Domates sevenlere son uyarı yapıldı! Domatesi pahalıya yememek için…

Domates sevenlere son uyarı yapıldı! Domatesi pahalıya yememek için…

Sanayici ve tohumculuk alt derneği Başkanı Yıldıray Gencer, uyarısında bulunarak, üretimin tamamının verimliliği düşük ata tohumlarıyla yapılması durumunda bugün 50 lira olan domatesin fiyatının 250 lira artacak. Haberin merak edilenleri geri kalanında…

Tohum sektöründe doğru bilinen yanlışlar

TSÜAB'in sektör temsilcilerine verdiği iftarda bürokratlara basın toplantısı düzenleyen Yıldıray Gencer, kendi deyimiyle "Doğru olduğu bilinen yanılgılara" ilişkin açıklamalarda bulundu.

tohum endüstrisi ”. Gencer, yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sayesinde tohum ve tohumlarda kamuoyunun bildiğinin aksine çeşitlerinin bulunduğunu söyledi. Kendisinin de yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Üreticiler Birliği'nin tüm ülkelerden 400 yerel çeşidinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'deki gen bankası Yıldıray Gencer şunları söyledi: Yerel çeşitler, ülkelerine özel ürünlerdir . Dolayısıyla ülkenin her yerinde aynı ürün olamaz, olsa bile etkili olmaz” dedi.

Yıldıray Gencer, kontrolsüz dağıtımının başka tehlikeli sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: Üretimde sadece ata tohumlarının kullanılması insanları açlığa sürükleyecektir. Ata tohumlarını zaten genetik kaynak olarak kullanıyoruz. "Üretimin tamamı tohumla yapılırsa bugün 50 liraya aldığımız domatesi 250 liraya yiyebiliriz" dedi.

Tohumculuk sektörü

Yıldıray Gencer, Türkiye'nin tohum üretiminin İsrail'e bağlı olduğu yönündeki iddialara karşı mücadele ettiklerini, ancak sorunu kamuoyuna yeterince açıklayamadıklarını düşündüklerini belirterek, "Bu tam bir şehir efsanesi, üretimimiz İsrail'e bağlı değil.

Tohumların İsrail'den ve bu ülkeye satın alındığını vurgulayan Yıldıray Gencer, şöyle konuştu: “Uygun iklim koşullarını dikkate alarak tohum ekimi için tüm dünyayı kullanalım. "Mesela Şili'de tüm hastalıklardan arındırılmış özel bir bölge var. Başka yerde 100 dolara olan ürün burada 300 dolara üretiliyor ama burada da kullanılıyor." Gencer ayrıca İsrail'in en büyük iki tohum şirketinden birinin Çin şirketi, Fransız şirketi olduğu bilgisini verdi.

GDO Türkiye ile ilgili yanılgıların bulunduğunu belirten Yıldıray Gencer, işletmemizde hayvan yemi dışındaki ürünlerin kullanımına izin verilmediğini vurguladı. Ayrıca bu alanda çok katı kuralların bulunduğunu ve GDO'lara 12 yıl hapis cezası verildiğini vurgulayan Gencer, şöyle konuştu: “Hibrit teknoloji GDO'larla birliktedir.

Hibrit teknolojiyle en iyi özellikleri alıp hibritleştiriyoruz. Bilerek veya bilmeyerek bu konuyu çarpıtıyorlar” dedi. Tohum sanayicisinin dış ticarette önemli başarılara imza attığını ve geçen yıl milyonlarca dolar ithalata karşılık 326 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Yıldıray Gencer, hedefinin aşıldığını belirtti.

İhracatta sınır 1 milyar dolar. Bu bağlamda Gencer, Türk Devletleri Teşkilatı ile komün konusunda işbirliği yapılması kararının sektörü hedefe yaklaştıracağını açıkladı.