Eğitimin 31 Ağustos'ta Başlamasını Temenni Ediyoruz

Eğitimin 31 Ağustos'ta Başlamasını Temenni Ediyoruz

Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda "Tabii Mobil Uygulaması Tanıtım Programı"nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılması konusunda ve daha bir çok eğitime dair konularda önemli açıklamalarda bulundu.

"Mevzuat gereği takvimi açıkladık. Şartlar elverirse okulları açarız" diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ''biz takvimi mevzuat gereği açıklamak zorundayız. 31 Ağustos'ta açılacak dediğimizde, 31 Ağustos'ta açılmasını temenni ediyoruz, sağlıkla sıhhatle bir ortam oluştuğunda bunu kesinlikle ortaya koymak istiyoruz. Şartlar elverişli olursa da 'Bunu o tarihte açacağız' demeye çalışıyoruz. Bütün planlarımızı buna göre yaptık. Bilim Kurulu'nun ortaya koyacağı veriler dikkate alındığında o tarihte açılıp açılmayacağını biz rahatlıkla işaret edebiliriz ama bugünden bunu söylememizin beklenmesi doğru değil. Denilirse ki 'Bir süre daha açmayın, uzaktan eğitime devam edin', biz devam ederiz, hiç sorun yok. Eğer denirse ki 'Seyreltilmiş bir ders çizelgesiyle ve azaltılmış ders saatleriyle, karma model deneyin..." biz buna da hazırız. Şimdiden bazı olasılıkları zorlayarak 'şöyle olursa, böyle de olursa' diyerek durumu daha da karmaşıklaştırmanın bir anlamı yok. Biz pedagojik olarak prensiplere bakarız, sağlık olarak koşullara bakarız ve ikisinin gerektirdiği tedbirleri rahatlıkla alırız.'' dedi.

Okullarda yüz yüze eğitime ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ''verilere bakarız, ağustosun sonundaki, eylülün başındaki tabloya göre hareket ederiz." dedi.

Pedagojik formasyona ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ''kim öğretmenlik sınavını kazanırsa biz bunu ücretsiz vereceğiz. 2020'nin sonunda, 2021'in başında hayata geçmek üzere, şu anda elinde belgesi olanların hiçbirinin hak kaybı yaşamasına müsaade etmeyerek bu çalışmayı hayata geçirdik.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ''öğretmen ihtiyacı şöyle izah edilebilir; bizim eğer derslerimiz seyreltilecekse, o zaman zaten öğretmenlerimizin dersleri de seyreltilmiş olacak. Öğretmenlerimiz yüz yüze daha fazla ders verme imkanına sahip olacak. Derslerin bir kısmı uzaktan bir kısmı yüz yüze verilecek. Senaryolardan birisi bu. Basında 'hibrit model' diye bahsedildi biz ona 'karma model' diyoruz, kısmı olarak yüz yüze, kısmi olarak uzaktan eğitimle yapılan model. Eğer öğretmenlerimizin yüz yüze eğitimde ders çizelgesi seyreltilecekse öğretmenlerin saatleri de seyreltilmiş olacak. Dolayısıyla öğretmenimizin daha fazla saati de olacak." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin kendileriyle yarışmalarını ve eğlenerek öğrenmelerini amacıyla tasarlanan “Tabii” adlı mobil uygulamanın tanıtım programına katıldı. “Tabii” mobil uygulamasının tanıtımını yapan Ziya Selçuk, 5, 6 ve 7’inci sınıf öğrencileri için tasarlanan mobil uygulama ile ilgili, “Uzaktan eğitimle ilgili arka arkaya çalışmalar yapıyoruz. Yeni uygulamalarla öğrencilerimizin uzakta kalmamalarına dikkat ediyoruz. Birçok uygulamamız ile öğrencilere her türlü imkanı oluşturmak için gayret ediyoruz” diye konuştu.

