Bakan Özhaseki'den ''Bizim Mahalle'' Açıklaması
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ''Hiç kimse kendisini emin görüp rastgele binalar yapamaz. Bu ülke, deprem ülkesi. O zaman biz her ne yapıyorsak, şu gerçekliği bilerek hareket etmek durumundayız. Bütün bunları bilerek hareket etmezsek, daha çok dizimize vururuz. O yüzden kentsel dönüşüm yapmalıyız. Eğer bizler kentsel dönüşümü hakkıyla doğru bir şekilde yaparsak, emin bir vaziyette evlerimizde oturabiliriz.
Bunu kabullenmeliyiz ve ona göre hareket etmeliyiz. Yani bunu bilerek hareket edersek ve tedbirimizi önceden alırsak dizimize vurmayız ve ağlamayız. Ama bunu bilerek hareket etmezsek, görmemezlikten gelirsek, unutmak istersek, işte o zaman karşımıza bin türlü felaket gelir.
Kentsel dönüşüm yapmak lazım dediğimizde bir grup karşı çıkıyor. Çok basit bir şey öğrenmişler; ‘Kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm.’ TBMM Plan Bütçe Komisyonunda o arkadaşlara; ‘Allah'ınızı seviyorsanız rantsal dönüşüm yapmayın, kentsel dönüşüm yapın. Rantsal dönüşüm diyerek kaçmayın. Bu sorumluluktan kaçmak sizi kurtarmaz’ dedim.
Tek tek dinledim. İkna etmeye çalıştım. Ama protestocular galip geldi. Kahramanmaraş depreminde ilk baktığım yerlerden birisi orasıydı. Tamamıyla yerle yeksan olmuş. O konuştuğum insanlardan kimse yok. Mani olmasalardı, 5 sene içerisinde tamamının evi yapılmıştı. Yani bu işe mani olmak büyük bir vebal.
Tek tek anlattık ve bu konular üzerine istişareler ettik. Hiç kimsenin itirazı yoktu. Sonra ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nı topladık. Buraya da onlarca akademisyen, STK geldi. Günlerce çalıştılar, emek verdiler. Yasa taslağı son hali almadan TBMM’de, önce Cumhur İttifakı'na sonra da CHP'nin de İYİ Parti'nin de bulunduğu milletvekillerine de sunum yaptık. Nihayetinde bu, Bakanlığın kendi uzmanlarıyla çalıştığı ama bilim adamlarına, belediyelere, herkese danıştığı bir taslak. Bu ortaya koymuş olduğumuz taslak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak aklı. Yani şimdiki gibi çok büyük bir muhalefet olmadı. Herkes biliyor ki bu doğru bir şey. Hakikaten düşünceyi bir tarafa atıyorlar. Bilimin gerçekliğini bir kenara koyuyorlar sonra o kendi penceresinden muhalefet edecek ya, bir kötülük yapacak ya. Oradan saldırmaya başlıyor.
Arkadaşı bilgilendirirken yanlış bilgilendirdiler sanırım. Çünkü Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, bizim Bakanlığın iç işi, İmamoğlu'nun işi değil. Ahmet'in Mehmet'in işi değil. Kendi Bakanlığımızda nasıl çalışacağımıza müsaade ederseniz biz karar verelim. O bizim kendi bakanlığımızın iç bünyesindeki teşkilat şemamız.
Şimdiye kadar 12 yıldır kentsel dönüşüm yasası uygulanıyor. Kimin evi elinden alınmış ki? Kim sokağa atılmış ki? Kime zulmedilmiş ki? Şimdiye kadar böyle bir şey olmuş mu? Hayır.
İstanbul hepimizin göz bebeği. Herkes buraya ekonomik olarak bağlı. Turizmin, ticaretin, finansın merkezi ve burada olabilecek bir deprem, tüm Türkiye için çok kötü sonuçları olabilecek bir depremdir. Her tarafı birden etkiler. İstanbul'da 6 milyon konut, 1,5 milyon kadar da iş yeri var. Bunun yaklaşık 600 bini riskli gözüküyor. 600 binin bir an önce dönüşmesi lazım. Ümitsiz olmaya gerek yok. Biz bunu çok rahat yaparız. Ve bu konuda da kendimize göre bir yol haritamız var. 20’ye yakın rezerv alan yerler var. Bu yerlerin bir kısmında plan çalışması bile yaptık. Bu rezerv alanlarda biz konut üreteceğiz.
Efendim, insanların Kadıköy'deki evini yıkacaksınız, Sultanbeyli’den vereceksiniz. Fesuphanallah. Kimsenin aklına gelmeyecek, düşüncesinden bile geçmeyen, garip garip şeyler. İnsanların evini yıktıktan sonra olduğu yerden vermeye çalışacağız. Birinci amacımız bu; en yakın yerlerde rezerv alanlar oluşturmak. Buralarda daha çok hazine arazilerine bakıyoruz mülkiyet parası vermeyelim diye. Hepsine bakıp orada rezerv alan olarak kullanmak istiyoruz. Herkese en yakınında bir yerde ev vermek suretiyle çözmeye çalışıyoruz.
Bu rezerv alanlarda herkesin ‘Evet, ben burada oturabilirim’ diyeceği yerler yapacağız. Meydanı olan, o meydanda kendine has sosyal etkinlikleri olan dükkanların olduğu, ara sokakların açıldığı, en fazla 5 katlı komşuluk ilişkilerinin çok rahat sürdürülebildiği kentler olacak. Arkadaşlarımız bunlara ‘Bizim Mahalle’ adını verdi.
Nasıl, ne kadar yardım edeceğimizi, rakamsal olarak da millete ne vereceğimizi belirleyeceğiz. Bu işin şartlarını, usullerini, müracaatın nasıl olacağını, işin nasıl yürüyeceğini tek tek sıralayacağız.
Şu anda hazır 46 bin konut var, teslim edeceğiz. 200 bin konutun yapımına başladık, bitmek üzere. Ayrıca 50 köy evimizi de çelikten yapıyoruz. İnşaatları başlayan evler bir sene içerisinde teslim edilecek.” dedi. Bakan Özhaseki, birkaç sene içerisinde Türkiye'yi daha emin ve sağlıklı hale getireceklerini ifade ederek, “İnşallah düşündüğümüzü yapabilirsek çok kısa süre içerisinde Türkiye'yi depremlere dayanıklı hale getirebiliriz.'' dedi.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz