IBAN’la alınan ödemelere kesilecek cezalar belli oldu. İncelemeler başladı...

IBAN’la alınan ödemelere kesilecek cezalar belli oldu. İncelemeler başladı...

IBAN’la ödeme talep eden, alışveriş karşılığında fiş-fatura kesmeyen işletmelere ve ev sahiplerine kesilecek ceza netlik kazandı. İşte sizlerle IBAN’la alınan ödemelere kesilecek cezalar...

Bakanlık tarafından başlatılan incelemeler, sadece işletme sahiplerini kapsamıyor, işletme sahiplerinin yakınlarını, çalışanlarını da etkiliyor. Bu nedenden dolayı, çalışanların ve aile yakınlarının hesapları tek tek incelemeye alındı. Ayrıca, hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetlenecek....

Her bir fiş için 3.400 TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler kapsamında, tüm işletmelerin hesaplarına “IBAN” yoluyla gelen transferleri tek tek kontrol edilmeye başladı. Bu incelemeler sonucunda, hizmet veya ürün bedelini IBAN’dan alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura kesmeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 liradan az olmamak koşuluyla hizmet veya ürün satışı sonrasında faturaya tabi tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Beyan dışı bırakılmış hasılat sebebiyle, vergi kaybına neden olunan bu durum için vergi incelemesi de yapılarak, yapılan tespitler doğrultusunda, dönem matrahları ve vergi cezaları kesiliyor.

IBAN üzerinden alınan ödemeler Kanunu’na göre suç teşkil ediyor

İşletmelere ve işletmeyle ilgili tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferler bakanlık tarafından inceleniyor. Söz konusu inceleme dahilinde, sadece işletme sahipleri değil yakınlarının, çalışanlarının da hesapları ve kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da inceleniyor. Yapılan incelemeler doğrultusunda, banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi veriler denetleniyor.

Yapılan incelemeler doğrultusunda ise gerçek kazançlarını beyan dışı bırakanlar denetim kapsamına alınarak, kiralama yoluyla edinilen banka hesapları, MASAK mevzuatı kapsamında “terörün finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi” suç unsuru kapsamında inceleniyor.

Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere, sosyal mühendislik dolandırıcılığı ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Bakanlık, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişilerin, kullanılmasına izin verilmesi, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi Kanunu’na kapsamında, suç teşkil ettiğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu.