İkinci el araç alacaklar ellerini çabuk tutsun!

İkinci el araç alacaklar ellerini çabuk tutsun!

Günümüzde yaşanan maddi anlamda sıkıntılardan dolayı, çoğu araç alacaklar ikinci el araçlara yönelmiş durumdadır. Peki ikinci el araba piyasası nasıl? Nasıl bir dalgalanma bekleniyor? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Herkesin hayali olan sıfır arabalar, artık alınamayacak yüksek Mevlalara gelmiş durumdadır. Ama ikinci el piyasasında durumda o şekille gitmektedir…

İkinci el araç alacaklara büyük duyuru!

Motorlu Taşıt Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Erkaynak, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hareketlenen otomobil pazarında ikinci dönemle birlikte "ikinci el dönemi" yaşanacağını öngörüyor. Er Temel, özellikle yaz aylarında otomobil fiyatlarında artış olabileceğini, bahar aylarının gelmesiyle birlikte otomobil pazarının daha hareketli hale geldiğini söyledi.

Araç satış rakamlarında ise bir artış söz konusuydu. Peki bundan sonra araç fiyatları artacak mı? Uzman isim merak edilen soruları yanıtladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Araç Satıcıları Birliği Başkanı Hayrettin Erkaynak, şunları söyledi: Otomobil pazarı şubat ayında başladı. Mart ayındaki satışlardaki artışın ardından Nisan ayında yaklaşan Ramazan tatili nedeniyle hareketlilik artmaya devam ediyor. Yaz sezonu yaklaşırken, yeni ve ikinci el otomobil faaliyetleri önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Kapıdaki büyük zam

Bahsettiğimiz hareketlilik, ikinci el otomobiller için şu anda seviyenin altında olsa da, ikinci el otomobiller fiyat artışından sonra daha cazip bir konuma geldiğinden kullanıcı tercihi artacaktır. Yaz aylarında otomobillerin seviyesine ulaşılacak ve yılın ikinci ayına "otomobilde kullanılan dönem " denilecek. Bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Otomobil fiyatlarını etkileyen temel faktörler döviz kurları ve maliyetlerdir. Bu faktörler dikkate alındığında otomobil fiyatlarının özellikle yaz ayları ve sonrasında arttığı görülmektedir. Fiyatları belirleyen bir diğer önemli faktör Yaz aylarında tahmin seviyesine ulaşıldığında talep seviyesine yükseleceğinden döviz kuru değişmese bile otomobil fiyatları artış nedeniyle artabilir.

Ancak Bakanlığımızın aldığı tedbirler ve oluşturulan piyasa koşulları sayesinde fiyat artışları öncekiler gibi olağandışı ve hızlı değil, kabul edilebilir oranlarda gerçekleşiyor. Yeni arabalar için liste fiyatları sabit kalırken, temas noktasında 20'den 25'e kadar ciddi indirimler sunuldu.

Bu süreçte döviz kurundaki artış ve enflasyondaki artışı dikkate aldığımızda geçtiğimiz dönemde 'de elde edilen başarının %30 gibi ciddi oranlara ulaştığını söyleyebiliriz. Aralık ayından bu yana, yeni arabalardaki bu indirimlerin maliyetlerde aydan kademeli olarak azaltılması gerekiyor.