Gelir Vergisinin Kamu Görevlilerinin Maaşlarını Yiyen Tırtıla Döndü

Gelir Vergisinin Kamu Görevlilerinin Maaşlarını Yiyen Tırtıla Döndü

Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi İl Divan Kurulu toplandı. Şube Yönetim Kurulu, İlçe temsilcilikleri, Kadınlar Komisyonu ve Genç Memur Sen temsilciliğinin iştirak ettiği toplantıda sendikal faaliyetlerin yanı sıra Adıyaman’ın eğitim sorunları ve çözüm önerileri de tartışıldı.

Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz İl Divan Kurulunun ardından yaptığı açıklamada kurulun verimli geçtiğini belirterek kurulda ele alınan konular hakkında bilgi verdi. 

“Gelir vergisinin kamu görevlilerinin maaşlarını yiyen tırtıla döndü” 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, gelir vergisinin kamu görevlilerinin maaşlarını yiyen tırtıla dönüştürüldüğünü belirterek, “Gelir vergisi noktasında ücretlilere yönelik kapsamlı bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Ücretlilerin diğer gelir gruplarına göre farklı matrahla ilişkilendirilmesi noktasında yüzde 27 ve yüzde 35’lik dilimlerde yapılan uygulamanın artık yüzde 15’lik dilimde esaslı bir şekilde gerçekleştirilmesi elzemdir” dedi. “Finans ve sermaye kesimine destek veren anlayışın kamu görevlilerine gelir vergisi üzerinden omuz atması kabul edilemez” diyen Deniz “Gelir vergisi matrahlarındaki artışın geçmişten bugüne düşük yapılarak, kamu görevlilerinin hem daha erken aylarda yüksek orandan vergi ödemesi hem de yılsonu itibarıyla daha yüksek tutarda gelir vergisi kesintisi üzerinden yaşadığı maaş ve gelir kaybı rakamlarının yükselmesi iradi bir hedefse bu iradeden de hedeften de vazgeçilmeli, yok eğer sosyal maliyet hesaplama noktasında bir eksikliğin eseri ise biz bu eksikliğin giderilmesine her türlü katkıyı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

“3600 Ek Gösterge vaadi bir an önce genişletilerek hayata geçirilmeli”

Kamu çalışanlarının yakından takip ettiği ek göstergenin 3600’e yükseltilmesinin kurulun en çok dile getirilen konularından olduğunu söyleyen Deniz, “3600 ek gösterge konusunda dört farklı meslek grubu için çalışmalar yürütülüyor. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen olarak, 3600 ek gösterge konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği müjdeye ilaveten, bu konuda bir kapsam genişlemesinin elzem olduğunu defalarca deklare ettik. 3600 ek gösterge konusunda, sadece dört farklı meslek grubunu değil, tüm kamu görevlilerini içine alacak, kapsayıcı, eşitleyici ve adaletli bir 3600 ek gösterge çalışmasının ivedilikle yapılmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlatmayı uygun görüyoruz. Devletin en yüksek makamından kamu görevlilerine verilen sözün bir an önce yerine getirilmesini temenni ediyoruz” dedi.

“Eğitim yöneticiliğinde kaosa kapı aralanmamalıdır “

Eğitim Kurumlarına yönetici görevlendirmelerine değinen Deniz, “2019 yılı Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirilmesine İlişkin Duyuru kapsamında, eğitim kurumları yönetici görevlendirme süreci ilan edilerek takvime bağlanmıştı. Ancak bu duyurunun üzerinden daha bir hafta bile geçmeden iptal edilmesi kaotik bir durum ortaya çıkarmıştır. İzaha muhtaç bu ani karar değişikliği, söylem değişse bile eylemlilik hâlinin değişmediği ve değişemeyeceği yönünde bir kaygıyı beraberinde getirmiştir. Bakanlık, böyle bir kararın nedenini kamuoyuyla paylaşmalı ve durdurulan yönetici görevlendirme sürecine ne zaman işlerlik kazandırılacağını netleştirmeli, eğitim çalışanlarının haklı beklentilerini karşılamalıdır. Eğitim yöneticiliğinde kaosa kapı aralanmamalıdır” şeklinde konuştu.

“40 yaş şartının kaldırılmasını sağladık”

40 yaş mağdurlarının açıktan atama ve kurumlararası geçişleri için kadro talepleri olduğunu hatırlatan Deniz, ‘öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda 40 yaş şartının değiştirilmesi’ taleplerinin yerine gelmesi için çok çaba harcadıklarını ve 40 yaş şartının kaldırılmasını sağladıklarını belirterek, 40 yaş mağdurlarının açıktan atama ve kurumlararası geçişleri için kadro talebini karşılayacak bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Ali Deniz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kadro talepleri sosyal maliyet oluşmamışken karşılanmalıdır” 

“ Kamuda sözleşmeli personel ve özellikle eğitim sektöründe ücretli öğretmen vb. isimler altında çalıştırılan personelin özlük hakları bakımından dezavantajlı duruma düşmüştür. Söz konusu durum aynı işi yapan ancak farklı haklara ve müktesebata sahip olan çalışanlar arasında iç barışı ve çalışma huzurunu zedelemektedir. Sözleşmeli ve ücretli öğretmen alımları sorunları çözmüyor, sürekli yeni sorunlar üretiyor. Halihazırda sözleşmeli veya ücretli olarak çalışmakta olan öğretmenlerimizin kadro talepleri henüz bir sosyal maliyet oluşmamışken karşılanmalıdır. 20 bin öğretmen alımına ek olarak yeni bir öğretmen alımının daha yapılması, hem atama bekleyen öğretmen adayları hem de eğitime ilişkin reformların kalıcı hâle gelmesi, derslerin boş geçmemesi açısından önemlidir. Ücretli-sözleşmeli gibi uygulamalardan vazgeçilmeli, öğretmenlik kariyer mesleği olmalıdır.”

MEB 2023 Vizyon Belgesi  üzerinde Eğitim Bir Sen Adıyaman Şubesi olarak  gerçekleştirdikleri çalıştaya ait değerlendirme ve öneri  raporunu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sunduklarını ifade eden Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz değerlendirme ve öneri raporunun saha çalışmaları esnasında eğitim çalışanlarının fikirlerinden derlendiğini ayrıca şube bünyesinde her eğitim kademesi ve okul türünden öğretmen ve idarecilerin katılımıyla oluşturulan on ayrı komisyon tarafından özenle hazırlandığını belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.