Yükselen faiz oranları sebebiyle aylık ödemelerin 91 Bin TL’den fazla!

Yükselen faiz oranları sebebiyle aylık ödemelerin 91 Bin TL’den fazla!

2023 senesi Aralık ayının sonunda konut fiyatlarında yüzde 84 artış yaşanırken ortalama konut satış fiyatı 3,92 milyon TL’ye ulaştı. Aynı zamanda metrekare satış fiyatı da 23,7 bin TL’ye çıktı.

Son zamanlarda git gide artış gösteren konut fiyatları ve yukarıya çıkan faiz oranları, çoğu insan için kredi ile ev sahibi olma ihtimalini git gide zorlaştırıyor. Bu durum, “Kredi ile ev alabilmek hayal mi oluyor?” sorusunu gündeme taşıdı. Mahir Orak “En önemli engeli, yüksek faiz oranları meydana getiriyor. 1 milyon TL’lik kredinin 10 senede bankaya geri ödemesi hemen hemen dört katına çıkıyor” dedi.

Fiyatlarda yaşanan artış ev alamayanları kiralık evlere yöneltti

Türkiye İstatistik Kurumundan alınan verilerine göre, 2013 yılında yüzde 21,3 seviyesinde olan kiracı oranı, 2023’te yüzde 27,8’e yükseldi. Son 10 yıl kiracı oranında ortaya çıkan yükselmeye dikkat çeken emlak sektörü temsilcisi olan Mahir Orak, konuta erişimde yaşanan problemlerin mevcut finansman yönteminden dolayı olduğu, bu finansman yöntemlerini çeşitlendirdiği ve iç kaynaklarla desteklendiği zaman konut sahiplik oranın ciddi seviyede yükseleceğini söyledi. Mahir Orak, kirada oturan vatandaşların sayısında her geçen gün artış yaşandığını 2013-2023 yılları arasındaki değişim incelendiği zaman yüzde 6 buçuk düzeyinde bir fark oluştuğunu söyledi.

Kredi ile ev sahibi olmanın bedeli aylık 91 Bin TL

“Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği’nin (GYODER) vermiş olduğu rapor doğrultusunda, İstanbul’da 100 metrekarelik bir konuta kullanılacak konut kredisinin aylık taksit miktarları, hane halkının harcayacağı gelirinin yüzde 101’ine eşit olacak. Bugünden itibaren konut kredilerinde en az faiz oranını ise yüzde 2,94 seviyesinde. Bu oranla çekilmiş olan 10 sene ödemeli 3 milyon TL’lik kredinin aylık taksiti 91 bin TL’ye çıktı” bilgisini veren Av. Mahir Orak, “Geri ödenmesi planlanan toplam tutar ise 10 milyon 945 bin TL” değerlendirmesini yaptı.