Eğitim-Üretim-İstihdam İlişkisine 2020'de Çok Vurgu Yapacağız
Türkiye Gazetesi yazarlarından Fuat Uğur'un Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ile gerçekleştirdiği röportaja göre PISA, elektrikli araçlar, özel okullar konularına dair önemli açıklamalar yapıldı.
Özel okullarda yaşanan sıkıntılar bir süredir Türkiye'nin gündeminde. En son Doğa Kolejinde yaşandı. Sayıları hızla artan özel öğretim kurumlarının açılma şartları konusunda yeni bir düzenleme getirilecek mi?
- Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu. Burada eğitimle ilgili bir kurumun bir özel okul açması talebine ilişkin olarak eğer eğitimden kazandığı parayı eğitime harcayacaksa ve buradaki sürdürülebilirlik konusunda gereken teminatı verebilecekse, mesela öğretmen maaşı gibi, oradaki idari personelin maaşı gibi, bir okulun bir yıllık giderlerinin, diğer cari giderlerinin ne olacağı gibi, bu hususlarda bir teminat ortaya konulması ihtiyacı var. Ve üzerinde çalıştığımız taslak da bunları içeriyor. Tabi bu nihayetinde Meclis'imizin vereceği bir karar. Bu hadiseyle ilgili olarak da tabi toplumun Milli Eğitim Bakanlığından normal olarak bir beklentisi var. Ancak, bu okullardaki problem eğitimsel bir problem olmanın ötesinde finansal bir problem ve kaynak yönetimi konusunda bir sıkıntı var görünüyor. Fakat çok kısa süre içerisinde bu tümüyle çözülmüş olacak diye ümit ediyoruz.
PISA'DA YÜKSELİYORUZ
¥ Bununla bağlantı PISA'da da bir eleştiri var yıllardır...
- PISA'da yükselmeye başladık. 2021'deki PISA araştırmasında çok daha iyi noktaya geleceğiz.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DALI
¥ Yerli otomobile katkı konusunda sizin de çok ciddi çalışmalarınız var. Bu konudan biraz bahseder misiniz?
- Bursa'da 'Elektrikli Araçlar Dalı' açıyoruz. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi var, onların destek verdiği; bu okulda başlayacak ve buraya da merkezi sınavla öğrenci alacağız elektrikli otomobille ilgili dala. Elektrikli araç üretiminde araçların servis hizmetleri, bakım hizmetleri, onarımları vs. gibi birçok husus var. 9, 10, 11, 12. sınıflarda da farklı derslerle elektrikli araçlar ele alınacak. Mesela 9. sınıfta önce bir temel motorlu taşıtlarla ilgili bir bilgi aldıktan sonra, 10, 11, 12'de de elektrikli araçlar teknolojisi, elektrik motorları, üreteçler, elektrikli araçların hareket ve iletim sistemleri, batarya teknolojileri, yakıt hücreli elektrikli araçlar, otonom teknolojiler, yani kendi kendine giden arabalar, şarj teknolojileri ve aynı zamanda da o dalda gerekli olan mesleki yabancı dil konusunda eğitim alacaklar. Bunlar olduğunda çocuklar 12. sınıfa da geçmiş olacaklar ve üretim yapılan tesislerin içinde, servis bakım hizmetlerini veren işletmelerde pratik olarak yetişmelerini sağlamış olacağız. Taslak bir müfredat hazırlandı.
ÜRETİMDE PATLAMA BEKLİYORUZ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu yıl okullardaki üretimlerde sıçrama beklediklerini söyledi. Selçuk, "Eğitim-üretim-istihdam ilişkisine 2020'de çok vurgu yapacağız. Çünkü biz eğitimi ekonomiyle doğrudan ilgili görüyoruz, ayrıca istihdamı da çok önemsiyoruz. Bu anlamda da okullardaki üretimde bir patlama bekliyoruz bu sene. Yani okulların üretimi çok artacak ve okullardaki patent sayısı, faydalı model sayısında yüzde 1000'e yakın bir artış bekliyoruz. Bu patent, faydalı model, üretim, satış, pazarlama, okulların, meslek okullarının özellikle bu alandaki çalışmaları. Bir de, fen liselerine yönelik özel bir projemiz olacak bu sene, onların daha iyileştirilmesine yönelik" dedi.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.