Akaryakıt Fiyatlarına Yeni ÖTV Düzenlemesi: Zamların Tamamı Pompaya Yansımayacak
Küresel piyasalarda İran ile ABD arasında artan gerilim ve petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma sonrası akaryakıt fiyatlarına yönelik yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. 4 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt fiyatlarındaki artışların vatandaşlara daha sınırlı yansımasını sağlayacak yeni bir ÖTV mekanizması oluşturuldu.
Yapılan düzenleme ile petrol fiyatları ve döviz kurundaki hareketlerin doğrudan pompa fiyatlarına yansımasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni sistemde fiyat artışları ve düşüşleri için otomatik bir vergi ayarlaması uygulanacak.
Zamlarda ÖTV İndirimi Uygulanacak
Karara göre petrol fiyatları veya döviz kuru kaynaklı bir artış yaşandığında, ortaya çıkan artış miktarının yüzde 75’i kadar Özel Tüketim Vergisi indirimi yapılacak. Böylece uluslararası piyasalarda yaşanan yükselişlerin tamamı akaryakıt fiyatlarına yansımayacak ve zamların etkisi sınırlı tutulacak.
Fiyatlar Düşerse Vergi Artabilecek
Düzenleme yalnızca zam dönemlerini değil fiyat düşüşlerini de kapsıyor. Petrol fiyatlarının gerilemesi durumunda ise daha önce yapılan vergi indiriminin yüzde 75’i kadar ÖTV artışı uygulanacak. Bu sayede sistemin mali dengesi korunacak.
Ancak yapılan düzenleme kapsamında uygulanacak vergi tutarının, 2 Mart 2026 tarihinde geçerli olan seviyenin üzerine çıkamayacağı da hükme bağlandı. Yeni mekanizma ile özellikle küresel krizler, savaş riski ve enerji piyasalarındaki ani dalgalanmaların vatandaşın akaryakıt giderleri üzerindeki etkisinin azaltılması amaçlanıyor.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz