Zekatlar Milli Dayanışma Kampanyasında Kullanılması Caiz Mi?

Zekatlar Milli Dayanışma Kampanyasında Kullanılması Caiz Mi?

Kamuajans.com – Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlatılan ve bir anda çığ gibi büyüyen Milli Dayanışma Kampanyası adında koronavirüse karşı ekonomik mücadelede Diyanet İşleri Başkanlığı merak edilen sorunun yanıtını verdi.

Kamuajans.com – Dünyayı saran koronavirüsü ülkemizde de hergün onlarca cana mâl olmaya devam ediyor. Kısa sürede 10 binden fazla hastanın 200'e varan vefatın yaşandığı koronavirüs salgınının verdiği ekonomik zararıda telafi etmek ve yoksul kişilere ekonomik destek sağlamak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası yaklaşan ramazan ayı ile birlikte daha da önem kazandı.

Yaklaşan 11 ayın sultanı Ramazan ayı'nın en önemli ibadetlerinden sayılan yoksul ve muhtaç kişilere Fitre verilmesi böyle bir dönemde kampayaya denk gelmesiyle bir çok soru işareti de gündeme geldi. Zekat ve fitrelerin bu dayanışma kampanyasında geçerli olup olamayacağı konusuna Diyanet İşleri Başkanlığı açıklık getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Tarafından Yapılan Açıklama

Zekât, söz konusu kimselere mükellefler tarafından doğrudan verilebileceği gibi aracı bir organizasyon vasıtası ile vekâleten de ödenebilir. Açılan zekât hesabına zekât niyetiyle para yatırmakla da vekâlet gerçekleşmiş sayılır. Bu çerçevede zekâtların bugünlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması da caizdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu tür kampanyalara zekâtını yatıran mükellefin yatırdığı meblağın zekât olduğunu belirtmesi, yetkililerin de zekât fonunda toplanan bu paraların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gereken hassasiyeti göstermesidir.

İnfak ve paylaşma bilinci Müminin en önemli vasıflarından biridir. Böylesi zor zamanlarda imkânı olan Mümin kardeşlerimizin yalnızca zekât vermekle yetinmeyip infak anlayışıyla hareket ederek Yüce Allah’ın kendisine lütfettiği malını başkalarıyla cömertçe paylaşması, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirecek, sıkıntıları hafifletecek, bela ve musibetlerin kalkmasına vesile olacak, toplumsal dayanışmaya büyük katkıda bulunacak, kuşkusuz malını bereketlendirecek, nefsini yüceltip arındıracak ve kalbini huzurla dolduracaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.