Emlak Ve Emlak Yönetimi Mezunları Derneğine Kavuşuyor
Emlak ve Emlak Yönetimi önlisans programı 2000 yılında İ.T.O.'nun önerisi ve Y.Ö.K. oluru ile ilk olarak İstanbul Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur.
Emlak danışmanlığı, değerleme uzmanlığı, emlak geliştirme, bina, site ve alışveriş merkezi yönetimi gibi konularda kalifiye ara eleman yetiştirmek üzere kurulan bölüm; aynı zamanda kamu kurumlarının ve özel kuruluşların emlak ve gayrimenkul yönetim birimlerindeki meslek elemanı ihtiyacını da gidermek amacıyla kurulmuştur.
Programın bir diğer amacı ise; Sınırlı olan ve miktarı arttırılamayan toprağa ilişkin olarak yapılacak tarımsal arazi üretimi ve düzenlemesi, kırsal ve kentsel arsa üretimi 3 ve düzenlemesi gibi toprak düzenleme çalışmalarının projelendirilmesinde ve uygulamasında görev alabilecek, taşınmazların değerlemesine altlık teşkil edecek konum, yükseklik vb. topoğrafik verilerin ölçümünü yapıp değerlendirebilecek, her türlü taşınmazın değerlemesini yapabilecek, taşınmazın yönetimi, alımı-satımı ve pazarlanması ile taşınmazın hukuki durumu gibi konularda bilgi sahibi olan ara eleman yetiştirmektir.
Emlak ve Emlak Yönetimi eğitimi alan bir birey mezuniyet sonrasında şu donanımlara sahip olmaktadır
· Taşınmaz değerlemesi, taşınmaz hukuku, tapu ve kadastro, arazi ölçme, harita okuma, inşaat, mimari, alanlarında yüksek teknik bilgi sahibi,
· Ayırma, birleştirme, aplikasyon, parselasyon gibi teknik konulara hakim olduğu kadar, emlak yönetiminin temel ilke ve kavramlarına, bilgi sistemleri, ekonomi, işletme konularına hakim,
· Meslekleri ile ilgili yasal düzenlemeleri, kalite kontrol ve standartları bilir hale gelecektir.
PROGRAMIN İSTİHDAM OLANAKLARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Bilindiği üzere emlak sektörü sadece ülkemizde değil tüm dünyada lokomotif bir sektördür. Çünkü dünyada en önemli yatırım aracı kuşkusuz emlaktır. Bireyler veya kurumlar mülkiyetinde bulunan taşınmazları ya ekonomik olarak değerlendirmek amaçlı ya da ihtiyaç amaçlı tasarruf edebilirler.
Emlakın ekonomik değeri diğer yatırım araçlarından oldukça fazla olduğundan emlak yönetilmesi zorunlu bir ekonomik değerdir. Gerek ticari amaçlı gerek yatırım amaçlı gerekse ihtiyaç amaçlı gayrimenkullerin yönetimi ve pazarlanması konusunda bu alanda yeterli düzeyde meslek eğitimini almış bireylere her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca devletin tasarrufunda bulunan gayrimenkullerin yönetimi ve değerlendirilmesi için de Emlak ve Emlak Yönetimi meslek elemanlarına ihtiyaç vardır.
Emlak ve Emlak Yönetimi önlisans programı meslek olarak ülkemizde daha yeni yeni tanınmakta olduğundan istihdam açısından oldukça sıkıntılıdır. 5 Haziran 2018 de yürürlüğe giren TAŞINMAZ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ ile Emlak ve Emlak Yönetimi programı kısmen de olsa mesleki meşruiyetini kazanacakken çeşitli nedenlerden dolayı hala gerekli değeri görememektedir. Ayrıca meslekle ilgili diğer alternatifler de hala meslekle alakasız kişilerce merdiven altı yürütülmektedir. Bu da bu mesleğin eğitimini almış bireyleri oldukça zor duruma sokmaktadır.
Diğer taraftan tüm kamu kurumlarınca, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bakanlığına bağlı; Milli Emlak Genel Müdürlüğü olmak üzere, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Yerel yönetimler Genel Müdürlüğü; diğer Bakanlıklar ve bu Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşların Emlak birimleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Belediyeler ve İl Özel İdarelerinin ilgili müdürlükleri, üniversitelerin idari ve mali işler daire başkanlıklarına bağlı emlak birimleri ile satın alma ve kiralama birimleri ve diğer tüm kurumların bu alanla ilgili birimlerinde Emlak ve Emlak Yönetimi meslek elemanlarının görev alması gerektiği de açıktır.
Çalışabileceğimiz istihdam edliebileceğimiz onca kamu kurum ve kurluşları varken; Ancak bazı girişimler neticesinde Emlak ve Emlak Yönetimi program mezunlarının Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nce 2008 yılından itibaren KPSS merkezi atamaları yoluyla Devlet Personel Başkanlığı, Y.Ö.K. ve ÖSYM koordinesinde hazırlanan tercih kodu ile (“3301” - Emlak ve Emlak Yönetimi, Gayrimenkul Yönetimi veya Gayrimenkul Yönetimi ve Pazarlama Önlisans Programlarından birinden mezun olmak) hatırı sayılır miktarda atamaları olmuştur (Bkz. ÖSYM verileri).
Ayrıca bazı il özel idareleri (Ağrı İl Özel İdaresi, Bingöl İl Özel İdaresi ve Gaziantep İl Özel İdaresi) ve Ankara Üniversitesi belli atama dönemlerinde 1’er adet de olsa program mezunlarından memur istihdam etmiştir. Ancak program daha pek çok üniversitede de açıldığından mezunların pek çoğu atıl duruma düşmüş ve günümüzde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de özellikle kendi bölüm mezunlarına daha fazla istihdam sağlaması nedeniyle program mezunlarının istihdam alanı oldukça daralmıştır.Geleceği parlak olan bu mesleğin mensuplarının hem kamuda hem özel sektörde atıl duruma düşmemesi ve ülke kaynaklarının da boşa harcanmaması için program mezunlarının ilgili kamu kuruluşlarınca (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü başta olmak üzere) istihdam sağlamaları yerinde olacaktır.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü sadece Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu mezunlarının %100’üne yakınını bünyesinde istihdam etmektedir. Bir başka örnekse Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’dır. Bu kurum da Türkiye’de sadece 4 üniversitede eğitimi verilen Sosyal Güvenlik Önlisans programına özel kadro açmakta ve mezunlarının tamamına yakınının istihdamını sağlamaktadır (Bkz. ÖSYM verileri). Hal böyle olunca Emlak ve Emlak Yönetimi program mezunlarının da bu alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri en doğal hakkıdır.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz