MEB Özel Öğrenci Barınma Hizmeti Kurumlarma İlişkin Açıklamalar

MEB Özel Öğrenci Barınma Hizmeti Kurumlarma İlişkin Açıklamalar

Kamuajans.Com – İlgi Yönetmeliğin 6 Mayıs 2017 tarihli ve 30058 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra 16/03/2018 tarihli ve 30362 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik nedeniyle Bakanlığımıza gelen yazılı ve sözlü somlardan uygulamaya yönelik aşağıdaki açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.

1- İlgi Yönetmeliğin 4 üncü maddesi birinci fıkrası hükümlerine göre, kamu tüzel kişiliğince kurum açılması istenmesi halinde, kendi mevzuatına uygun yetkili kişi veya organ tarafından kurum açılması yönünde kumcu temsilcisi belirleyen karar ile birlikte kumcu temsilcisinin istenen belgelerle birlikte başvumda bulunması gerekmektedir.

2- İlgi Yönetmeliğin 10 uncu maddesi üçüncü fıkrası gereğince devir işlemlerinde ve 11 inci maddesi ikinci fıkrası gereğince bir başka tür ve seviyeye dönüşmek amacıyla başvuru yapan kurumlarm müracaat tarihinden önce idari para cezası bulunup bulunmadığına dair bilgi veya belgenin dosyasına eklenerek gönderilmesi gerekmektedir.

3- İlgi Yönetmeliğin 19 uncu maddesi üçüncü fıkrası hükümlerine göre; ikibin ve üzeri kontenjan için altı müdür yardımcısının dışında isteğe bağlı olarak müdür yardımcısı görevlendirilebilecektir.

4- İlgi Yönetmeliğin 20 nci maddesi hükümlerine göre, 15 Eylül tarihine kadar kummdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ücretinin %10’u, 15 Eylül ve sonrasında ayrılanlardan ise barınma hizmeti aldığı aylar ve içinde bulunulan aym ücretinin tamamı ve kalan aylara ait barınrrta hizmeti ücretinin %30’u alınır. Depozito ile peşin ödeme yapılan hallerde iade edilmesi gereken tutarın bir ay içinde iade edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bütün öğrencileri ücretsiz barındıracak kurumlar, barınma hizmeti ücretini sıfır olarak ilan eder ve kurumlar başka ad altında herhangi bir barınma hizmeti ücreti talep edemez.

5- İlgi Yönetmeliğin 28 inci maddesi 1 inci fıkrası hükümlerine göre belletici şartlarına haiz müdür yardımcısı ve yönetim mermuru görevlendirilmesi halinde ayrıca belletici görevlendirilmeyebilecektir. Bu durumda ek olur alınarak e-Barmma modülünde ikinci görev olarak belletici seçilmesi gerekmektedir.

6- İlgi Yönetmeliğin 28 inci maddesi sekizinci fıkrası hükümleri ile aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi üçüncü fıkrası hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu tüzel kişileri tarafından açılan ve işletilen kuramlarda görev yapacak kamu personelinin yine kamu tüzel kişilikleri tarafından yönetmelikte belirtilen şartları taşıyanlar arasından kendi mevzuatı uyarınca görevlendirilebilecektir. Ancak, Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına göre; Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette bulunan kamu tüzel kişilerine ait öğrenci barınma hizmeti veren yerlerin mevcut kurucu temsilcisi ve personelinde, aynı kuramdaki görevlerinde kaldıkları sürece, 28 inci maddenin dokuzuncu fıkrasındaki şart hariç olmak üzere bu Yönetmelikte belirtilen şartlar aranmayacaktır.

7- İlgi Yönetmeliğin 28 inci maddesi dokuzuncu fıkrası hükümlerine göre, erkek öğrencilere barınma hizmeti veren kuramlarda erkek veya kadın temizlik personeli çalışabilir. Kız öğrencilere barınma hizmeti veren kuramlarda ise sadece kadın temizlik personeli çalışabilecektir.

8- İlgi Yönetmeliğin 38 inci maddesi ikinci fıkrası hükümlerine göre, her öğretim yılı başında alman Bakanlık onayı ile yükseköğretim kurumlarmca açılan ve işletilen kurumlarm denetimleri Milli Eğitim Bakanlığı adına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının denetim elemanlarınca da denetlenebilecektir. Bu durumda Bakanlığın denetim hakkı saklıdır.

9- İlgi Yönetmeliğin 40/A maddesi hükümlerine göre, personele, işlediği fiil ve haller doğrultusunda uyarma, kınama, aylıktan kesme, görevine son verme veya görevine son verilerek başka kurumda çalıştırmama cezaları verilebilecektir.

10- İlgi Yönetmeliğin 42 nci maddesi üçüncü fıkrası hükümlerine göre; inceleme, soruşturma ve denetimlerle kanunda belirtilen çeşitli ihlalleri gerçekleştirdiği tespit edilen kurumlara, brüt asgari ücretin 2 ila 5 katı idari para cezası uygulanabilecektir. Tespit edilen halin tekrarı durumuna göre kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecektir.

11- İlgi Yönetmeliğin 42 nci maddesi dördüncü fıkrası hükümlerine göre, her ne ad altında olursa olsun, öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin ruhsatsız yürütülmesi halinde brüt asgari ücretin yirmi katı idari para cezası uygulanıp bu yerlerin Valilikçe kapatılması gerekmektedir.

