Çekirdek Soğuyor Dünyanın Bu Kadar Ömrü Kalmış Bilim Adamları Tarih Veriyor

Çekirdek Soğuyor Dünyanın Bu Kadar Ömrü Kalmış Bilim Adamları Tarih Veriyor
Dünya özünde sıcak bir kayadır. Elbette, kışın ortasındaki soğuk ve karanlık bir sabahta durum böyle görünmeyebilir, ancak Dünya'nın çoğunlukla sağlam kaya yüzeyinin çok altında, neredeyse tamamen metalden yapılmış bir sıcak merkez bulunur.

Dünyanın sıvı dış çekirdeği, iç çekirdek ile Dünya'nın magma ve erimiş kaya tabakası olan mantosu arasında tampon görevi gören bir demir ve nikel alaşımıdır.

Dünyanın Çekirdeği Ne Kadar Sıcak?

İç çekirdek, 11.000 Fahrenheit (6.093 Santigrat derece) kadar yüksek bir sıcaklığa sahip, Dünya'nın en sıcak noktasıdır. Bilim adamlarının yaklaşık 1.200 kilometre kalınlığında ve Dünya yüzeyinin 2.900 kilometre altında olduğunu ölçtüğü sağlam, demir açısından zengin bir toptur.

Bugünlerde küresel ısınmanın ve artan sıcaklıkların Dünya üzerindeki zararlı etkilerine dair tüm konuşmalar arasında, Dünya'nın çekirdeğinin biraz soğumaya dayanabileceğini varsayabilirsiniz. Gerçekte, Dünya'yı potansiyel olarak zararlı güneş rüzgarlarından ve döküntülerden koruyabilmesi için gezegenin iç çekirdeğinin çok sıcak bir sıcaklıkta kalmasına ihtiyacımız var.

Bilim insanları, çekirdeğin tamamen soğuması halinde gezegenin soğuyup öleceğine inanıyor. Aynı zamanda biraz karanlık da olurdu: Enerji tesisleri Dünya'nın kabuğundan radyant ısı çeker ve bunu suyu ısıtmak için kullanır, buhar türbinlere elektrik üretmek için güç sağlar.

Soğutma aynı zamanda çekirdekten gelen ısının gezegenin etrafında oluşturduğu manyetik kalkana da mal olabilir. Bu kalkan Dünya'yı kozmik radyasyondan korur. Sürekli hareket eden demirin neden olduğu konveksiyon süreciyle yaratılmıştır.

Gezegenin kendisi gibi, Dünya'nın çekirdeği de sürekli dönüyor; bazı bilim adamları onun gezegenin geri kalanından daha hızlı hareket ettiğini düşünüyor. Sürtünme, kinetik enerjiyi, güneşten yayılan zararlı, yüklü parçacıkları kuzey ve güney kutuplarına doğru saptıran alanı oluşturan elektrik ve manyetik enerjiye dönüştürür.

Ya Dünya'nın çekirdeği soğursa?

Dünya çok sıcak, erimiş bir demir çekirdeğe sahiptir. Eğer soğursa bilim insanları gezegenin soğuyup öleceğine inanıyor. Soğutma aynı zamanda çekirdekten gelen ısının gezegenin etrafında oluşturduğu manyetik kalkana da mal olabilir. Bu kalkan Dünya'yı kozmik radyasyondan korur.

Dünya'nın çekirdeğinin soğuması ne kadar zaman alacak?

Bilim insanları, eğer Güneş ölürse ve Dünya hayatta kalmayı başarırsa, demir çekirdeğin tamamen katı hale gelmesinin yaklaşık 91 milyar yıl alacağına inanıyor. Dahası, gezegenden yayılan büyük miktarda ısı nedeniyle, Dünya'nın uzayın sıcaklığına soğuması milyarlarca yıl daha sürecek. Yani endişelenmeye gerek yok. Biz zaten bunu göremeyeceğiz.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz