Bakan Şimşek’ten KDV açıklaması geldi: Şimşek “Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz” dedi

Bakan Şimşek’ten KDV açıklaması geldi: Şimşek “Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz” dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuna gündeminde yer alan “KDV oranlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, lokanta ve kafelerde KDV’ye zam gelecek iddialarına açıklık getirdi.

Şimşek yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartılacak, iddiaları ile ilgili açıklama yaparak, “KDV oranlarında artış yapılmadı. Bu aşamada Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz” açıklamasında bulunarak kamuoyuna duyurdu.

Şimşek “KDV’lere ilişkin yayınlanan tebliğ yanlış anlaşıldı” dedi

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınlanmasının ardından, Gelir İdaresi Başkanlığı da lokanta ve kafelerdeki KDV’lere ilişkin yayınlanan tebliğ taslağının yanlış anlaşıldığını belirtti.

Şimşek X hesabı üzerinden duyuru yaptı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğ tasarısının ardından “X” sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak KDV oranlarında artış yapmadıklarını şu ifadeleri kullanarak açıkladı;

Bu tebliğin KDV oranlarında artış anlamı taşımadığına ifade eden Şimşek, bu duyurunun tebliğ taslağı ile Cumhurbaşkanlığı Kararı arasındaki farka dikkat çekerek “KDV oran değişikliklerinin Kanunun verdiği yetki doğrultusunda söz konusu değişikliğin sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği çok açık. İlgili tebliğ taslağı vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlamaktadır. Tebliğ ile yapılan düzenleme, yanlış uygulamaların ve suiistimallerin önüne geçilmesi adına gerçekleşmektedir. Bu durum KDV oranlarında herhangi bir artış getirmemektedir” dedi.

Ayrıca, DMM, tarafından yapılan paylaşımda gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1, yeme içme sektöründe ise KDV oranının yüzde 10 olduğunu belirterek, yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların bu oranlarda farklılık göstererek, rekabet eşitliğini bozduğunu ifade eden Şimşek, Lokanta, kafe gibi işletmelerin yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV yerine, söz konusu hizmet kapsamında, tıpkı market işletmesi gibi su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayarak fiş ya da fatura düzenlediği görülmüştür” dedi.

Şimşek, ilgili düzenleme ile birlikte lokanta kafe gibi işletmelerde, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek %10 yerine %1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilmek adına yayınlandığını, “KDV oranlarında artış yapılmadığını sadece Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alındığını açıkladı.