Anadolu Teknik Programı ve Alan Açma Teklifleri
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sayı: 70182848-105.02-E.2875897
Konu: Anadolu Teknik Programı ve Alan Açma Teklifleri
06.03.2017
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: a) İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
b) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
Sektörün yeterli bilgi, beceri ve davranışlar kazanmış nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak, çağdaş bilim ve teknolojik metotları bilen, yarımlayan, kullanan ve alanındaki yeniliklere uyum sağlayan insan gücünü yetiştirmek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim okulları geliştirmekte ve yaygınlaştırılmaktadır.
Öğrencilerin ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ortaöğretimden yararlanabilmesi, sektörün ihtiyaç durumu, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, müfredat değişiklikleri vb. nedenlerle ülkemizin kısa, orta ve uzun vadeli politikaları da dikkate alınarak mesleki ve teknik ortaöğretimokullarında, bütçe imkanlarının ve eğitim ortamlarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla yeni program türü, alan/dal açılması veya işlevini yiritenlerin kapatılması eğitim ekonomisi ve verimlilik açısından önem arzetmektedir.
İlgi (a) Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendine göre okul veya kurumların bünyesinde yer alacak alan/dallar il istihdam ve mesleki eğitim kurulunca belirlenerek Bakanlığımıza (Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü) teklit edilmektedir.
Buna göre;
a) Denizcilik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Maden Teknolojisi Raylı Sistemler Teknolojisi, Sağlık Hizmetleri, Sivil Havacılık, Uçak Bakım alanları başta olmak üzere eğitim-istihdam ilişkisinin sağlıklı bir şekilde kurulması amacıyla alan açma teklifleri Bakanlığımızca ilgili kurum/kuruluş veya sektörlerin görüşleri alındıktan sonra değerlendirilecektir.
b) Mesleki ve teknik ortaöğretim okulları bünyesindeki Anadolu tekbik programları, mesleki eğitimin yanısıra akademik derslerin ağırlıklı olarak verildiği ve öncelikli olarak üst öğrenime hazırlayan programdır. Bu programlarda öğrenimgören öğrenciler mesleki eğitimlerini okulda görmekte ve sektör denetimi için 10'uncu sınıftan sonra olmak üzere 40 iş günü staj yapmaktadır.
İlgi (b) Yönetmelikte yapılan değişiklikle Anadolu teknik programına geçişlerde 9'uncu sınıf yılsonu başarı puanı en az 55'ten 70'e çıkartılmıştır. Bu sebeple, mesleki ve teknik ortaöğretim okulları bünyesindeki Anadolu teknik programı açma teklifinde bulunurken; okulun bağlı bulunduğu Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulundan karar alınarak bu karar ve sektörün ihtiyacı doğrultusunda il istihdam ve mesleki eğitim kurullarının da uygun görüşünün alınması yeni teknolojik gelişmelere açık alanlarda yapılması, ayrıca okullar bünyesinde öğrenci bulunmayan Anadolu teknik alanlarının kapatılması tekliflerinin Bakanlığımıza yapılması gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Yusuf BÜYÜK
Bakan a.
Müsteşar V.
Dağıtım:
B Planı
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz