Fransa'da Başkan Adayı, Türkçe Derslerini Kaldırmak İstiyor

Fransa'da Başkan Adayı, Türkçe Derslerini Kaldırmak İstiyor

KamuAjans.Com- Fransa'da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon, gelecek yıldan itibaren Türk öğretmenlerce verilen Türkçe derslerini kaldırmak istiyor.

Fransa'da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon, gelecek yıldan itibaren Türk öğretmenlerce verilen Türkçe derslerini kaldırmak istiyor

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağın adayı olarak yarışmaya hazırlanan eski başbakanlardan françois Fillon'un Türkçe derslerini kaldırma planı tepki çekti.

Fillon seçim beyannamesinde, başkan seçilmesi durumunda, Türkçenin de yer aldığı Anadil ve Kültür Eğitimi (ELCO) derslerini gelecek yıldan itibaren kaldıracağını belirtti. Fillon, bahsi geçen derslerin göçmen çocuklarının Fransız kültürüyle kaynaşmasına engel olduğunu savunuyor. ELCO derslerini veren öğretmenlerin Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmamasına tepki gösteren Fillon, bu öğretmenlerden bazılarının da derslere başörtüsüyle girdiğini vurguladı.

'İptal edemez'

Paris Eğitim Müşaviri Ziya Yediyıldız ise Fransa'nın anlaşmayı tek taraflı iptal etmesinin söz konusu olamayacağını söyledi. Yediyıldız, Fransa ile Türkiye'nin arasında 1978'de imzalanan anlaşmayı hatırlatarak, Fransa'nın böyle bir adımı Türkiye ile müzakere etmeden atamayacağını belirtti. Yediyıldız, "Tek taraflı kaldırması mümkün olamaz, bir şekilde anlaşmalar önüne gelecektir" ifadelerini kullandı.

İktidardaki Sosyalist Parti, ELCO kapsamında verilen dersleri 2018'den itibaren diğer yabancı diller gibi okul müfredatına eklemeyi planlıyordu.

20 bin Türk alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu yıl ELCO derslerine kaydolan öğrenci sayısı 85 bin. Bunlar arasında Türkçeyi seçenlerin sayısı da 19 bin 261 öğrenci.



Vatan 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.