Öğretmenlere Bulundukları Şehirde Lisansüstü Öğrenim Görmeleri İçin “Alan Dışı Kontenjan Modeli''

Öğretmenlere Bulundukları Şehirde Lisansüstü Öğrenim Görmeleri İçin “Alan Dışı Kontenjan Modeli''

Kamuajans.com - Öğrenim özrü makaleleriyle tanınan Eğitimci-Yazar Mehmet GÜLEÇ, öğretmenlerin yüksek lisans ve doktora yapmalarının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. GÜLEÇ, konuyla ilgili şu öneriyi sundu:

Kamuajans.com - Öğrenim özrü, ne yazık ki bir özür olarak görülmediği için tayin hakkı olarak da tanınmıyor. Bir öğretmen görev yaptığı şehirden farklı bir yerde yüksek lisans ya da doktora yapıyorsa çok zor durumda kalmakta hatta öğrenimini bırakma noktasına gelmektedir. Öğrenim hakkı anayasal bir haktır. Bu haktan faydalanılabilmesi için gereken kolaylığın sağlanması gerekmektedir. Yüksek lisans ve doktora yapan kişi sayısı her geçen gün artmaktadır. Akademik anlamda bilgisini artırmak isteyen ya da akademisyen olmak isteyen öğretmenlere bu anlamda imkan tanınmalı ve bulundukları şehirde (istediği bölüm varsa) ALES-YDS ve diploma puanıyla aynen yüksek lisans/doktora başvurularında olduğu gibi değerlendirme yapılarak bu hak tanınmalıdır. Bu anlamda devlet memuru olmayan  kişilerin hakkının yenmemesi içinde öğretmen kontenjanı ayrı bir kontenjan olarak belirlenmelidir. Böylece bir bölüme alınacak öğrenci sayısı 15 ise 15+5 yapılarak değerlendirilmesi öğretmenlerimizin de mağduriyetini giderecektir. 

ALAN DIŞI KONTENJAN MODELİ

YÖK ile MEB bu konuda ortak hareket ederek, görevi dolayısıyla örneğin Erzurum’da bulunan bir öğretmenimiz Atatürk Üniversitesi’nde (istediği bölüm varsa) başvuru yapması halinde 15+5 olarak belirttiğimiz 5 kişilik ÖĞRETMEN kadrosuna ALES-YDS-Diploma puanı çerçevesinde sıralanmaya tabi tutularak bu haktan faydalanması yerinde bir uygulama olacaktır. 

Bulunduğu şehirdeki üniversitede istediği bölüm olmayan öğretmenler ise (esas çözüm öğrenim özrü olmakla birlikte) Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ne yönlendirilmelidir. Eğer ki bu enstitü yoksa öğretmenlere, alanı dışında başka bir bölümde de bu imkan sunulmalıdır. Bu durumda alan dışı kontenjan 5 kişi ise 5+2 ile iki kişilik öğretmen kadrosu da hazırda bulundurulmalıdır. 

Şubat 2018’de (Bahar Döneminde) yapılacak öğrenci alımlarında böyle bir uygulama öğrenim özrünün verilmemesi nedeniyle mağdur olan öğretmenlere kısmen çözüm sağlayacaktır. Aksi takdir de, 15 kişilik kontenjan verilen bir bölüme 90-100 kişinin başvuru yaptığı düşünülürse ve öğretmenimizin başka bir şehire de gidemeyeceği düşünüldüğünde bu model kısmen can simidi olacaktır. 

Öğretmenlerimizin lisansüstü öğrenimlerine destek olunmalı ve bu konuda kendilerine kolaylık sağlanmalıdır. 

Mehmet GÜLEÇ

Eğitimci-Yazar  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.