MEB'den Şehit ve Gazi Çocuğu Kontenjanları Yazısı

MEB'den Şehit ve Gazi Çocuğu Kontenjanları Yazısı

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından Şehit ve Gazi Çocuğu Kontenjanları konulu 15 Haziran 2017 tarihli resmi yazı yayınlandı.

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Sayı: 36077160-405.01-E.9024413

Konu: Şehit ve Gazi Çocuğu Kontenjanları

15.06.2017

.............. VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

b) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

c) MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 10/06/2016 tarihli ve 10918715 sayılı yazısı.

Özel Öğretim Kurumlarında ücretsiz okutulacak öğrenci ve kursiyerler ile ilgili iş ve işlemler ilgi (a) Kanun ve ilgi (b) Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yürütülmektedir.

İlgi (a) Kanunun 13'üncü maddesinde; ''Kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdür. Bakanlıkça bu oran yüzde ona kadar artırılabilir. (Ek Cumle: 6/2/2014-6518/84 md.) Ücretsiz okutmada; 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56'ncı, mülga 45'inci ve 64'üncü maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 47'nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilir.'' hükümleri yer almaktadır.

İlgi (b) Yönetmeliğin 57'nci maddesi birinci fıkrasında; ''(Değişik: RG-5/7/2014-29051) Kurumlar, kurumda okuma hakkını kazananlardan Kanunun 13'üncü maddesinde belirtilen harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilir.'' denilmektedir.

İlgi (c) yazımızla da, okulların yüzde üç oranından fazla olmamak kaydıyla şehit ve gazi çocuklarını kayıt almaları durumunda; bu öğrencilerin toplam kontenjan (gerektiğinde sınıf kontenjanı) dışında tutulup, okulların bu kapsamdaki öğrenci sayısı kadar kontenjan fazlası öğrenciyi kayıt alabilecekleri bildirilmiştir.

Bu çerçevede kurumlar toplam kontenjanının en az yüzde üçü kadar ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdür. Dolayısıyla harp veya vazife malulü (şehit ve gazi) sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocukların özel okullara kaydı konusunda, öğrenci velilerine/vasilerine gerekli hassasiyetin gösterilmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca, özel öğretim kurumlarının ücretsiz öğrenci kontenjanlarını, ilgi (a) Kanun ve ilgi (b) Yönetmelik hükümleri doğrultusunda kullanıp kullanmadıkları e-Okul modülünde ve kurumlarda yapılacak denetimler neticesinde mevzuata aykırı işlem yapanların tespit edilmesi durumunda, ilgi (a) Kanunun 7'nci maddesinin 2'nci fıkrası d bendi gereğince yasal işlem yapılacağı hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Kemal ŞAMLIOĞLU

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım:

Gereği:

B Planı

Bilgi:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.