Toplantıda okulların 31 Ağustos’ta açılması ile ilgili soruları da yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu konu, sadece okulları açıp açmamak, öğrencilerin okula gidip gelmesi demek değildir. Bir ülkenin çocuklarının geleceğe hazırlanması demektir. Tüm dünyada hiç kimse bugünden okulların açılacağı günkü durumu bilemez. Bilim Kurulu ile birlikte bir karar veriyoruz. Henüz o güne ilişkin veriler yok. Bir çocuk bugün sokakta oynuyor, sosyal mekanlarda bulunuyor ve tatile gidiyorsa bu onun hakkıdır. Ancak eğitim hakkı da vardır. Eğitim temel haktır ve biz çocukların eğitim hakkını ellerinden alamayız. Velilerimiz emin olsun ki çocukların ve öğretmenlerin sağlığı bizim için birinci derece önemlidir. Okulların o günkü genel sağlık koşullarına göre Kabinenin, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının ortaya koyacağı verilerle o tarihte açılıp açılmayacağını söyleyebiliriz. 31 Ağustos takviminin bir gerekçesi, bunu mevzuat gereği açıklamak zorunda olmamızdır ki herkes hazırlığını yapsın. 31 Ağustos’ta okulların açılmasını temenni ediyoruz. Şayet şartlar elverişli olacaksa açacağız. Hazırlıklar tamam. Tüm senaryolara hazırız” dedi.

Sağlık Bakanlığı ile son bir haftadadır defalarca görüşmeler yaptıklarının altını çizen Bakan Selçuk, “Şayet, ortak kararla okullar 31 Ağustos’ta açılabilir denilirse hazırız, eğer bir süre açmayın denilirse uzaktan eğitime de hazırız. Seyreltilmiş bir ders çizelgesiyle yüz yüze ve uzaktan eğitimin harmanlandığı karma bir model deneyin denilirse ona da hazırız. Bugün, EBA TV ve EBA İnternet üzerinde 1 yıllık eğitim-öğretim süresinin tüm içeriklerini bitirmek üzereyiz. Sınıf ortamlarına gelince, öğrenci ve öğretmenlerin sağlığını korumak için almamız gereken önlemlerin hepsi alındı. Çocukları küçük metrekarelere sığdırmak istemiyoruz. Derslerin bir kısmı seyreltilsin denilirse biz ona göre dersleri seyrelteceğiz. Teknik kısmı bize uzmanlara ait. Gereken önlemi fazlasıyla alıyoruz. Bu  tedbirlere hazır olmamızın sebebi geçen seneden altyapının tamamlanmış olmasıdır. Faaliyetlerimiz bunun ispatı. O kadar çok içeriğimiz var ki Türkiye’nin birikimini öğrencilerimize getirdik. Çocuklarımız her ne ders, hobi ve uğraş ile ilgileniyorsa bunun karşılığı içeriklerimizde var. Ağustos sonu ve Eylül başı tablosuna göre en etkili şekilde hareket edeceğiz. Bunun için de elimizde seçenekler var. Maske, temizlik malzemesi, okulların sağlık koşulları vs. LGS’yi nasıl başarıyla gerçekleştirdiysek bunu yine yaparız. Fakat riskli görürsek ona göre hareket ederiz. Mali koşullarıyla, psikolojik ve sosyal koşullarıyla her seçeneğe hazırız.” dedi.

Özel okullar için de özel öğretim yapan kurumlar için de 15 Ağustos okul açılış tarihinin mecburi olmadığını hatırlatan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “15 Ağustos ile yüz yüze eğitimi şayet özel okullar uygun bulurlarsa başlatabilirler. Bunun dışında, devlet ve özel okullar arasında bir ayrım yok. Okulların açılış takvimi hepsi için 31 Ağustos olarak belirlendi. Öğretmen ihtiyacı konusuna gelince, dersler seyreltecekse o zaman zaten öğretmenlerin dersleri de seyreltilmiş oluyor. Bir kısım dersler uzaktan, bir kısım derslerse yüz yüze verilecek anlamına geliyor. Buna biz, ‘Karma Model’ diyoruz. Eğer bu yol izlenirse öğretmenlerin saatleri de seyrelecek. Ayrıca bu sene 40 bin öğretmen de bünyemize aldık. Öğretmen ihtiyacı yaşamamak için her türlü önlem alındı” diye konuştu.

