Çıraklık Ve Staj Sürelerinde Borçlanabilmesi İçin Kanun Teklifi

Çıraklık Ve Staj Sürelerinde Borçlanabilmesi İçin Kanun Teklifi

Kamuajans.Com – 3308 sayılı Mesleki Eğitim yasası gereği, çıraklık ve mesleki eğitim alan, öğrencilerin eğitimlerinin bir parçası olarak staj yapmaktadırlar. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin 01.02.2018 tarihinde Kanun Teklifi verdi. Teklif ile işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşinin sigortalı sayılması ve 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklık yapanlar ile meslek liselerindeki eğitim-öğretimleri ya da yükseköğren

3308 sayılı Mesleki Eğitim yasası gereği, çıraklık ve mesleki eğitim alan, öğrencilerin eğitimlerinin bir parçası olarak staj yapmaktadırlar. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin 01.02.2018 tarihinde Kanun Teklifi verdi. Teklif ile işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşinin sigortalı sayılması ve 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklık yapanlar ile meslek liselerindeki eğitim-öğretimleri ya da yükseköğrenimleri sırasında staj yapanların çıraklık ve staj sürelerini borçlanabilmesi öngörülmektedir.

GEREKÇE:

Eşinin işyerinde ücretsiz olarak çalışan kadınlar, boşanma kaza ölüm gibi olağan dışı nedenlerle sosyal güvenlik kapsamının dışına çıktığında, her türlü güvenceden yoksun kakmaktadır. Bu kadınların çalıştıkları süreleri borçlanmalarının sağlanması sosyal hukuk devletinin gereği ve ödevidir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim yasası gereği, çıraklık ve mesleki eğitim alan, öğrencilerin eğitimlerinin bir parçası olarak staj yapmaktadırlar.

Tamamen kamu otoritesinin gözetim ve denetimde gerçekleşen, bu staj eğitiminde sigortalı olma zorunluluğu vardır. Ancak bu sigortalılık süreleri, emeklilik bakımından sigortalılık kapsamına alınmamaktadır.

Yapılan bu düzenleme ile bir haksızlığın ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Staj da olsa, bir çalışma süresi ve harcanan bir emek olduğu düşünülürse, bunu yok saymak hukuk normlarına uymamaktadır.

5510 sayılı yasa ile emeklilik yaşının kademeli olarak düzenlendiğini de ele alırsak, bu yasanın, yaş ile ilgili düzenlemeyi etkilemediğini sadece, kesilen primlerin ve sürelerin emeklikten sayılması amaçlanmıştır.

Bu sürelerin borçlanma işlemlerinde de dikkate alınması düzenlenmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 - Bu madde ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 6 ıncı maddesinin (a) fıkrası kaldırılarak işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşinin sigortalı sayılmamasına ilişkin hüküm kaldırılmaktadır.

MADDE 2 - (k) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesine işverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşinin fiilen çalıştığı süreler ile 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklık yapanlar ile meslek liselerindeki eğitim-öğretimleri ya da yükseköğrenimleri sırasında staj yapanların çıraklık ve staj sürelerinin borçlanılmasına imkân sağlanmaktadır. Ayrıca birinci fıkranın (1) bendinde geçen sürelerin borçlanılması durumunda çıraklık veya stajın başladığı tarih, sigorta başlangıç tarihi olarak sayılması hüküm altına alınmaktadır..

MADDE 3 - Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE ı- 31 .5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununun 6 ncı maddesinin (a) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- 31 /5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (k) ve (1) bentleri ile üçüncü fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"k) İşverenin işyerinde sigortasız çalışan eşinin fiilen çalıştığı süreleri,

1) 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklık yapanlar ile meslek liselerindeki eğitimöğretimleri ya da yükseköğrenimleri sırasında staj yapanların çıraklık ve staj süreleri,”

"Ayrıca birinci fıkranın (1) bendinde geçen sürelerin borçlanılması durumunda çıraklık veya stajın başladığı tarih, sigorta başlangıç tarihi sayılır.” MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kamubiz 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.