Şemsiye Kim Tarafından, Neden ve Ne Zaman İcat Edildi?

Şemsiye Kim Tarafından, Neden ve Ne Zaman İcat Edildi?

Yağışlı ve güneşli havada yanımızdan ayırmamamız gereken aksesuarlardan biri de şemsiyedir. Her türlü havada kullanılmaya müsait, çok amaçlı bir başucu aksesuarı olan şemsiyeyi kullanırken acaba kaçımız aklımızdan şemsiyenin icat süreci geçti bilinmez. Her daim yanımızda taşımamız gereken şemsiye ilk kullanıldığı zamanlarda ''parasol'' ismiyle anılırdı. İsimde geçen para ''durdurmak'', sol ise ''güneş'' anlamına gelmektedir. Türkçe'ye ise Arapça'daki şemsiyye sözcüğünden gelmektedir. İngilizce'de Latince ''

Şemsiye, ilk olarak Mezopotamya'da kullanılmıştır. Ardından MÖ 1200 yıllarında Antik Mısır'da şemsiyenin koruyuculuğuna inanılmıştır. Roma kültüründen Mısır'a geçen şemsiye, Antik Yunan kültüründe de kullanılmıştır.

Şemsiyenin yağmurdan korunmak için Çin'de kullanıldığı bilinmektedir. Kağıttan yapılan şemsiyelerin reçinelerek su geçirmez duruma geldikten sonra yağmurdan korunmak için kullanılmıştır. 

Batı'da 16. yüzyıl sonlarında yaygınlaşan şemsiye; Faslı Gezgin ve Yazar Hanas Hanway tarafından 1712-1786 yıllarında Londra'da kullanılmıştır. Bu adım şemsiyenin tanınmasını sağlamıştır. 

Şemsiyenin seri üretimine 1830 yılında Londra'da ''James Smith and Sons'' şirketinde başlanmıştır. Şemsiyelerin sapları ise balina kemiği ve ahşaptan yapılmıştır. 1852 yılında Samuel Fox isimli üretici şemsiyeyi değişik modellerde ve çelik tel kullanarak üretmeye başlamıştır.

İlk şemsiyeler Türkiye'de yurt dışından getirilen şemsiyelerin kullanılmasıyla başladı. Robensın isimli bir İngiliz 1882 yılında İstanbul'da üretime başladı ve böylece ilk yerli üretim şemsiyeler kullanıma sunulmuş oldu. Günümüzde ise şemsiyelerin bir çok çeşidi bulunmakta böylece kullanıcılara büyük konfor sağlamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.