12- İlgi Yönetmeliğin 42 nci maddesi sekizinci fıkrası hükümlerine göre, idari para cezalarının Bakanlığımız tarafından uygun görülmesi halinde verilmesi gerekmektedir. Verilen idari para cezası kurucu tüzel kişilik ise kurucu temsilcisine tebliğ edilir. Ayrıca, idari para cezalarının e-Barınma modülüne Valilikler tarafından işlenmesi gerekmektedir.

13- İlgi Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi birinci fıkrası hükümle yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan özel öğrenci yurtlarında görev yap uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sertifikayı 1/8/2019 tarihine kadar almaları gerekmektedir.

14- İlgi Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi ikinci fıkrası hüküm Hizmetleri Yönetici Sertifıkasfna sahip olmayan müdürler, 1/8/2020 tarihine kadar görevlendirilebilecek. Ancak görevlendirildiği tarihten itibaren 1 yıl içinde söz konusu sertifikayı almadıkları almadıkları takdide çalışma izinleri iptal edilecektir.

15- İlgi Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi için fıkrası hükümlerine göre, Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette bulunan özel öğrenci; yüftlarınm gerçek kişi kurucuları ile tüzel kişi kurucularının kurucu temsilcilerinin aynı kurumda devam ettiği sürece lisans mezunu olma şartı

aranmayacaktır.

16- İlgi Yönetmeliğin Geçici 2 inci maddesi dördüncü fıkrası hükümlerine göre, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kamu tüzel kişilerince açılmış ve öğrenci barınma hizmeti veren yerlerin 1/10/2018 tarihine kadar kurum açma iznirile işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaları gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu yerlere kurum uçma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi sürecinde binanın yangına karşı güvenlik önlemlerinin alındığına dair düzenlenen rapor, teknik rapor ile Standartlar Yönergesinin geçici 1 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına göre kontenjan belirlenerek işlem yapılması gerekmektedir.

17- İlgi Yönetmeliğin Seçici 2 inci maddesi beşinci fıkrası hükümlerine göre, yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde öğrenci barındırma hizmeti veren yerlerin 1/9/2018 tarihine kadar depreme karşı dayanıklılık ve yangına karşı güvenlik önlemlerinin alındığına dair düzenlenen raporlar, ek-l’de yer alan özel öğrenci barınma hizmetleri kurumu açacaklar için başvuru formu ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurunun Standartlar Yönergesinin geçici 1 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına göre kontenjan belirlenecektir. 1/10/2018 tarihine kadar kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan bu yerler valilikçe kapatılacaktır. Bu kurumlar, binalarını 1/8/2019 tarihine kadar Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde belirlenen şartlara uygun hale getirecekelrdir.

18- İlgi Yönetmeliğin Geçici 2 inci maddesi sekizinci fıkrası hükümlerine göre; Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnameler doğrultusunda kapatılan özel öğretim kurumlan veya özel öğrenci yurtlarının Hâzineye veya Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen binalarında, Bakanlar Kurulunca kamu yararına çalıştığına karar verilen vakıf veya demekler tarafından bu Yönetmelikte belirlenen kurumlardan herhangi birinin açılmasının istenmesi halinde, bu binaların inşaat ruhsatı veya yapı kullanma izni aranmadan, teknik rapor ve aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi 4 üncü fıkrasındaki şartlar da dikkate alınarak başvuru yapılacaktır. Standartlar Yönergesinin geçici 1 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına göre kontenjan belirlenecektir. Bu kurumlarm 1/8/2019 tarihine kadar açılış işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

19- Özel öğrenci barınma hizmeti veren kurumlarm açılışlarında asıl belgelerin illerde olması nedeniyle açılan kuruma ait tüm bilgi ve belgelerin bulunduğu kurum dosyalarının il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce arşiv oluşturularak saklanması gerekmektedir.

20- Kurum açma dosyasının Valiliğin uygun görüşü ile Bakanlığa gönderilmesiyle birlikte kuruma ait tüm bilgilerin eksiksiz tam olarak milli eğitim müdürlüklerince e-Barmma modülüne işlenerek kayıt edilmesi gerekmektedir.

21- Kuruma ait adresin kurum açma dosyasındaki belgelerde farklı farklı olması halinde dosya iade edileceğinden mağduriyet yaşanmaması için bütün adres bilgilerinin ve diğer bilgilerin aynı olacak şekilde kontrol edildikten sonra gönderilmesi gerekmektedir.

22- Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunması gerekli kültür varlıkları listesine alman binalarda barınma hizmeti veren kurumlarm açılması durumunda tavan yüksekliği, pencere alanı, merdiven ve koridor genişliği ile binada dokuyu bozan tadilat gerektirecek şartlar aranmayacaktır.

23- İlgi Yönetmeliğin 9 uncu maddesi 5 inci fıkrasında; “Kurum binaları, her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında itfaiye, üniversitelerin ilgili bölümleri, mühendis odaları veya diğer ilgili kurum veya kuruluşlara kurum yönetimince kontrol ettirilir. ...” hükümleri yer almaktadır.

Buna göre; diğer ilgili kurum olarak, kurum açılışında düzenlenen itfaiye uygunluk raporunda olması gereken hususların değişikliğe uğrayıp uğramadığı ile ilgili kontrolünün yapıldığına dair kontrol görevlisi ile yapılan tutanak/belge, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında kontrolün, Serbest İnşaat Mühendisi Belgesi (SİM) ve İş Yeri Tescil Belgesi (İTB) olan mühendisler, binanın proje müellifleri veya meslek dallarına kayıtlı ve vergi levhasında alanında faaliyet gösteren işletmeler tarafından yapılabilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.