Bu Türkiye'nin Birikim Yasasıdır
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Yasası'na dair ‘’Kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili kimi arkadaşımız 'Hızlı çıktı', kimi arkadaşımız 'Hiç düşünülmemiş', kimi arkadaş 'Ranta dayalı bir şeyler yapıldı.' diyor. Bu yasanın hazırlıklarına ben bakan olduktan hemen sonra başladık. Aylarca bu yasa üzerinde uzmanlarımız emek verdi. Sonra sayın İmamoğlu, Bakanlığımıza gelmişti, kendisine de söyledim; CHP'li ilçe belediyeleri dahil hepsini toplantıya davet ettik. 15 toplantıya katıldılar. Ne kadar öneri varsa hepsini aldık. Günlerce dinledik ve onları da mutlaka bu yasa içerisine dercettik. Eylülde bu konuda bir şura yaptık. Herkesi çağırdık. Çalışmalar ve istişareler neticesinde birtakım tavsiyeler çıktı. Muhalefet de taslağa katkıda bulunsun diye Meclis'te toplantılar yaptık. Bu yasa ne hızlı ne alelacele ne de herhangi birisine rant sağlamak amacıyla yapılmış bir yasadır. Bu Türkiye'nin birikimi olan bir yasadır. Eğer güzel önerileriniz varsa, Meclis açık. Yeniden teklif verelim, yeniden getirelim. Amacımız gerçekten deprem ülkesi olduğumuz şu memlekette bir daha ağlamayalım. Evlerimiz yıkılmasın, kimse mağdur olmasın. Bunun için çırpınıyoruz.
Üç, beş, on gün sonra yeniden teklif verelim, yeniden getirelim. Amacımız; gerçekten deprem ülkesi olduğuna inandığımız şu memlekette bir daha ne olur ağlamayalım. Evlerimiz yıkılmasın, bir an önce yapalım. Kimse mağdur olmasın. Bunun için çırpınıyoruz. Ben bu konuda müsterihim.
Gerçekten büyük bir sıkıntı var. 260 bin tane bağımsız birim yıkılmış. Siz hükümet olsanız, on gün önceden de haberiniz olsa. Birisi de dese ki 'şu tarihte on gün sonra deprem olacak, 260 bin tane bağımsız birim de yıkılacak, tedbirinizi alın' deseler ne yapardınız? Her birine on kişiyi sağlayacak olsanız 2 milyon 600 bin kişiyi orada hazır etmeniz gerekir.
Her bina başına 50 tane insan bulundurmak isteseniz her bir bina başında 13 milyon insanı orada hazır bulundurmanız gerekir. Her bir binada 10'ar tane iş makinesi lazım deseniz 2 milyon 600 bin iş makinasını bulundurmanız gerekir. Kolay mı? Bu işlerde biraz insaflı olalım.
Ne kadar çelik gideceğini çıkardık. Çelikçilerle konuştuk, fiyatlarını aldık. Zannedersem önümüzdeki haftadan itibaren ihaleler çıkmaya başlıyor. Ne kadar çelik ev üreten arkadaş varsa buyursun, 100 bine yakın çelik ev yapılacak. Çelik karkaslı, 4 buçuk ton kadar, hafif çelik diye geçiyor. Dış duvarlar arasında 10 santimetre kadar taşyünü olan. Dışında betopan, iç tarafta alçıpan olan sbs ile çevrilmiş. 9 şiddetinde deprem olsa yıkılmayacak bir ev tipi. En az bir metreden fazla temel su basmanı gibi bir zemin üzerine yapılacak şekilde ihaleye çıkıyoruz.
Yapamıyorlarsa beklesinler, biz zaten 100 bin konutluk ihaleye çıkıyoruz. Bunu yapmak da çok kolay. Bu teknolojinin Türkiye'ye kazandırılması lazım. Aslında bizim çok katlılarda da bu teknolojiye geçmemiz lazım. İnşallah bu da bir başlangıç olur. Büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde köy evlerinin tamamını bitiririz. Bunda sıkıntı olmaz. İnşallah bittiği zaman da vatandaş rahat eder.
Rezerv alanlarda bu evleri yapıyoruz fakat şehir merkezlerinde bir sıkıntımız var; o da bir an önce hafriyatın kaldırılması, temizlenmesi, sonra bizim orada zemin etütleri yaparak statik çözümlemeler neticesinde nasıl bir bina tipi yapacağımıza karar verilmesi hususu. Daha temizlik devam ediyor. Çoğu yerlerde yüzde 70-80 civarında diye biliyorum. Ama biz bir taraftan da merkezlere başladık.
Onları da çözerek vatandaşın eskiden hatırasının olduğu ve ayrılmak istemediği mahallesinde yerini yapmasını bekliyoruz. Bu konuda da her türlü kolaylaştırıcı tedbiri aldık.
Adana'da 3 bin 424, Adıyaman'da 41 bin 292, Diyarbakır'da 6 bin 758, Elazığ'da 1887, Gaziantep'te 24 bin 977, Hatay'da 45 bin 186, Kahramanmaraş'ta 39 bin 121, Kilis'te 2 bin 340, Malatya'da 23 bin 861, Osmaniye'de 5 bin 501, Şanlıurfa'da da 5 bin 653 konutun inşaatına başladık.'' dedi.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz