İnsan Kendiliğinden Yanar mı? Ünlü Yazar Gerçek Olduğunu Savundu ve Örnek Verdi

İnsan Kendiliğinden Yanar mı? Ünlü Yazar Gerçek Olduğunu Savundu ve Örnek Verdi
1885 yılının Noel arifesinde gece geç saatlerde, Illinois'in küçük tarım kasabası Seneca'da Matilda Rooney adında bir kadın alevler içinde kaldı.

Olay olduğunda mutfağında yalnızdı. Yangın, ayakları hariç tüm vücudunu hızla kül etti. Olayda, evin başka bir odasında dumandan boğulmuş halde bulunan kocası Patrick de hayatını kaybetti.

Trajedi araştırmacıları şaşkına çevirdi. Rooney'ler o akşam dinleniyor ve viski içiyordu. Onlarla birkaç saat geçiren bir çiftçi olağandışı bir şey fark etmemişti. Ayrıca yangına herhangi bir tutuşturucu kaynak bulunamadı. Alevler, Matilda Rooney'yi küle ve birkaç kemik parçasına dönüştürecek kadar yoğun olmasına rağmen odanın geri kalanına yayılmamıştı.

Ateş vücudunda başlamış ve vücuduyla sınırlı kalmış gibiydi. Görünüşe göre Rooney'ler nadir ve gizemli bir olay olan kendiliğinden yanma olayının kurbanı olmuşlardı.

Kendiliğinden insan yanması, etkileyici bir edebi kökene sahip bir gizemdir. Herman Melville ve Nikolay Gogol bunu sırasıyla Redburn ve Dead Souls romanlarındaki karakterleri göndermek için kullandılar . Ancak kurgudaki en kötü şöhretli vaka , Charles Dickens'ın yazdığı Kasvetli Ev'dir ; burada kalitesiz alkolik hurda tüccarı Bay Krook, yerde bir kül yığını ve "duvarlarda ve tavanda koyu, yağlı bir kaplama" haline gelir.

Kasvetli Ev'in kitap baskısının , romanın seri halinde yayımlanmasından sonra yazdığı önsözde Dickens, birkaç ünlü vakaya ve seçkin tıp doktorlarının böyle bir şeyin mümkün olmadığı yönündeki kararlarına atıfta bulunarak, kendiliğinden yanma yöntemini mantıksızlık suçlamalarına karşı savundu. Ona göre bu gerçekten mümkündü.

İnsanın kendiliğinden yanmasıyla ilgili açıklamalar 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır; 19. yüzyılda çok sayıda vaka ve 20. ve 21. yüzyıllarda ise bir avuç vaka kaydedilmiştir.

Toplamda birkaç yüz kayıtlı olası vaka var. İnsanın kendiliğinden yanmasına ilişkin bilimsel destek Dickens'ın belirttiğinden daha zayıf olmasına rağmen, bu onun zamanında geniş çapta tartışılan bir olguydu.

Halk bunu büyük ölçüde ahlaki gerekçelerle bir gerçeklik olarak kabul etti. Kurbanlar genellikle alkolik ve aşırı kiloluydu ve erkeklerden çok kadınlar vardı, dolayısıyla bunun ahlaksız bir yaşam tarzının bir tür cezası olduğuna dair genel bir algı vardı.

Bu fikir, şüpheli vakalara ilişkin korkunç gazete açıklamalarıyla güçlendirildi. Sonuçta yanıcı bir maddeyle (alkol) doyurulmuş bir bedenin yanıcı hale gelmesi sezgisel olarak mantıklıydı.

Kendiliğinden İnsan Yanması Gerçek mi?

Şimdi önemli soruya gelelim: İnsanın kendiliğinden yanması gerçek mi? Aniden alevlere dönüşme olasılığı hepimiz için endişelenecek bir şey daha mı? Cevap neredeyse kesinlikle hayır. Bir bedenin nasıl kendiliğinden alevler içinde kalacağına dair önerilen bilimsel açıklamaların hiçbiri incelemeye dayanamadı. İlk önerilen mekanizmalardan bazıları, ateşlemenin vücut salgılarındaki dengesizliğin bir sonucu olabileceği fikri gibi modası geçmiş tıbbi fikirlere dayanıyor.

Alkolün vücudu yanıcı hale getirdiğine dair Viktorya dönemi açıklaması da işe yaramıyor; çünkü en sarhoş insanlarda bile alkol konsantrasyonu çok düşük ve harici bir ateşleme kaynağına ihtiyaç duyuluyor.

20. yüzyılda adli bilimciler, kurbanın giydiği giysilerin erimiş yağları emerek mumun fitili gibi davranarak vücudun uzun süre yanması için koşullar yarattığı "fitil etkisini" fark ettiler.

Deneyler, bu etkinin, vücudun tamamen veya neredeyse tamamen yanması ve kurbanın çevresine yangından zarar gelmemesi gibi, insanın kendiliğinden yanması ile ilişkili olağandışı özelliklerin çoğunu üretebileceğini göstermiştir.

O halde, kendiliğinden insan yanmasından şüphelenilen vakaların olası açıklaması, fitil etkisini başlatan harici bir ateşleme kaynağının (kibrit, sigara, elektrik kıvılcımı) bulunması, ancak bunun kanıtının yangın tarafından yok edilmesidir.

Her ne kadar alkol vücudu daha yanıcı hale getirmese de, mağdurun yavaş yavaş gelişen bir yangına tepki verememesi nedeniyle şiddetli sarhoşluk veya diğer sakatlıklar bu ölümlerin bazılarında etken olabilir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz