Şube Müdürlerinin Zorunlu Olarak (Rotasyona) Tabi Tutulması Neyi Çözer?
Millî Eğitim Şube Müdürleri, Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik kapsamında belirli sureler içerisinde rotasyona tabii tutulmaktadır.
2018 ve 2019 yılında rotasyon islemi bir yıllığına ertelenmıştir. Bahse konu yönetmelikte İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri ile aynı işi yapan İl Müdür Yardımcılarına yönelik rotasyon maddesi var ise de yalnız şube müdürlerine uygulanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatında Şube Müdürlüğü unvanı dışındaki hiçbir unvanda böylesine ağır bir uygulama bulunmamaktadır. Öğretmelerde zorunlu yer değişikliği bir defaya mahsus uygulanmaktadır. Oysa ki Şube Müdürlerinde ise ortalama 6 yahut 7 defa zorunlu yer değiştirme olmaktadır.
Şube Müdürleri, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin aldığı karar ve verdiği emirler çerçevesinde hareket etmektedir. Kamu yararı göz önünde bulundurarak yapılan rotasyonun Şube Müdürleri açısından karar verme mekanizmasının başında olmayıp verilen talimatları yerine getirdiklerinden dolayı hiçbir yararı bulunmamakta, aksine iş verimliği düştüğünden dolayı (Huzursuzluk, aidiyetsizlik, kaygı, geleceğe dair plansızlık, sorumluluk ve inisiyatif alamama) kuruma zarar vermektedir. Rotasyon; moral, motivasyon düşüklüğüne, sorumluluk ve inisiyatif almamaya, aidiyetsizliğe ve buna bağlı olarak iş veriminin düşmesine neden olmaktadır.
MEB Şube Müdürleri, 2, 4 ve 6 yıl gibi kısa süreler içerisin de atanmaları nedeniyle, atandıkları yeri tam öğrendikleri dönemde tam faydalı olacakları zamanda zorunlu yer değiştirmeye uğratılmaktadır.1. yıl atandıkları yeri tanıma ile geçmekte, 3 ve 4. yılda ise ayrılma modunda geçmektedir.10 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra şube müdürlüğüne atanan bir kişi ortalama 4 yıl üzerinden 35 yıl hizmet yaptığı düşünüldüğünde 6 yerde görev yapmış olacaktır. Bu durumda aile düzeni bozulmakta, çocukları sürekli okul ve öğretmen değiştirdiğinden sağlıklı bir eğitim alamamaktadır.
Aile düzeni bu kısa süreli ikametlerden dolayı dağılmakta, çocuklarının eğitimleri aksamakta, çocukları sürekli okul ve öğretmen değiştirmek zorunda kalmaktadır. Çoğu Şube Müdürü rotasyona uğrayacağı düşüncesiyle evini taşımamaktadır.(Ya günlük gidip gelmekte yahut hafta sonları evine gelmektedir.) Kimi şube müdürleri rotasyona uğramamak için kurum değiştirmekte, kimileri bakanlığımızın merkez teşkilatına geçmekte, kimileri yerinde kalmak için başka yollara başvurmaktadır. Rotasyon mevzusu Hem şube Müdürleri açısından hem de aileleri açısından adeta zulme dönmüş durumdadır. Özellikle COVİD-19 sürecinde rotasyonun uygulanması hem Şube Müdürlerini hem çocukları tedirgin etmekte, kaygılandırmakta ve üzmektedir.
Şube müdürlerinin rotasyon nedeniyle eşlerinin ve çocuklarının bozulan aile hayatları ile çocuklarının sürekli okul değiştirmeleri sonucunda sağlıklı bir eğitim alamadıkları göz önünde bulundurularak rotasyonun uygulanmamasını talep etmekteyiz.
Muhlis TEKİN
Eğitim Yöneticisi
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.