İstanbul’un su sorunu çözülebilecek mi? Uzmanlar İstanbul’da su alarmı veriyor!
İçerisinde bin bir türlü güzelliği barındıran su, yokluğuyla da o tüm güzelliği bırakıp korkutucu bir hal alacakmışçasına akılları bulandırıyor. İstanbulluların çaresizliği devam ediyor.
İstanbul’da yıllardır süre gelen su sıkıntısı böylesine devam ederken İSKİ’de ki veri kaynaklarına göre abone sayılarının son 8 yılda 10 kat daha arttığını açıkladılar. Acaba bütün bu sorunlara karşı olarak uzmanlar nasıl bir yol izleyecek nasıl bir çözüm bulacaklar gelin uzmanların açıklamalarını beraber inceleyelim.
İstanbul’da su seviyeleri alarm veriyor!
Özellikle başta çiftçiler olmak üzere tüm ülkenin takip edip beklenti içerisinde olduğu yağışlar yine tüm ülkece malum ki bu yılda istenildiği gibi olmadı. Tabi bu durumun açmış olduğu sıkıntılar da peş peşe gelmekte.
Megakente su sağlayan barajların doluluk oranlarına bakıldığında gözle de aşikârane belli oluyor ki ciddi bir düşüş görülmekte. Bununla alakalı açıklamalara bakacak olursak da yüzde 21’in altına kadar düştüğü söylenilmektedir.
Haber Global’den Mert İnan’ın haberine göre yabancı uyruklu İSKİ abone sayısının 8 yılda yaklaşık 10 kat arttığı ve de 2019 yılında 145 bin olan yabancı uyruklu abone sayısının bu yıl itibarıyla 255 bin 985’e yükseldiğinin ortaya çıkmasından sonra, su kaynaklarının mevcut nüfus yüküne yetip yetmeyeceği gündeme geldi.
Acaba tersine göç bu sorunları çözebilir mi?
Bununla alakalı olarak İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, tersine göç üzerine dikkat çekerek, tersine göçün olması gerektiğini ifade ederek bundan sonraki süreçte İstanbul'da sürekli su kıtlığı görüleceğine dikkat çekti:
"Tersine göç olmadığı, Anadolu'da cazibe merkezleri oluşturulmadığı sürece su yönetimi sürdürülebilir olamaz. İstanbul şişenin boğazı gibi, küçük bir alanda çok büyük bir nüfus barındırıyor. İstanbul çöküşe doğru gidiyor. Tersine göç olmadan yaşanan kaos ve sıkıntıların giderilmesi imkansız. Ülke nüfusunun beşte biri İstanbul'da yaşıyorsa bunun oturup incelenmesi ve farklı projelerin düşünülmesi gerekir."
Yine bu sorunlarla alakalı DSİ eski yöneticilerinden Dursun Yıldız, 'Su Krizinin' başladığını belirtirken, "Kentteki barajların kapasitesi 9-10 milyon nüfusa yetecek kapasitede. Melen Havzasında da kuraklık başladığında İstanbul için su felaketi kaçınılmaz duruma gelecek. Bu şehir bu yükü kaldıramıyor. Tersine göç ve sanayinin mutlaka İstanbul dışına çıkartılması planlarının uygulanması gerekir" diye konuştu.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz