Konutu Teslim Edilemeyen Kişiyi İçin Emsal Karar

Konutu Teslim Edilemeyen Kişiyi İçin Emsal Karar

Tüketici ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Osman İlhan, "Bu karar daha önce vardı ancak uygulanmıyordu. Şimdi mahkemenin verdiği kararla emsal oldu ve uygulanmaya başladı. Her şeyden önce tüketicinin lehine bir karar. Bundan sonraki satışlarda bankalar da artık sorumlu olacak. Artık kredi verirken bir anlamda müteahhite kefil olmuş gibi olacaklar. Tüketici için beklenen ve yerinde bir uygulama. İnanıyorum ki artık mağduriyetler daha da azalacak. O yüzden biz tüketiciler olarak memnunuz" ifadelerini kullandı.

Tüketici ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Osman İlhan, "Bu emsal karar daha sonra bir yönetmelikle desteklenebilir. Evlerini satın alamayan tüketiciler bu konu da bir hayli mağdur. Bundan sonra bankaların kredi verirken daha da dikkatli olması gerekiyor. Banka kredisi ile satın alıp mağdur olanlardan ziyade bir de senetle ve devre mülk karşılığında bu tarz ev satın alma durumu var. Onların yaşadığı mağduriyet daha ağır" dedi.

Tüketici Hakları ve Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Osman İlhan, Diğer tüketiciler bu tarz mağduriyet yaşamaması için mutlaka ön araştırma yapmamalılar. Bankaların bu işin içinde olup olmadığı öncelikle bilinmesi gerekenlerden. Müteahhittin teminatı ve bankalarla olan anlaşmalarına da ayrıca bakılmalı. Bu tarz alım-satımlarda mutlaka nakit veya banka kredisi üzerinden faaliyet yürütülmeli. Senet üzerinden veya devre mülk karşılığında satışlardan kaçınılmalı. Çünkü müteahhit battığı zaman, ellindeki senetleri bir başkasına ciro ederek kullanabiliyor. Tüketiciler ödemiş oldukları paraları bir başkasına ödemek zorunda kalıyorlar. Tekrar belirtmek gerekirse tüketici için gayet olumlu bir karar. İnşallah bunların devamı olur. Mağduriyetler daha da azalır. Bu konuda yüzlerce, binlerce mağduriyet var. O yüzden iyi bir karar, inşallah hayırlı uğurlu olur" dedi.

Esenyurt'ta konut mağdurlarından olan Fahri Kaygu "Buradaki birçok insan 2011 senesinde yüklü miktarda paralar vererek ve borçlanarak daire aldılar. Artık bu insan dairelerini almak istiyorlar. Paralarını iade almak istemiyorlar. Sonuç olarak bir müteahhitlere ve toprak sahiplerine finansör olmak için para ödemedik. Bizim derdimiz birikmişliğimizle çocuklarımıza ileride bir yuva bırakmaktı. O yüzden bizim niyetimiz dairelerimizi teslim almak" şeklinde konuştu. Emsal kararın önemli olduğunu belirten Kaygu, "Bugün ki karar da önemli ancak mahkemelerimiz bugün Esenyurt'ta yüzde 80'i tamamlanmış binaların arsa tescilini yaparsa bu dolandırıcılar artık yapmak istediklerini yapamayacaklar. Zaten dolandırıcılık yapan şirket ve müteahhitlerin iade edecek paraları olsa daireleri tamamlarlar. Yahut çok daha az para harcayarak insanların dairelerini yapıp teslim edebilirler" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.