ACUN, MAHMUT ÖZER’İ KISKANIYOR…
MEB’de sosyal etkinlik skandalları bitmek bilmiyor…
MEB’de sosyal etkinlik skandalları bitmek bilmiyor…
MEB, Acun’un “O SES TÜRKİYE” yarışmasına rakip olacak bir etkinlik düzenlenmesine onay verdi. Acun ILICALI’nın bile aklına gelmeyen, hayal bile edemeyeceği müzik yarışmasını MEB bir aplikasyon üzerinden (Spotlighter) gayet başarılı (!!!) bir şekilde gerçekleştirdi.
Katılımcı lise öğrencilerinin başarı sıralamasının MEB ve bu sosyal etkinlikteki paydaşı End Prodüksiyondan tamamen bağımsız, bambaşka bir platform tarafından yapıldığı, ilgili yarışmayı düzenleyen şirketin internet sitesi incelendiğinde Spotlighter adlı bir uygulama (aplikasyon) üzerinden yapıldığı görüldü.
1-End Prodüksiyon ve Spotlighter Uygulaması İşbirliği Ekran Görüntüsü
2-End Prodüksiyon ve Spotlighter Uygulaması İşbirliği
Söz konusu aplikasyon ticari amaç güden ve ticari amaçlarını gerçekleştirmek üzere kullanımının yaygınlaştırılması gereken bir uygulamadır. Liseli öğrenciler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Türkiye’de 6 milyonu aşkın lise öğrencisi bulunduğu, bu öğrencilerden yarışmaya katılanların ve katılımcıların oy vermek üzere uygulamayı indiren eş, dost ve akrabalarının sayısı göz önünde bulundurulduğunda, uygulamaya inanılmaz bir sayıda üye kazandırıldığı görülmektedir.
MEB tarafından ilgili şirkete verilen onaya bağlı olarak düzenlenen “24. Liseler arası Müzik Yarışması”, Spotlighter isimli aplikasyonun sahibinin ticari amaçlarına ulaşmasını sağlamak için reklam ile dahi erişilemeyecek düzeyde destek vermiştir. Öyle ki bu yarışma sayesinde eğlence alanında Apple Storda en çok indirilen uygulamalar sırasında Spotlighter isimli uygulama üçüncü sıraya yükselmiştir. Mahmut Özer’in söz konusu uygulamaya verdiği desteğin ne derece büyük olduğu, uygulamanın yapımcısı tarafından sosyal medya hesabında şu şekilde tarif edilmiştir;
Ayrıca Mahmut Özer’in büyük desteği ile ticari amaçlarına hayallerinden de öte düzeyde erişmesi sağlanan uygulamanın yapımcısının 1982 Darbe anayasasının baş aktörü Orhan Aldıkaçtı ile yakın akraba olduğu söylenmektedir. Bu uygulama, uygulama içi satın almalarla gelir elde etmektedir.
4- Uygulamanın ticari kazanç doğrultusunda hareket ettiğinin açık belgesi aşağıda verilmiştir.
LMY (Liseler arası Müzik Yarışmasının) herhangi bir satın alma yapmadan etkinliğe katılımının sağlandığına dair bir yorum getirilebilir. Ancak her ne sebeple olursa olsun kazanılan her üye potansiyel müşteridir.
Şimdi aşağıdaki soruları soralım ve Acun’un bile kıskanacağı bu mükemmel ticari girişim ile ilgili Mahmut Özer’den cevap bekleyelim:
1- MEB Sosyal Etkinlikler İzin Yönergesinde “Sosyal etkinliklerde; kurum, kuruluş, firma, marka ve kişi reklamını veya tanıtımını ön plana çıkaran ifade ve öğelere yer verilmez.” ve “Ticari amaç güdülen ve/veya katılımcılardan ücret talep edilen sosyal etkinliklere izin verilmez” ve “İzin kapsamındaki tüm etkinliklerin denetimleri; ilgili okul/kurum, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile ilgili birim tarafından gerçekleştirilir. İzin alınmadan veya izne aykırı olarak gerçekleştirilen sosyal etkinlikler için adlî ve idarî yollara başvurulur. Ayrıca izin alınmadan veya izne aykırı olarak gerçekleştirilen sosyal etkinlik kapsamındaki faaliyetlerden suç teşkil edenler hakkında ilgili okul/kurum, il/ilçe millî eğitim müdürlüğü ve ilgili birim tarafından suç duyurusunda bulunulur” maddeleri kapsamında bir işlem tesis edilecek (adli-idari) ve herhangi bir suç duyurusunda bulunulacak mıdır?
2-MEB bu yarışma kapsamında End Prodüksiyon haricinde Spotlighter isimli aplikasyon ile paydaş olduğunun farkında mıdır?
3-Eğer meşru bir paydaşlık varsa End Prodüksiyonun aldığı onayda (09.09.2021 tarih ve 31448856 sayılı yazı) söz konusu aplikasyonun adı neden geçmemektedir?
4-MEB ve End prodüksiyon tarafından lise öğrencileri ve aileleri üçüncü tarafların ticari amaçlarına kurban mı edilmektedir?
5-Öğrencilerin Spotlighter’e yükledikleri yarışma içerikleri pedagojik, milli, manevi ve kültürel değerlerimiz yönüyle denetlenmekte midir?
6-MEB ve End prodüksiyon tarafından işbirliği içerisinde düzenlendiği belirtilen yarışma MEB yada End prodüksiyon bünyesinde yer alan bir platform üzerinden yapılması mümkün iken neden ticari amaç güden bir platform üzerinden tercih edilmiştir?
7-Tüm bu gelişmeler sonrasında ortaya çıkan rantın içerisinde birileri yer almakta mıdır?
8-MEB rantın boyutunun ne kadar olduğunu sosyal medya uzmanlarına hesaplatmayı düşünmekte midir?
9-Daha öncede sitemizde sorumlu yayın anlayışımız gereği 18 Nisan 2022 tarihinde (https://www.kamuajans.com/mebin-operator-oylamali-muzik-yarismasi) gündeme getirdiğimiz ve belge-bilgiler ışığında uyarılarımızı yaptığımız END Prodüksiyon kim veya kimler tarafından ne tür bir ilişkiye dayalı olarak korunmaktadır?
10- Mayıs 2022’den itibaren şirket ve aplikasyon işbirliği ortaya çıkmasına rağmen neden bir müdahalede bulunulmamış, yarışmanın tamamlanması beklenmiştir?
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.