Bakan Selçuk, tanıtım toplantısında 'Tabii' mobil uygulamasıyla ilgili olarak “Uzaktan eğitimin bize öğrettiği en önemli şey, her an her yerde faaliyet içinde olma imkanımızın olduğudur. Yeter ki çocuklarımıza bir fırsat verelim, herkesin tam erişim sağlayabilelim. İlk okullar için Arkadaş kitapları serisini Anadolu’daki tüm öğrencilerimize dağıttık. Tabii mobil uygulaması sayesinde de oyun yoluyla eğlenerek öğrenme imkanını öğrencilerimize sunuyoruz. Oyun ve dersi iç içe yerleştirerek eğlenceli bir yarışma uygulaması, öğrencilerin kendileriyle yarışırken öğrenmelerini de sağlıyor. Buna göre, uygulamayı kullanan çocuklarımız 60 saniye içinde soruları yanıtlayacaklar. “Yarı yarıya”, “Bir hak daha ver”, “Süre uzat” seçeneklerinden soruları yanıtlarken destek alabilecekler. Motivasyonlarını güçlendirmek için puanlama sistemi; doğru soruda 6 puan kazanmak, yanlış soruda 2 puan kaybedecek şekilde düzenlendi. Elbette bu puan sistemine dayalı olarak 5’ten 6’ıncı sınıfa, 6’dan 7’inci sınafa geçen çocukların gelecek seneye hazır olup olmadıklarını da görmek mümkün olacak. Tabii’nin deneme uygulamaları, farklı eğitim araçlarıyla öğrenen Z kuşağı öğrencileri içinde beğenildi. Mobil uygulama, tüm IOS ve Android’lerden ücretsiz olarak indirebilecek. Burada bizim açımızdan önemli olan, çocukların okullarından uzakta kaldığı dönemi doğru değerlendirmelerine destek vermek. Bu uygulama ile hem yüz yüze eğitimlerini hem de uzaktan eğitimlerini destekleyecekler. Yaz ayları, tatiller, hafta sonları zenginleşecek. Yeter ki çocuklar öğrenmek istesinler ve veliler de çocuklarımız için eğitim-öğretim kaynağı arıyoruz desinler.” dedi.

Türkçe, matematik, fen ve sosyal bilimler dersleri üzerinden sorulara Tabii mobil uygulaması üzerinden yanıt veren öğrencilerin kendileriyle yarışarak ileri aşamaya gidebilmesini sağlamak amacında olduklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Samsun, Şanlıurfa ve Kayseri’de Tabii mobil uygulamasını deneyen öğrencilerle çevrimiçi olarak buluştu, onlardan uygulama ile ilgili düşüncelerini öğrendi.

Samsun’dan Ali Rıza, “Yaz ayları boyunca bu uygulamayı kullanacağım. Bir sosyal faaliyet olarak uygulamayı denedim ve hoşuma gitti. Din kültürü ve Ahlak bilgisi dersi ile İngilizce dersinin de eklenmesini isterim” dedi. Bu talebi haklı bulan Bakan Selçuk, “Uygulamanın kapsamının kısa süre içinde genişletileceğini belirtti.

Şanlıurfa’dan çevrimiçi olarak toplantıya bağlanan İkra Karakuş, “6’ıncı sınıftan 7’inci sınıfa geçtim. Çok güzel bir uygulama. Yaz tatilinde konu tekrarlarımı bu uygulama ile destekleyeceğim” diye konuştu.

Kayseri ‘den Tabii ile ilgili deneyimlerini paylaşan orta okul öğrencisi Ela ise Bakan Selçuk’a “Sizinle konuştuğum ve tanıştığım için heyecanlıyım. Yaz aylarında uzaktan eğitim sürecinden doğan eksiklerimi tamamlıyorum. Son birkaç gün içerisinde bu uygulama ile tanıştım. Çok memnun kaldım” dedi.

Bakan Selçuk, Tabii uygulamasıyla eğlenerek öğrenen öğrencilere yaz aylarında bol bol dinlenmelerini, kitap okumalarını ve aileleriyle birlikte gezip doğa yürüyüşüne çıkmalarını önerdi.

Pedagojik formasyonun kaldırılması konusuna da değinen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Bu konudaki hukuki süreç yeni tamamlandı. Pedagojik formasyonun kaldırılmasının temel sebebi yüz binlerce üniversite mezunu gencin, ihtiyaç olmayan alanla için yüzbinlerce formasyon belgesine yüklü miktarlarda ücretler ödemelerini ve bu doğrultuda beklenti sahibi olmalarının önüne geçmekti. Kim öğretmenlik sınavını kazanırsa bu belgeyi ücretsiz vereceğiz. 20 bin öğretmen mi aldık 20 bin kişiye formasyon belgesini ücretsiz vereceğiz. 40 bin mi aldık, 40 bin formasyon belgesi vereceğiz. 2020-21 eğitim-öğretim yılında hayata geçmek üzere şu anda elinde formasyon belgesi olanların hak kaybetmesine izin vermeden uygulamayı başlayacağız.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.