7 öğrenciyi istismar eden müdüre 40 yıldan fazla hapis

7 öğrenciyi istismar eden müdüre 40 yıldan fazla hapis

Kırşehir’deki bir fen lisesine bağlı yurdun müdürü N.A'nın yaşları 13 ile 14 arasında değişen yedi öğrenciye yönelik istismardan yargılandığı davanın karar duruşması, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık avukatları, "Çocuklar makyaj yapıyor, okuldan kaçıyor, sosyal medyada aktifler" diyerek suçu hafifletmeye çalışsa da mahkeme, N.A’nın 40 yılın üzerinde hapis ile cezalandırılmasına hükmetti.

Kırşehir’de yer alan bir fen lisesine ait öğrenci yurdunun müdürü N.A, yaşları 13 ile 14 arasında değişen yedi çocuğu istismar etti. Çocuklar, ilk başta kendilerine “babacan” davrandığını belirttikleri müdürün davranışlarının giderek değişmeye başladığını kaydetti. Müdürün, yurtta kalan çocuklardan birine, "Bundan sonra yalnızca benim yanımda açık giyineceksin" dediği iddia edildi. Öte yandan yurt müdürü N.A'nın yasak olmasına karşın kızların kaldığı odalara haber vermeksizin girip çıktığı da öne sürüldü. Müdürün istismarına maruz kalan çocuklardan birinin okul dışındaki bir markette müdür tarafından sıkıştırıldığı da iddialar arasında yer aldı.

Müdür N.A, Nisan 2021’de tutuklandı ve Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı. Çelişkili beyan verdikleri gerekçesiyle çocukların dört kere ifadeleri alınırken müdürün avukatının çocuklara, "Hocan yatakta sana dokunduğunda bir şey hissettin mi?" diye sorduğu ifade edildi. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan yurt müdürüne yönelik karar duruşması ise bugün görüldü.

PİŞKİN SAVUNMA

Karar duruşması da skandallar dizisine sahne oldu. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden gönüllü avukatların takip ettiği davaya Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin katılım talebi ise reddedildi. Sanık N.A, istismara maruz bırakılan çocukların yalan söylediğini ve iftira attığını öne sürdü. Sanık avukatları ise "Davanın sosyal medyaya yansımasından rahatsız olduklarını" dile getirdi.

İstismara maruz bırakıldığı belirtilen çocuklardan ikisi şikayetinden vazgeçerken sanık avukatı, "Şikayetten vazgeçen iki mağdur, sanığın eylemlerinden rahatsız olmamıştır" diyerek yaşananların, "rızaya dayalı" olduğunu ima etti. N.A’nın avukatı, "Sanığın mağdura kaç dakika sürtündüğünün" sorulmasının mahkeme sorumluluğunda olduğunu belirterek, çocuklarda travmalara yol açabilecek soruların haklı olduğunu savundu.

"MAKYAJ YAPIYORLAR"

Sanık avukatlarının mağdurlara yönelik skandal ifadeleri bunlarla da sınırlı kalmadı. Avukatlar, istismar mağduru kız çocuklarının, “Makyaj yaptığını, erkek arkadaşları olduğunu” ve "Sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullandığını" söyledi.

ÇOCUĞA YÖNELİK NİTELİKLİ İSTİSMAR

Savcı mütalaasında, müdür N.A’nın, "Cinsel saldırı suçunun nitelikli halinden cezalandırılmasını" istedi. Mahkeme heyeti, müdür N.A’nın, TCK’nin 103/1’in birinci ve ikinci cümleleri ile 103/3’ün b ve d bentleri gereğince hapis ile cezalandırılmasına hükmetti. Tutukluluk halinin devamına karar verilen N.A’ya 40 yılın üzerinde hapis cezası verildi.

"ÇOCUK İFADELERİ İTİBAR EDİLEBİLECEK DÜZEYDE"

Kararı BirGün’e değerlendiren Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin gönüllü avukatlarından Çisel Demirkan, “Umarım bu karar, benzer dosyalar için emsal olur” dedi. Mahkeme heyetinin, “Çocukların ifadelerinin düzgün, yeterli ve itibar edilebilecek düzeyde” olduğuna dikkati çektiğini belirten Demirkan, “Ceza her ne kadar alt sınır gözetilerek verilmiş olsa da böyle bir dosya için olumlu. Alt sınırın gözetilmesi ise yasalarımızdaki boşluklardan kaynaklanıyor. İşte bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’ni savunuyor, sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

CEZA VERİLEN MADDELER

• Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

• Sarkıntılık suretiyle yani cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

• İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle…

• Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından…

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.