Çikolata Bağımlılık Yapar mı?

Çikolata Bağımlılık Yapar mı?
Çikolata, en popüler tatlılardan biridir, ancak çikolataya bağımlılık iddialarının bilimsel bir temeli var mı?

Kendine çikolatakoliğim diyen milyonlarca insandan biri misin? Bir çikolata dükkanının önünden geçerken dizleriniz mi çözülüyor? Acil durum çikolatasını kimse bulmayacak şekilde çekmecenizde mi saklıyorsunuz? Gece yarısı çikolata arzusunun kurbanı mı oldunuz ?

Merak etmeyin, burada yargılama yok. Çikolata gerçekten bağımlılık yaratıyor ve nedeni şu: Tatlı veya yüksek yağlı yiyecekler yediğimiz zaman, beynimiz de tat alma duyularımız kadar mutlu oluyor. Şekerli ve yağlı yiyecekler beynin serotonin salgılamasına neden olur, bu da ruh halimizi dengelemeye ve depresyonu önlemeye yardımcı olur.

Bu yiyecekler beyindeki zevk merkezlerini harekete geçirdiği için araştırmalar, insanların yiyeceklerdeki şeker ve yağa bağımlı hale gelebileceğini gösteriyor.

Bazı çikolata bağımlıları, uyuşturucu bağımlılarınınkine benzer özellikler bile sergiliyor; örneğin istek, düzensiz yeme, kaygı ve anormal ruh halleri.

Peki çikolata bağımlılık yapıcının gerçek tanımına uyuyor mu? Şakalaşarak çikolata bağımlısı olduğunuzu ve onsuz yaşayamayacağınızı söyleyebilirsiniz. Ama bilime bakalım.

Bağımlılığı oluşturan üç temel bileşen vardır: yoğun bir özlem o arzunun nesnesi üzerinde kontrol kaybı olumsuz sonuçlarına rağmen o nesnenin kullanımına devam edilmesi

Bu bileşenler uyuşturucu bağımlılığını tanımlamaktadır, ancak çalışmalar insanların bu davranışları belirli yiyeceklerle de sergileyebileceğini göstermektedir.

Çalışmalar, uyuşturucu bağımlıları ile çikolatalı milkshake sunulan katılımcılar arasında benzer beyin aktivitesini bile gösterdi. Ancak bu durumlar aşırıdır ve nüfusun çoğunluğunu kapsamamaktadır.

Bazı insanlar , çikolatanın gerçekten bağımlılık yapıcı olduğunun kanıtı olarak, çikolatada bulunan bir bileşik olan feniletilamini işaret ediyor . Feniletilamin, aşık birinin beyin kimyasını taklit eden kimyasal bir düşüncedir.

Ancak peynir, badem ve avokado gibi yiyeceklerde daha yüksek konsantrasyonlarda feniletilamin bulabilirsiniz ve pek çoğumuz bir avokado almak için gece yarısı markete gitmiyoruz.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından yayınlanan referans el kitabı Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı , çikolata bağımlılığını teşhis edilebilir bir durum olarak kabul etmiyor, ancak çikolata bağımlılığı gerçek bir tanı olmasa da çikolata tüketiminin çikolata hala nasıl hissettiğinizi kesinlikle etkileyebilecek bağımlılık benzeri semptomlar yaratıyor.

Genel fikir birliği, bağımlılık yapıcı olduğu için değil, tadı gerçekten çok harika olduğu için çikolatayı arzuladığımız ve aradığımızdır. Birçoğumuz bunu yasak bir zevk olarak görüyoruz ve bu da onu daha çok istememize neden oluyor. İşte bu yüzden bu kadar bağımlılık yaratıyor. Ve unutmayın, arada bir kendinizi şımartmakta yanlış bir şey yoktur. .

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz