Sınıf Tekrarı Okulları Kurtarır Çocukları Değil

Sınıf Tekrarı Okulları Kurtarır Çocukları Değil

Kamuajans.com – Milli Eğitim Bakanının sistem değişikliği açıklamaları gündemde bayağı yer aldı. Basın için en dikkat çeken başlık, sınıf tekrarının tekrar geliyor olmasıydı.

Eğitimcilerin en çok rahatsız olduğu konulardan biriydi sınıf tekrarının kaldırılması. Bütün olumsuzlukların kaynağı olarak, sınıf tekrarı yapılmamasını gösteriyordu herkes. Sınıf tekrarı olsaydı, eğitim sistemimiz bu halde olmazdı denildi durdu.

Sınıf tekrarını tekrar getirdiğimizde tüm sorunlar çözülecek mi pekala? Bence sorunu yanlış yerde aradığımız için çözümü de yanlış yerde arıyoruz. Yukarıda dediğim gibi, sınıf tekrarını getirdiğimizde okul ve sınıf ortamını daha az sorunlu hale getirebiliriz ama bu çözüm gençlerimizi kazanmamıza ne yazık ki yetmeyecek.

Tamamen akademik eğitim ve akademik başarı üzerine kurulmuş bir eğitim sistemimiz var. Yaşadığım ve görev yaptığım yerde her yıl 1700 civarinda öğrenci ortaöğretimde mezun oluyor. Bu 1700 öğrencinin 100-150'si iş bulabileceği üniversitelere giderken yaklaşık 1400-1500' ünü işsiz bir şekilde 18 yaşında mezun ediyoruz. Gelişmiş bir sanayi bölgesinde yaşamıyorsanız meslek lisesini bitirmenizin de çok bir anlamı olmuyor.

Milli Eğitim Bakanının okullarda atölyeler oluşturup, küçük yaşlarda çocukları atölyelerle buluşturacağız açıklaması çok önemli. Ancak bunun çok hızlı ve genele yayılması çok önemli. Eğitim sistemimizi akademik başarıya odaklı olmaktan çıkarıp, mesleğe ve yeteneğe göre erken yaşta yönlendirmenin çaresine bakmalıyız.

Sonuç olarak, sınıf tekrarının gelmesi okullardaki sorunu azaltabilir ama çocuklarımızın sorunlarını çözmez. Çocukları daha erken yaşta sokağa bırakmak demektir bu. Genç işsizliğin hızla yükseldiği ülkemizde, çocuklarımızı erken yaşta ilgi ve yeteneklerine göre mesleğe yönlendirmeliyiz.

Hüseyin OKUR

Türkçe Öğretmeni 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.