Okulların Açılmasını Sınavlarla İlgili Karar Belirleyebilir

Okulların Açılmasını Sınavlarla İlgili Karar Belirleyebilir

Kamuajans.com – Cumhurbaşkanlığı kabinesi tarafından alınan karara göre 17 Mayıs 2021 Pazartesi günününe kadar tam kapanma kapsamında tüm kademe ve sınıflarda okullar yüz yüze eğitime kapatılmış, eğitim öğretim uzaktan eğitim yoluyla devam etmişti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un okulların kapanma tarihinin uzatılması durumu gerçekleşirse 17 Mayıs haftasından okulların kapanmasının planlandığı 2 Temmuz tarihine kadar 7 haftalık bir süre oluyor.

  Okulların kapanma tarihi ertelenmez, MEB'in 2020-2021 eğitim öğretim yılı iş takvimine riayet edilirse de tam kapanma sonrasında okulların açılma durumunda 18 Haziran 2021 Cuma gününe 5 haftalık bir süre oluyor.

 Her iki durum da değerlendirildiğinde 5 veya 7 haftada, aylarca akademik kaybı telafi etmek için çok kısa bir süre olarak değerlendirilmektedir. Tam kapanmadan sonra, vakalar da hızla azalırken okulların tekrar yüz yüze açılabilirliği yapılması planlanan ve ertelenen, öğrenciler tarafından iptali istenen sınavlara bağlıdır.

  Anayasamızın 42. maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.'' ifadeleri yer almaktadır.

 Eğer sınavlar gerçekleşirse, eğitimde artan fırsat eşitsizliği sınavların geçerliliğine gölge düşürecek, sonuçları da yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren büyük bir vebal olarak karşımıza çıkacaktır.

 Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini asla tutamayacağı su götürmez bir gerçektir. Bunun yanı sıra azımsanamayacak oranda öğrencinin cihaz ve internet bağlantı yokluğu veya sorunu sebebiyle canlı derslere giremediği de bir gerçektir.

 Dolayısıyla alındığı zaman ülkemiz ve eğitim öğretime faydalı olabileceği düşünülen kararlar şunlardır:

 1- Ertelenen lise sınavları iptal edilmelidir.

 2- Okulların kapanış tarihi daha önce planlandığı gibi 18 Haziran 2021 Cuma günü olmalıdır.

 3- 17 Mayıs-18 Haziran 2021 tarihleri arasında tüm sınıf ve kademelerde eğitim öğretime uzaktan eğitim yoluyla devam edilmelidir.

 4- Öğretmenler ve diğer tüm eğitim ve eğitimle ilintili çalışanların(MEM Personeli, Servis Şoförü, Kantin Görevlisi, İşkur Personeli vb.) tamamı bir an önce aşılanmalı, 2021-2022 eğitim öğretim yılının sağlıklı ve verimli geçmesi için plan yapılmalı, gayret sarf edilmelidir.

 Günü kurtarmak, sınav yapmak, okulları açarak ayların akademik kaybını bir kaç haftada telafi etmeye çalışmak, sonucu hüsran olacağı gibi çok yüksek vaka sayılarıyla yaz aylarına gireceğimizin, hayatın bir çok alanında sıkıntıların artacağının ve 2021-2022 eğitim öğretim yılının yüz yüze eğitim ile başlamamasının ihtimalinin artabileceğinin tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak gerekmektedir.

 Mebpersonel

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.