İYEP (Kazanılamayan Kazanımların Kazandırılması)

İYEP (Kazanılamayan Kazanımların Kazandırılması)

Kamuajans.com - Kısa adı İYEP olan İlkokullarda Yetiştirme Programı Süreci, Şubat 2018 itibariyle başladı. Bilindiği gibi dershanelerin kapatılmasıyla, ortaokullarda ve liselerde öğrencilere ücretsiz olarak Destekleme ve Yetiştirme Kursları düzenlenmeye başlamıştı. İYEP ile de şimdilik pilot illerde ama gelecekte tüm illerde olmak üzere, ilkokul öğrencileri için de yetiştirme kursları açılacak.

Kamuajans.com - İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) dahilinde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pilot iller belirlendi. Bu illerde uygulanacak programdan sonra bir sonraki eğitim öğretim yılından itibaren de tüm illerde uygulanacak olan İlkokullarda Yetiştirme Programı, ilkokullarda 3 ve 4 dördüncü sınıflardan İYEP değerlendirme ölçeğinden yeterli puan alamayan öğrencilere düzenlenecek.

İYEP kapsamında; İYEP Pilot Uygulama Kılavuzu, İYEP Yönerge Taslağı, Öğrenci Belirleme Aracı, Öğretmen Yönergeleri Formu, İYEP (Türkçe Matematik) Öğretmen Etkinlik Kılavuz Kitapları, İYEP (Türkçe Matematik) Öğrenci Etkinlik Kitapları, İYEP (Türkçe Matematik) Öğrenci Ek Çalışma Sayfaları, İYEP Psikososyal Destek Rehberi hazırlanarak ilgili kurumlara ulaştırıldı.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren; pilot olarak belirlenen; Ağrı, Ankara, Bingöl, Edirne, Hatay, İstanbul, Konya, Mardin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa illerinde uygulama başladı. İlkokullarda İYEP en az 6 öğrenci şartı ile açılacak. Kurslar sadece Türkçe ve Matematik dersleri için haftada en az 2, en fazla 10 saat olarak açılacak. İlkokullarda Yetiştirme Programı; İlkokulların 3. Ve 4. Sınıflarına devam eden önceki yılarda çeşitli nedenlerle Türkçe ve Matematik dersi öğretim programlarında yer alan ve ‘’İlkokullarda Yetiştirme Programı’’ kapsamında belirtilen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin bu alanlardaki öğrenme eksikliklerinin giderilmesinin hedeflendiği program ile üst sınıflara devam ettiği halde alt sınıflarda kazanılamayan kazanımların kazandırılması amaçlanıyor.

Buraya kadar anlattıklarımız bir problemin çözümü ve öğrencilerin başarılarının artırılarak ortaokula daha hazır gönderilmesi anlamında güzel bir çalışma. Zaten geçmişte ilkokul öğrencisi olduğum günlerde, yine ilkokullarda “ikmale kalmak” diye bir şey vardı ve yeteri kadar başarılı olamayan öğrenciler Haziran ayında okullar kapandığından 1 Temmuza kadar en az iki hafta ders görmeye devam ederlerdi. Bu uygulamanın benzerlerini kıymetli öğretmenlerimizin, sınıf seviyesinin gerisinde olan öğrencilerine ayrıca ücretsiz kurs düzenleyerek yaptıklarını da biliyorum. Geçmişte bizler de böyle çalışmalar yaptık. Fakaaaaat;

Ortaokul ve lisedeki destekleme yetiştirme kurslarında branş  öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz, ek ders ücretlerini iki kat arttırımlı olarak almakta iken ilkokullarda yetiştirme kurslarında görev alacak sınıf öğretmenlerimize ücret ödenmeyeceğinin basına yansıması ve yetkililer tarafından çeşitli toplantılarda açıklanması işleri çıkmaza sokmaktadır. Bu da sınıf öğretmenliğinin kaderi midir bilmiyorum. Öğretmenliğin en zoru tartışmasız sınıf öğretmenliği olmasına rağmen; hem yıllardır maaş karşılığı olarak ayda en az 12 saat daha fazla derse girmek zorunda olmaları hem de diğer arkadaşları DYK kursları ile ders ücretlerini ikiye katlarken, kendilerine ücret ödenmemesi “bir çuval inciri berbat etmektedir”. Bu kaynak ne hikmetse öğretmen camiası içindeki en büyük grubu oluşturan sınıf öğretmenlerine gelince biter. İYEP’e dair öğretmen ve yöneticilere hizmetiçi eğitimler verilmiş ve oradaki yetkililere de katılımcılar tarafından ücret konusu ısrarla hatırlatılmiş olmasına rağmen ücret planlanmamasının bu güzel uygulamayı atıl bırakmasından, öğretmenlerin görev almakta isteksiz davranmalarından ve okul müdürlerinin kurslarda görevlendirecek öğretmen bulamamalarından endişe ediyor, saygılar sunuyorum.

Es-selam. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.