Kabine Toplantısı Başladı! Gündem Yasaklar

Kabine Toplantısı Başladı! Gündem Yasaklar

Kamuajans.com – CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ramazanda ülkeyi dinlendireceğiz" çıkışının ardından bugün Kabine Toplantısı yapılıyor. Saat 15:00'te başlayan toplantının gündeminde yeni yasaklar var. Toplantının gündeminde emeklilere ödenecek Bayram İkramiyesi'ne yapılacak zam da var. Kaç lira zam yapılacağı belli olacak. Alınan kararları Erdoğan canlı yayında açıklayacak...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı Beştepe'de başladı. Toplantıda Ramazan ayı boyunca uygulanması planlanan yeni Koronavirüs tedbirleri ele alınacak. 8 ve 12. sınıflar hariç yüz yüze eğitime ara verilmesi kararının çıkması beklenirken, şehirler arası seyahatlere de kısıtlama getirilebileceği belirtiliyor. Öte yandan 13 milyondan fazla ameklinin merakla beklediği Ramazan Bayramı ikramiyesine yapılacak zam da bu toplantıda belli olacak. 

Yeni tedbirlerde 2020 yılındaki düşüş dönemlerinde uygulanan yeni tedbirler örnek alınacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün Bilim Kurulu toplantısında karar verilen tavsiyeleri ve son durumu bir sunumla aktaracak. Bilim Kurulu'nda ve ardından bugün de kabine toplantısında konuşulacağı belirtilen tedbirler şöyle:

Hangi yeni yasaklar gelebilir

- Tam kapanma

- Türkiye genelinde ya da kırmızı illerde seyahat yasağı

- 8 ve 12. sınıflar dışında uzaktan eğitime geçilmesi

- Anaokulu ve kreşlerin kapatılması

- Ramazan ayı boyunca toplu iftar ve sahur tedbirleri

- Kamuda yeniden esnek çalışma modeli

- Özel sektörün uzaktan çalışmaya teşvik edilmesi

- AVM'ler, kuaför, halı saha, spor salonu gibi işletmelerin de kapatılması

- 20 yaş altı ve 65 yaş üstü için sokağa çıkma saatlerinin genişletilmesi 

- Ramazanda kafe ve lokantaların kapalı olması

- Hafta sonu yasaklarının devam etmesi

- Ramazan boyunca camilerde teravih kılınmasının yasaklanması

- Kalabalık meydan ve caddelere giriş çıkışların sınırlandırılması

- Bayramda seyahat yasağı

- Cezaevlerinde açık görüşlere bir süre izin verilmemesi

- Mevcut uygulamada, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yürürlükte.

Market, kasap, fırın gibi yerlere ise 10.00 ile 17.00 saatleri arasında gidilebiliyordu. Yeni kararlarla birlikte bu saatlerde de düzenlemeye gidilebileceği belirtiliyor.

Tam kapanma olabilir mi?

Tam kapanmanın koronavirüs bulaş riskini düşürmek için en uygun yöntemlerden biri olduğu ifade edilirken, ancak tam kapanma olmaması halinde bir dizi önerinin de Bilim Kurulu tarafından sunulduğu dile getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının adından lınan kesin kararları ve yeni tedbirleri kamuoyu ile paylaşacak.

Ramazan Bayramı ikramiyesi kaç lira olacak?

Öte yandan 13 milyondan fazla ameklinin merakla beklediği Ramazan Bayramı ikramiyesine yapılacak zam da bu toplantıda billi olacak.  Eğer son açıklanan yüzde 16.19 yıllık enflasyon baz alınırsa ikramiye 162 lira artışla bin 162 liraya yükselecek. Yüzde 8.36 olan Temmuz-Aralık 2020 enflasyonu dikkate alındığında ise ikramiye bin 83 lira olacak.

Emekliler, bin liralık bayram ikramiyesine 3 yıldan bu yana hiçbir artış yapılmadığı için zamda en azından Mayıs 2018'in dikkate alınması istiyor. Mayıs 2018'den Mart 2021'e kadar geçen sürede TÜFE yüzde 50.3 arttı. 3 yıllık resmi enflasyon kaybının telafi edilmesi isteniyorsa bin liralık ikramiyeye en az 503 lira zam yapılması gerekiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.