Emeklilik planlaması nasıl yapılır? Erken emekli için mevzuattan nasıl yararlanılır?

Emeklilik planlaması nasıl yapılır? Erken emekli için mevzuattan nasıl yararlanılır?
Her çalışan birey, ilerde emekli olmak için primlerini kontrol ederek emeklilik hesabı yapıyor. Fakat, erken emeklilikte, çeşitli yollar ve mevcut yasal düzenlemeler mevcut.

Emeklilik şartları ve aynı zamanda da, erken emeklilik yolları mevzuat ve bireysel planlama açısından önem teşkil ederken, emekli olma yolunda en önemli faktör ilk sigorta giriş tarihi. Emeklilik planlama çerçevesinde, önem teşkil eden ilk sigorta giriş tarihi sonrasında yaş ve prim şartları yer alıyor. Peki emekli olmak için gereken şartlar neler? Emekli olmak için mevzuattan nasıl yararlanılır?

Erken, emekli olmak için gereken şartlar neler?

Emekli olmak için gereken en önemli husus hemen hemen her kes tarafından bilinen belirli yıl ve prim doldurma şartı. Fakat en önemli husus, işe giriş tarihi, belirlenen prim ödeme şartı da bu sürecin önemli bir parçası. Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresi talep edilmektedir. Bu şartlar ise bazı koşullar altında değişkenlik göstermektedir. O şartlar ise şu şekilde;

Kadın çalışanlarının çocuk sahibi olması erken emeklilik avantajı sağlıyor. Çalışan kadınlar, 3 çocuğa kadar toplam 2160 gün prim kazanma fırsatı bulurken, Engelli çocuğu olan anneler, ek prim kazanarak erken emeklilik imkanını elde edebiliyor.

Erkekler ise askerlik sürelerini borçlanarak, emeklilik yaşını düşürerek, prim kazanma fırsatı sunuluyor.

15 yıl ve 3600 gün primi dolduranlar ise kısmi emeklilik hakkı elde ediyor.

İş yapma gücünü yüzde 60 oranında kaybeden kişiler ise malulen emekli olabilmektedir.

Ayrıca, engelli bireyler, belirli şartlar altında erken emeklilik hakkına sahip olurken, ağır işlerde çalışanlar da yıpranma payı kapsamında, erken emekli olma fırsatı sunuluyor.

Eğitim sürecinde yapılan stajlar da bazı durumlarda emeklilik hesaplamalarında baz alınabiliyor.

EYT düzenlenmesinde son durum ne?

8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için getirilen EYT yasası ile yaş şartı kaldırırken, söz konusu yasa kapsamında yer alan avantajlar, erken emeklilik imkanını daha geniş bir kesime sunuyor. Fakat, EYT dışındaki çalışanlar için hem prim hem de yaş şartı halen devam etmekte.

Tüm bireyler, Emeklilik yaşı ve tahmini maaş hesaplamaları ile ilgili en güncel bilgileri, “e-Devlet “ve “SGK’nın resmi siteleri” aracılığıyla ulaşabilir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz