Öğretmenler Hangi Aşıyı Olmalı, Neden?

Öğretmenler Hangi Aşıyı Olmalı, Neden?

Öğretmenlerin, Koronavirüse karşı aşılanması süreci devam ediyor. Şuan için aşı olacak kişilere BioNTech aşısı ve Sinovac aşısı seçeneği sunuluyor. Öğretmenler de bu iki aşıdan birini yaptırmayı tercih edebilecek.

CoronaVac, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen potansiyel bir COVID-19 aşısıdır, BioNTech ise Alman-ABD ortaklığında geliştirilen COVID-19 aşısıdır. Türkiye'de ilk olarak COronaVac aşısı vatandaşlara uygulanmaya başladı. Ardından geçtiğimiz gün BioNTech aşısı Türkiye'ye getirildi. Şimdi Türkiye'de uygulanmaya hazır iki çeşit aşı bulunmaktadır. Vatandaşların tek yapması gereken hangi aşıyı yaptırmak istediklerine karar vermeleri.

Öğretmenler aşı seçeneği konusunda biraz kararsız. Biz de, Sinovac aşısının mı yoksa BionTech aşısının mı daha etkili olduğunu araştırdık. Öğretmenlerin; en kısa zamanda ve güvenilir olarak ulaşılabilen aşıyı tercih etmeleri daha doğru olacaktır. 

Devletin oluşturduğu E-nabız ve HSYS'nin (Halk Sağlığı Yönetim Sistemi) izin verdiği ve onayladığı kişiler salgın açısından risk sıralamasına göre belirlenerek aşı olabileceklerdir.  Ülkemize getirilmesi olası tüm aşı çeşitleri iki doz olarak planlanmaktadır. COVID-19 aşılarının uzun vadeli koruma sağlayacağını umuyoruz.

SİNOVAC AŞISI MI, BİONTECH AŞISI MI?

BioNTech Aşısı, özel odalarda eksi 80 derecede saklanmaktadır. BioNTech'in farkı aşı uygulanmadan önce 10 kere çevriliyor, oda sıcaklığında bekletiliyor ve uygulanıyor. Bir şişeden 6 kişiye 0.3 mililitre kadar ayrı bir enjektörle uygulanıyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Obez kişiler, böbrek rahatsızlığı olan hastalar, şeker hastaları BioNTech, alerjisi olanlar Coronavac aşısını tercih edebilir. BioNTech aşısı immün sistem üzerinde uyarısı daha güçlü, daha kısa sürede yüksek antikor cevabı oluşturuyor. Aşı yapıldıktan bir hafta sonra bağışıklık önemli ölçüde oluşmaya başlıyor. İnaktif olan Coronavac aşısı ise bağışıklık sistemi üzerinde daha zayıf uyarı yapıyor. O nedenle de ikinci dozdan 15 gün sonra etkili bağışıklık gelişiyor. Alerjik bünyesi olanlar Coronavac aşısını seçebilir.'' dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Ben şöyle diyorum, ortada olan bazı veriler var. Pfizer BioNTech aşısı yüzde 94 koruyor. İnaktif aşı bizim Hacettepe’de yüzde 83.5 çıktı. Arada bir böyle fark var. İkincisi etkinlik açısından mutant virüse karşı BioNTech etkinliğini biliyoruz ama diğerinin verisini bilmiyoruz. Güvenlik açısından da şu anda mevcut aşıların hiçbirinin önemli bir etkisi yok. İnsanların içi rahat olsun.” dedi.

İstanbul Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, ''Şu an bulabildiğimiz aşıyı yapma aşamasındayız. Sinovac aşısı şu an yarıyor. Yatan hasta yaş ortalaması 60’ın üzerindeyken bu yaş ortalaması düştü. Yan etkiler konusunda elimizde bilimsel veri yok, bilgiler ve öngörülerden ibaret.'' dedi.

BioNTech aşısının farkları konusunda İstanbul Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, ''Her şeyi farklı, mekanizmasından tutun da uygulama şekli, saklama koşullarına kadar. Sinovac 2-8 derecelik dolaplarda, tekli olarak muhafaza ediliyor. Biontech uzun süre saklanacaksa -70 gibi soğukluk istiyor.'' dedi.

SİNOVAC AŞISI VE BİONTECH AŞISI ARASINDAKİ FARKLAR

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi" dedi.

Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek "Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler" dedi..

MİLLİ EĞİTİM BAKANI VE SAĞLIK BAKANI'NIN SON AÇIKLAMALARI

Öğretmenlerin aşılanması konusunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “öğretmenlerle ilgili ilk önce köy okullarından başlamak üzere öğretmenlerimizin yüzde 10’u, Kovid-19 geçirenler hariç aşılandı, ikinci aşıları da devam ediyor. Bir milyon 259 bin öğretmenin öncelikli olarak köy okullarından başlamak üzere tanımladığımız öğretmenler var. Peyderpey aşılamalar yapılıyor, bir problem yok. Bazen aşıların gelmesinde gecikmeler olduğu için bu öğretmenlerimizin aşılanmasına da yansıyor. Önümüzdeki günlerde bunun hızla artacağını söyleyebilirim. 125 bin öğretmenimizin aşılanacağını da buradan söylemiş olayım. Köy öğretmenlerinin aşılanması tamamlandı. İlkokulları açık olan iller daha fazla. Aşılanacak 125 bin öğretmen ilkokul öğretmenlerinden başlanacak. Aşı tedarik konusunda olulu gelişmeler yaşanıyor. İlerleyen süreçte öğretmenlerin aşılanması hızlanacak. Bizim öğretmenlerimiz çok kıymetli ve öncelik olarak aşılanmalarını benim istemem çok doğal. O yüzden bunu sürekli olarak takip ediyoruz. Aşılar geldiğinde bu aşıların peyderpey olacağını söyleyebilirim. Aşı konusuyla ilgili Türkiye’nin bir sıkıntısı yok.'' demişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''köy okulları, ve ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılanmasına oradan başladık. 2-3 hafta içerisinde ilkokul öğretmenlerimizin aşılanmasını istiyoruz. 8. ve 12. sınıfların sınav günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından eğitimin devam etmesi konusunda genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili öğretmenlerimizin tanımlayıp, ilkokullar dışında aşılamasını yapmak istiyoruz.'' demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.