Okan Üniversitesinde akademisyenlere ücretsiz izin dayatması
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu’ndaki değişiklikle, devlet ve vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşlarının eşitlenmesi kararı alındı. Ama Okan Üniversitesi bu karara uymamakta direniyor. Gazetemize konuşan akademisyenler, maaşlarının kamu üniversiteleriyle eşitlenmediğini, zorla imzalatılan sözleşmeyle ayda 5 gün ücretsiz izne çıkarıldıklarını, mobbinge uğradıklarını ve geçinemediklerini söyledi.
‘MAAŞIMIZIN DÖRTTE BİRİNİ ALDIK’
Okan Üniversitesinde pandemiyle birlikte çok büyük işten çıkarmalar olduğunu anlatan bir akademisyen “Yaklaşık 100 kişi işten çıkarıldı. Daha sonra pandemide kısa çalışma ödeneği uygulandı ama kısa çalışma ödeneği, aksayan, üretimi duran kurumlarda olur. Bizde ise bütün eğitim-öğretim faaliyetleri devam etti. Ben emekliyim ve biz emekliler kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadığımız için 6 ay boyunca maaşınızın dörtte birini aldık” diyerek yaşadıklarını özetledi.
ZAM BEKLERKEN ÜCRETSİZ İZİN
2020’de çıkan ‘Devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerine aynı maaş verilir’ kararına rağmen 2022’ye kadar kendilerine zam yapılmadığını aktaran akademisyen “Zamsız çalıştırıldık. 2022’de devletle maaşlarımız eşitlenecek diye 2023 sözleşmelerini imzaladık. Biz bu sözleşmelerle 2023 ocakta zam beklerken sözüm ona zam yaptılar bilgimiz dışında. Ayda beş gün de ücretsiz izne çıkarıldık bunu da şubat ayında öğrendik” diye konuştu.
‘BURASI ARTIK TİCARETHANE’
Daha sonra da bu yolsuzlukları legal hale getirebilmek için kendilerinden dilekçe vermelerinin istendiğini aktaran akademisyen yaşanan hukuksuzluğu şu sözlerle özetledi: “Ayda 5 gün ücretsiz izin kullanmak istiyorum diye yazan dilekçeyi imzalamamız istendi. Sonuna kadar direndik ama çok büyük bir mobbing uyguladılar. Hatta imzalamayan arkadaşlarımıza ‘Noterden 15 Mayıs itibariyle sözleşmeniz feshedilecektir’ diye ihtarname geldi. Burası artık bir eğitim kurumu değil, ticarethane. Öğrencilerin yurt ücretlerine dönem ortasında zam yapılıyor. Bu zammı vermeyen öğrencinin de ders kaydını açmıyor sistem. Böyle bir kurumla mücadele ediyoruz, çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘HAYALİMİZ AY SONUNU ÇIKARABİLMEK!’
Emekli maaşı artı Okan Üniversitesinden aldığı ücretle geçinemediğini dile getiren akademisyen “Artık hayalimiz ay sonunu çıkarabilir miyiz oldu. Maalesef bu şekilde yaşıyoruz. Hiçbir sosyal yaşantımız yok. Sadece kredi kartı taksitleri, çocuğun okul ödemesi, kira, aidat, yakıt bitti ya bunları ödediğimizde kendimiz mutlu hissediyoruz. Bir sinema, tiyatro yok. Yaşamak denirse buna böyle yaşıyoruz ama bu yaşamak değil” dedi.
‘KABUL ETMEYENİN ÇIKIŞI VERİLİYOR’
17 Nisan 2020’de YÖK’ün ‘Devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının ücretleri eşitlenecek’ kararının üniversitelerinde sürekli ertelendiğini belirten akademisyen “Ücretler hâlâ eşitlenmedi” diye konuştu. Bir de yeni bir sürprizle karşılaştıklarını söyleyen akademisyen, “Tüm araştırma ve öğretim görevlilerini ayın 5 günü ücretsiz izne çıkardılar, sözlü bir duyuruyla. ‘5 günlük izin dilekçesi doldurun ücretleriniz 5 gün eksik yatacak’ denildi. Direndik, ama ihtarnameler gelince mecbur imzalar atıldı. Mobbingdir bu. Hâlâ imza atmayanlar var. Onların da 31 Mayıs’ta çıkışını verecekler” diye konuştu.
‘HAKKIMI SAVUNAMAZSAM ÖĞRENCİME NE FAYDAM OLACAK?’
Okan Üniversitesinde çalışan bir başka akademisyen ise ücretlerinin kamu üniversiteleriyle eşitlenmesini beklediklerini, YÖK’ün kararına rağmen bunun yapılmamasına çok öfkeli olduğunu söyledi. Yapılanın insanın yüzüne baka baka hırsızlık olduğunu belirten akademisyen “Bunu kabul edemiyorum. Ben bir bilim yuvasında çalışıyorum. Ben hakkımı savunamazsam öğrencime ne faydam olacak?” diye sordu.
İnsani şartlarda yaşamak istediklerini, ev sahibiyle problem yaşadığını çünkü kirasına yüzde 100 zam istendiğini belirten akademisyen “Marketlerdeki fiyatlar ortada. İlk işe başladığımda asgari ücretin neredeyse 3 katı maaş alıyordum. Ama şimdi alım gücümüz düştü. Bunca sene biz hak ettiğimiz maaşı alabilmeyi bekledik. Onu da 2 ay alabildik” dedi. Bu hukuksuzluğun birçok vakıf üniversitesinde olduğunu belirten akademisyen, “Haklıdan yana değil, güçlüden yana bir sistem var. Yani sözde hukuk var ama hukuk bize çalışmıyor. Madem ki ücretlerimiz devletle eşitlendi, o zaman gereğini yapsınlar. Alınan karara uysunlar” dedi.
ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ İDDİALARI REDDETTİ
İddiaları reddeden Okan Üniversitesi yetkilisi “İnsanlar talebi olmadan ücretsiz izne çıkartılamaz. Öyle bir zorlama yapamaz. Böyle bir dayatma söz konusu değil” dedi. İhtarnamelere dair de konuşan yetkili, “Şu anda herkes çalışıyor. Sözleşme bitimine kadar çalışacaklar, sözleşme yenileme döneminde herkes tekrardan değerlendirilecek. Sözleşmesi devam edilmek istenenle devam edilecek. İstemeyenlerle de sözleşme yenilenmeyecek. Sözleşme bitimine kadar herhangi bir işlem yok, kimseyi çıkartmıyoruz” dedi.
Eylem NAZLIER
İstanbul
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz