Dokuztaş Oyunu, Nim Oyunu, Hanoi Kulesi
9 taş oyununun amacı; oyun tahtasında 3 taşı yan yana getirmek ve maçları kazanmaktır. Oyun Tahtasında 1 tane ve 9 tane farklı bir renk taş, 9 tane farklı renkte olmak üzere toplam 18 taş bulunmaktadır.
9 taş oyunu ile hafızanız gelişecek, konsantrasyonunuz artacak, strateji geliştirmenize yardımcı olacak, düşünme becerisi kazanacaksınız.
Dokuztaş oyunu iki kişi ile oynanan bir oyundur. Oyuna ilk başlayanı belirlemek için kura atışı yapılır. Kurayı kazanan oyuncu tahtaya ilk taşı koyarak oyuna başlar. Sonra rakip oyuncu tahtaya bir taş koyar. Her iki oyuncu da elindeki 9 taş bitinceye kadar sırasıyla elindeki 9 taş bitinceye kadar taşları oyun tahtası üzerine koyarlar. Bu sırada oyunculardan herhangi biri yatay ya da dikey olarak taşlarını üç taş (buna cüz, düz vb. kelimelerde kullanılır. biz bundan sonra 3 taş diyeceğiz.) yapmışsa rakibinin bir taşını tahtadan alır ve oyun dışı bırakır. Rakibin 3 taşı varsa üçlü bozulmaz. Üçlü olmayanlardan birisini alınır. Ancak 3 taş yapılmış olanlardan başka taş yoksa üçlüyü bozarak bir taş alır. Çapraz 3 taş yapılamaz.
Oyuncular ellerindeki 9 taşı da oyun tahtasına bırakmaları gerekmektedir. Aksi taktirde tahtada hiç bir taşı yerinden oynatamazlar. Yani hamle yapamazlar. En önemli kurallardan birisi de dokunulan taşın oynanması kuralıdır. Oyuncular yaptıkları 3 taşı ileri - geri yaparak tekrar 3 taş yapabilir ve rakibin bir taşını diskalifiye edebilirler
Oyununun oynanma süresi en fazla 20 dakikadır. Bir oyuncuya 3 dakika içinde hamle yapma hakkı verilmiştir. 3 dakika içinde hamle yapmamışsa hamle sırasını kaybeder, hamle sırası doğal olarak rakibe geçer. 20 dakika sonunda oyun hala bitmemiş ise oyun tahtasındaki taşlar sayılır. Tahta üzerinde taş sayısı fazla olan oyuncu maçı kazanır. Eşitlik olmuş ise yeniden başlatılır. 9 taş yaparak ilk taşı tahtadan alan oyuncu maçı kazanmış olur. Eğer taş yeme olayı olmadı ise 10 dakika sonunda kazananı kura atışı belirlenir.
Oyun tahtasında üçtaş kaldı ise o oyuncu taşlarını istediği gibi hareket ettirir. Yani sağına yada soluna gitmek zorunda değildir. tahtada boş olan herhangi bir noktaya taşını taşıyabilir. Oyunun Süreler içerisinde bitmesi için tahtada bir oyuncunun 2 taşının kalması gerekir.
Nim oyunu Çin’de adı taş toplama anlamına gelen “Jianshizi” oyununa çok benzerdir. Nim oyunu adını 1901 yılında oyun teorisini inceleyen ve geliştiren, Harvard Üniversitesi’nden Charles L. Boutan’dan almıştır. Kuralları çok basit olan bu oyunu arkadaşlarınızla masa üstünde taşlarla, kibrit çöpleriyle, boncuklarla veya fasulye taneleriyle oynayabilirsiniz.
Nim oyunu iki kişi arasında oynanan bir matematiksel zeka ve strateji oyunudur. Oyun için bir miktar sayılabilir nesne gerekir. (taş, kibrit çöpü, bozuk para vb.) Oyunda nesneler oyuncular tarafından sırayla alınır. Oyun, istenilen sayıda nesneyle ve istenilen sayıda grupla oynanabilir. Sırası gelen oyuncu hepsi aynı gruptan ve yan yana olmak kaydıyla (oyunun başında bir hamlede alınabilecek nesne sayısı sınırlandırılmışsa bu sınıra bağlı kalarak) istediği kadar nesne alabilir. Alınan nesneler grubu iki gruba ayıramaz yani nesneler grubun sağından veya solundan alınmalıdır. Son nesneyi alan oyuncu oyunu kaybeder.
Hanoi Kuleleri, 3 kuleye ve çeşitli sayıda diske sahip bir matematik ve puzzle oyununun genel adıdır. Brahma Kulesi ya da Lucas’ın Kulesi adıyla da anılır. Hanoi kuleleri oyunu için disk sayısında bir sınır yoktur fakat genelde 4’lü, 5’li, 6’lı ve 7’li şekilde satılır. Amaç, en büyük disk en altta olacak şekilde diskleri koni görünümü alacak hale getirmektir.
Hanoi Kulesi oyunu, 1883 yılında Fransız matematikçi Edouard Lucas tarafından icat edilmiştir. Ancak tarihi çok daha eskiye dayanır. Rivayete göre Hindistan’daki Kashi Wishwanat Tapınağında, içinde 64 adet altın disk bulunan büyük bir oda varmış. Rahipler bu 64 diski, büyükten küçüğe sıralanacak şekilde, Brahman inançlarına göre hareket ettirirlermiş. Yine efsaneye göre son disk doğru şekilde yerleştirildiğinde dünyanın sonu gelecekmiş. Hanoi Kuleleri hakkında daha birçok efsane var fakat en yaygını bu. Eğer bu efsane doğru ise ve rahiplerin her biri saniyede bir hamle yaparlar ise oyun 565 milyar yıl sonra bitiyor. Bu sayı evrenin yaşının tam 4 katı.
Hanoi Kuleleri oyununda 3 adet sütun vardır. Sütun içinde bulunan diskleri yine aynı şekilde olacak şekilde başka bir sütuna geçirmek amaçlanır. Bunu yaparken de diskler büyükten küçüğe doğru sıralanmalıdır ve her seferinde tek hamle hakkınız vardır. Ayrıca bir disk kendinden küçük çaplı bir diskin üzerine yerleştirilemez. Aşağıdaki görselde 4’lü Hanoi Kulesi’nin çözümüne bakarak ne demek istediğimizi daha rahat anlayabilirsiniz.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz