Marmara Denizi tehlike mi oluşturuyor? Erol Kesici'den insanları panikletecek felaket açıklaması!

Marmara Denizi tehlike mi oluşturuyor? Erol Kesici'den insanları panikletecek felaket açıklaması!
Marmara Denizi'nden maalesef korkutan görüntüler geldi. Marmara Denizi resmen üçe bölündü diye tabir etsek yeri vardır. Konuyl alakalı olarak uzman isim Erol Kesici'den paniğe neden olacak felaket açıklaması geldi! "Derhal seferberlik başlatılmalı"

Hafta sonu Marmara Bölgesi'nde yaşanan şiddetli yağış ve fırtına, Marmara Denizi'nde dikkat çekici renk değişimlerine neden oldu. Deniz, adeta bıçakla kesilmiş gibi üç farklı renge bölündü. Bu durum, 'Bir felaketin habercisi mi?' sorularını beraberinde getirdi. Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu renk değişimlerini değerlendirdi.

Marmara Denizi'nin rengi neden bir anda değişti?

Bilimsel açıklamalara baktığımızda denizlerdeki plankton sayısı yılın belirli zamanlarında ışık ve mineral miktarlarına bağlı olarak artabilir. Ancak, planktonlar son günlerde normal zamanların dışında da denizlerde aşırı çoğlmaya başladı.

Biyolojik bir canlı olan planktonlar, toksit salgıladığı için diğer canlılara zarar verse de uzmanlar, mavi ve yeşil ağırlıklı plankton gruplarının yan yana gelmesinin risk oluşturmadığını belirtiyor. Beyaz renkteki plantonlar ise deniz kirliliğine neden olabiliyor.

Kesici, yaptığı açıklamada ise "Sahil tarafına yakın bölgedeki renk oluşumu yağışlardan kaynaklı olabilir. Şehrin kirliliği, tarım alanlarından geçen çamurlu su denize doğrudan ulaştığında böyle bir görüntüye neden olabilir. Marmara Denizi’nde orta bölümdeki koyu renkli alana gelirsek benim tahminim denizdeki akıntı ışık kırılması ile birleştiğinde bu görüntü oluştu. Hem sağında hem solunda farklı renkte deniz görüntüsü oluşunca buradaki koyu görünüm daha net olarak kendisini gösteriyor" şeklinde konuştu.

'Marmara Denizi için seferberlik başlatılmalı' dedi.

Turkuaz renkli görüntünün ise denizdeki besi elementlerinin artışından kaynaklandığını ifade eden Kesici, özellikle azot ve fosfat gibi atık maddelerin artmasıyla denizde turkuaz renk oluşumunun meydana gelebileceğini belirtti. Bu turkuaz görüntünün genellikle birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolduğunu ekledi.

Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi'ndeki bu renk değişimine dikkat çekerek, denizin dibindeki çamur artışının ciddi bir tehdit oluşturabileceğini vurgulayarak "Çamur tehlikesi geçmezse canlı ölümleri artacak. Alg çoğalmaları artmış olabilir. Denizin bu zamanda bu rengi almaması lazım. Herkesin sorumluluğu var. Marmara Denizi için seferberlik başlatılmalı ve bu sürdürülebilir bir şekilde yapılmalı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz