EKONOMİK KRİZİN ÖĞRENCİ AİLELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

EKONOMİK KRİZİN ÖĞRENCİ AİLELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Veli Der öğrenciler ve ailelerin üzerinde ekonomik krizin etkileri üzerine bir basın açıklaması yaptı.

İşte o açıklama;

EKONOMİK KRİZİN ÖĞRENCİ AİLELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Salgın sürecinin ardından ülkemizdeki ani ekonomik değişim ile birlikte derinleşen yoksulluğun, biz veliler ve dolayısıyla çocuklarımız üzerindeki yıkıcı etkisi gün geçtikçe kendini daha da hissettirmektedir.

Biz veliler çocuklarımızın cebine harçlık koyamamakta verebildiğimiz harçlıklar ise çocuğumuzun okuldaki bir gününde sağlıklı ve yeterli beslenmelerine yetmemektedir. Birkaç ay öncesine kadar en kötü ihtimalle ekmeğin içine peynir ya da kaynatılan bir iki yumurta ile okula gönderilebilen çocuklarımızın yanlarına artık ne koyacağımızı düşünüyoruz.

Yoksulluk, işsizlik, zamlarla birlikte yüz binlerce çocuk örgün eğitim dışına çıkmıştır.

Sağlık emekçilerinin yakın zamanda gerçekleştirdiği ve kamuoyuna sunduğu araştırma sonucu çocuklarımızın beslenme bozuklukları nedeniyle yaşadıkları sağlık durumlarının vehametini çok net ortaya koymuştur. Örneğin ülkemizdeki her dört çocuktan birinin kilosu çok düşüktür, kız çocuklarının yüzde 85'i, erkek çocuklarının ise yüzde 68'i kansızlıkla mücadele etmektedir. Çocuklarda gözlenen bir diğer tehlike ise potansiyel kalp hastalığına yatkınlıklarıdır.

Edirne yerelinde, Ülkemizin içinde bulunduğu “Ani Ekonomik Değişimlerin Öğrencilerimizin Aileleri Üzerindeki Etkilerini Ölçmek” amacıyla Edirne Şubemiz bir anket çalışması başlatmıştır. Anket devam etmektedir ancak anket sonunda ‘ayrıca belirtmek istediğiniz varsa yazınız’  kısmına anne babaların ilettiklerinden birkaç örneği sizlerle de olduğu gibi paylaşalım;

‘’Üniversitede okuyan kızıma para gönderemiyoruz ve yurt çıkmadığı için arkadaşlarında salonda yatmak zorunda kalıyor. Bu hepimizi maddi manevi bunalıma sokuyor, sağlık sorunlarımıza psikolojik sorunlar eklendi ve çok sağlıklı olan üniversitede okuyan kızım psikolojik tedavi görmeye başladı. Okulunda çok başarılı bir öğrenciyken çok büyük bir umutsuzluk içine düştü.’’

‘’ Evin dışında sosyal bir hayatımız yok ev gezmeleri dahil’’

‘’Pazar alış verişini ayda bir defa yapıyoruz, yaz ayında dolaba koyduğum veya konserve yaptığım gıdaları tüketiyoruz.’’

‘’Kızım deri kanseri olduğu için ilaç almakta zorlanıyorum.’’

‘’Biz annelerin yaşantısını zorlaştırmasınlar’’

Yeterli dengeli ve sağlıklı beslenemeyen çocuklarda görülecek olası sonuçlar nelerdir?

Fiziksel, ruhsal sağlık sorunları ile bilişsel yeti kayıplarıdır.

Yani daha fazla bebek ve çocuk hastalıkları, hatta ölümleridir. Yani okulda akademik başarısızlık, hatta okul terkleri demektir. Kısaca yarınını kaybetmiş bir Türkiye’dir.

Bizler anne babalar olarak şu cümleyi kullanmaktan çok üzülüyor ve utanıyoruz ama çocuklarımıza çocukluklarını yaşatacak güvenilir ve sağlıklı bir yaşamı ekonomik krizle derinleşen yoksullaşma nedeniyle artık sunamıyoruz…

Öğrenci Veli Derneği olarak siyasi iktidara, kamu yöneticilerine ve yerel yönetimlere acil çağrımızdır;

Önceliğiniz çocuklarımız olmalıdır. Kamu kaynakları çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır.

Dezavantajlı bölgelerden başlamak  üzere tüm çocuklarımıza tüm okullarda sabah kahvaltıları ve öğle yemekleri ücretsiz olarak verilmelidir. Meyve ve süt ihtiyaçları ara öğünler olarak karşılanmalıdır.

Ücretsiz sağlıklı ve erişilebilir su olanağı bütün okullarımıza sağlanmalıdır.

Ücretsiz ulaşım ve barınma gereksinimleri karşılanmalıdır.

Çocukların sağlık takipleri dikkatle yapılmalı besin yoksunluğu kaynaklı bu raporlar kağıt üzerinde kalmamalıdır.

Bu durumda olan çocuklar için destekleyici programlar hayata geçirilmelidir.

Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüm ailelerin çocuklarına her ay düzenli olarak maddi eğitim ve gıda desteği verilmelidir.

Örgün eğitim dışına çıkan çocuklar tespit edilmeli, okullara geri dönüşleri sağlanmalıdır.

Çocuklarımızın salgınla, zamlarla, yoksullukla  birlikte derinleşen eşitsizlik sonucu ortaya çıkan bilişsel, psikolojik kayıplarının telafisi için acilen hem akademik hem de psikolojik açıdan telafi eğitim programları bir an önce plânlanmalıdır. 

                                                                                                                       

ÖĞRENCİ VELİ DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.