya cenaze namazı, Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde kalabalık bir topluluk eşliğinde gerçekleştirildi.
Önder’in ailesi ve yakın dostları, törende gözyaşlarını tutamadı. Cenaze törenine katılan bir arkadaşı, “Sırrı abi, her zaman ezilenlerin yanında oldu. Onun yokluğu büyük bir boşluk bırakacak,” diyerek duygularını dile getirdi.
İhsan Eliaçık Kimdir?
Törene katılanlar arasında İhsan Eliaçık kimdir sorusunu merak edenler de vardı. 23 Aralık 1961’de Kayseri’nin Başköy ilçesinde doğan Recep İhsan Eliaçık, Türkiye’nin önde gelen din bilginleri ve yazarları arasında yer alıyor. 1980 askeri darbesi döneminde Mamak Askeri Cezaevi’nde bir yıl tutuklu kalan Eliaçık, 1985 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde eğitimine başladı.
İhsan Eliaçık, 1991-1992 yıllarında İstanbul’a taşındıktan sonra yazarlık kariyerine hız verdi. 1989’da Kayseri’de Çizgi Yayınları’nı, 2006’da ise İnşa Yayınları’nı kurdu. Bugüne kadar 22’den fazla kitap yazan Eliaçık’ın önemli eserleri arasında “İtikat Üzerine” (1992), “İslam ve Sosyal Değişim” (1994), “Devrimci İslam” (1995), “İslam’ın Yenilikçileri” (2000) ve “Sosyal İslam” (2012) bulunuyor.
Sırrı Süreyya Önder’in cenazesi, namazın ardından aile mezarlığına defnedildi. Törene katılanlar, Önder’in anısına saygı duruşunda bulunarak son görevlerini yerine getirdi.