Bu yiyecekler sizi mutlu ediyor! Baharda kendinizi iyi hissetmek için bu besinleri tüketin…

Bu yiyecekler sizi mutlu ediyor! Baharda kendinizi iyi hissetmek için bu besinleri tüketin…

Yediklerimizin ve içtiklerimizin vücudumuzun yanı sıra ruh halimizi de etkilediğini biliyor muydunuz? Mutluluk hormonunu dengeli bir şekilde arttırmak mümkündür. Peki hangi yiyecekler mutluluğu artırır? Detaylar burada...

Uzman diyetisyenden açıklama

Uzman diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, mutluluk hormonunu artıran besinler hakkında bilgi verdi. Aylarda serotonin hormonunun azalabileceğine dikkat çeken Köleoğlu, şöyle konuştu: “Kış aylarında gün sayısının ve güneş ışığının azalması, hormonlarımızın çalışmasını etkileyerek ruh halimizde değişikliklere neden olur.

Havalar ısınmaya başladığında ve bahçenizde tomurcuklar açmaya başladığında , bahar gelmiş demektir. Baharın gelişiyle birlikte aktivite ve sosyal seviyeler de artar. Durumlara uyum sağlamakta güçlük çeken kişiler, depresyon ve kaygı gibi duygusal durumlar yaşayabilirler. "Dünya için durum böyle olmasa da, bahar ayları bazı insanlar için zor olabiliyor" dedi.

Vücudumuzu dinç tutacak yiyecekler

Vücudumuzda mutluluk ve coşku getiren 4 hormonun nörotransmitter olarak da bilindiğini belirten Köleoğlu, şöyle konuştu: “Bunlar serotonin, endorfin, oksitosin ve dopamindir.

"Dengeli bir beslenme, meditasyon ve fiziksel egzersiz yoluyla bu hormonların vücutta salınımını artırarak ruh halimizi olumlu yönde etkileyebilir ve bahardan kaçınabiliriz." Köleoğlu, depresyonun etkilerini azaltmak ve seviyelerini yükseltmek için yiyebileceğimiz besinleri sıraladı. mutluluk hormonlarımızdan bazıları şunlardır:

Triptofan içeren besinler: Triptofan vücutta serotonin üretiminde kullanılan bir amindir. triptofan bakımından zengin besinler vücuttaki serotonin hormonunun seviyesini artırabilir.

Bunlar arasında; muz, süt ve süt ürünleri , tavuk, hindi, balık, yumurta ve fındık.

omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar: Yağ asitleri beyindeki bir hormonu olan serotonin düzeylerini artırabilir ve depresyonla ilişkili semptomları hafifletebilir.

Somon, sardalya, ton balığı, ceviz, chia ve keten tohumu omega-3 açısından zengindir.

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum sinir sistemini düzenler ve ruh halini dengeleyebilir. Badem, fındık, ıspanak, avokado ve koyu yeşil yapraklar açısından zengin besinlerdir.

Vitamin içeren besinler B3: Vitamin serotonin sentezinde rol oynar.

Yer fıstığı, tavuk, somon, ton balığı ve mısır gibi yiyecekler B3 vitamini açısından zengindir.

Folik Asit İçeren Besinler: Folik asit vücutta serotonin üretimini destekler. Ispanak, kuşkonmaz, brokoli, mercimek ve nohut folik asit açısından zengin besinlerdir.

Antioksidan içeren gıdalar: antioksidanlar serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar ve genel sağlığı destekler.

Çilek, böğürtlen, kırmızı lahana, biber, ıspanak ve yeşil çay antioksidan besinlerdir.

Fermente Gıdalar: Fermente gıdalar serotonin düzeylerini artırarak bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Örneğin; probiyotik içeren yoğurt, kefir, turşu, kombucha.