MEB'den Ek Ders Ücreti Ödemeleri Hakkında Yeni Görüş Yazısı
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Kararın "Okulda bulunma zorunluluğu" başlıklı 18'inci maddesinde; "(1) Ilkokullarda yöneticilerin veya hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sinif öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürüntin vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayilir." hükmü yer almaktadır .com
Diğer taraftan ilgi (c) Genelgenin 12'nci maddesinde; "Kararın 18'inci maddesinde, derslerine diğer alan ogretmenlerinin girdigi saatlerde sinif ogretmenlerinin ne şekilde görevlendirilecekleri düzenlenmiştir.
Smif öğretmenlerinin bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlanabilmeleri için derslerine diger brans öğretmenlerinin girdiği saatlerde mutlaka okulda bulunmaları ve okul müdürünün eğitim ve öğretimle ilgili vereceği görevleri malceralmaktadir
Bu görevler, okulun baglı oldugu Ogretim dairelerince yürürlige konulan yönetmeliklerde öğretmenler için ngörülen görevler sınırlılığında olacak ve öğretmenlere bunları dışında herhangi bir görev verilmeyecektir. Öğretmene bu kapsamda verilebilecek herhangi bir görevin bulunmadıgı durumlarda ilgili öğretmenin bu saatlerde okulda bulunması, bu madda kansammda ek ders ücretinden yararlandırılması için yeterli olacaktır..." denilmektedir.
Öte yandan daha önce bir örneği de Valiliginize gönderilen ilgi (b) yazida: "8- Uzaktan egitim sürecinin eri ve verimli bir şekilde yürütülmesi amaciyla okul yönetimleri tarafından zümre Öğretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sinif defterlerini işleyecektir. Oğretmenler uzaktan eğitimi sürdürmek için okulda bulunan bilgisayar ve kamera sibi araçlardan wararlanabilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.
Bu çerçevede, egitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla yürürüldugu süreçte haftada en az bir gun okulda bulunmaları gereken sınıf öğretmenlerinin, bu günlerde derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde okulda bulunmalarının anılan Kararın yukarıda belirtilen 18'inci maddesi kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları için yeterli olacağı değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Ahmet AYTAC
Bakan a. Daire Başkanı
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz