Kamuajans.com – İşverenin yanında ayın belirli günlerinde çalışıp, diğer yandan kendi işini yapmak mümkün. Yani hem SSK'lı hem Bağ-Kur'lu olunabilir. Ancak sadece bir statü emekliliğe sayılır, diğer primler ise geri alınır.
BORCU OLMAMALI
1 Mart 2011 tarihinden sonra ise aynı anda iki statüde sigortalı olan kişiler için SGK uygulaması değişti. Bu tarihten sonra aynı anda hem SSK'lı, hem Bağ-Kur'lu olan kişilerin SSK'lılıkları geçerli sayılıyor. Bir kişinin iki farklı statüde aynı anda prim ödemesi halinde, yalnızca geçerli statüde olanları emekli aylığına yansıtılır. Geçersiz statüde ödenmiş primler de iade alınabilir. Bu durumda prim iade alınabilmesi için kişinin SGK'ya prim borcu olmaması gerekir.
Prim yoksa aktarım yapılır
Bir kişi aynı anda SSK'lı ve Bağ-Kur'lu olması gerekirken bu durumun farkına varmaz veya farkına varsa bile bir sigortalılık statüsüne prim ödemezse bu durumda primlerin geçerli sigortalılık statüsüne aktarımı yapılır. Bu durumda yalnızca primlerin işçi hissesinin aktarılması söz konusudur. Ancak primi ödeyen işverenin SGK'ya borcu yoksa ve muvafakati de varsa kişi adına o dönemde ödenen işçi ve işveren hissesinin tamamı aktarılabilir.
Geçen sürenin faizi işletiliyor
Primler SSK'lılığı geçerli sayıldığı ve emekli aylığına da etki etmediği için kişiye iade edilebilir. Ancak iade işleminin yapılabilmesi için kişinin Bağ-Kur prim borcu olmaması esastır. Ayrıca kişinin SGK'ya başvuruda bulunması da gerekir. SGK kendiliğinden bu iade işlemini yapmaz. Bahsettiğimiz durumda kişiye iade edilecek primlere SGK tarafından faiz işletilir. 1 Ekim 2008 sonrasındaki dönemler için prim iadesi alacak kişilere primler SGK tarafından kanuni faiziyle birlikte iade edilir. 1 Ekim 2008 sonrasındaki süreler için prim iadesi alacak kişiler prim ödedikleri tarihi takip eden ay başından iade işleminin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için işletilecek faizle birlikte primlerini iade alabilirler.
Akşam
Yorumlar