Esnaf Veya Memurken SSK'ya Dönen Daha Erken Emekli Olur

Esnaf Veya Memurken SSK'ya Dönen Daha Erken Emekli Olur

Kamuajans.com – Önce SSK’lı olup daha sonra esnaf veya memur olan bir kişi, emekli olmasına 1.261 gün yani 3.5 yıl kala tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başlarsa, daha erken emekli olma şansı yakalayabilir.

1 Ekim 2008’de sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, SGK adı altında birleşti. Emeklilikte en önemli belirleyici sigortalı olunan tarihtir. Bir kişinin ne zaman emekli olacağının hesabı ilk kez ne zaman çalışmaya başladığına göre belirlenir.

SON 1.261 GÜNE DİKKAT

Çalışma hayatına işçi olarak başlayan kişilerin yani eski adıyla SSK’lıların emeklilik koşulları ilk kez sigortalı oldukları tarihe göre belirlenir. Çalışma hayatına işçi olarak başlayan daha sonra esnaf veya memur olanların emeklilik hesabı biraz farklıdır. Önce SSK’lı olup daha sonra esnaf veya memur olan bir kişinin SSK’lı olduktan sonraki çalışmalarında aralıklar varsa, bu kişiler emekli olmalarına 1.261 gün yani 3.5 yıl kala tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başlarlarsa SSK’dan daha erken emekli olabilir. Ancak bu karar verilirken emekli aylığı da düşünülmelidir. Önce SSK’lı olup daha sonra Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam eden kişilerin emekli olacakları tarih hesaplanırken de önemli olan 1 Haziran 2002’ye kadar bu kişiler adına ödenen primlerdir.

ÖDENMİŞ PRİMLER ÖNEMLİ

Önce SSK’lı olup daha sonra memurluğa geçen kişilerin emekli olacakları tarih hesaplanırken önemli olan 23 Mayıs 2002’ye kadar ödenen primlerdir. 1 Ocak 1983’te SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişi 47 yaşında emekli olabilir. Ancak sonra memur olmuşsa ve yalnızca 4 yıl SSK’lı çalışmışsa, 57 yaşında emekli olabilir.

Okan Güray Bülbül

akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.